Nevşehir ili özellikle doğal mimari yapısı, yer altı şehirleri, tarihi ve kültürel mirası bakımından ülkemizin en uğrak turizm bölgelerinden bir tanesidir. Dünyanın dört bir yanından yabancı turistleri ağırlayan bu şehir, özellikle Ürgüp, Göreme ve Avanos gibi İlçelerinde bulunan turistik alanlarıyla cazip bir merkez halini almıştır. Bu bağlamda dünyada eşi benzeri olamayan bir manzara eşliğinde sabahın ilk ışıklarıyla yapılan balon turları şehrin en belirgin yansıması olarak kabul edilir. Ayrıca Türk mutfağının da hatırı sayılır bir temsilcisidir. Bireylerin aklına sık sık gelen soruların başında Nevşehir yemekleri nelerdir? Nevşehir'de ne yenir ve neyi meşhur? Nevşehir mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Nevşehir YemekleriKöftür, İç Anadolu'da üzüm suyu ve unuyla hazırlanan leziz bir atıştırmalık. Genellikle Kırşehir, Niğde ve Nevşehir'de yapılan köftür cevizle birlikte de tüketilebiliyor. Bu nefis kış tatlısı, görünüm olarak pestile benziyor. Peki köftür nasıl yapılır? İşte İşte köftür tarifi, yapımı ve püf noktaları
#KöftürBitkisel testi kebabı olur mu demeyin! Kapadokya’da yaptılar, üstelik çok lezzetliydi. İstanbul’a döner dönmez Kapadokya’dan aldığım yerel malzemelerle mutfağa koştum. Topaç sarımsağı ve Ayhan patlıcanıyla şahane bir mantı yaptım. Emir üzümüyle de pestile benzeyen ancak daha kalın bir atıştırmalık hazırladım.
#VeganYahya Kemal’in Boğaz’ın balıklarını zehirleyen eski çoraplarından Sait Faik’in ıstakozlu edebiyatçı tarifine, Necip Fazıl’ın Nahid Sırrı Örik’in cimriliği ile dalga geçişinden Peyami Safa’nın takma adla yazdığı romanlarla daha çok para kazanmasını yorumlamasına kadar edebiyat tarihinden birbirinden renkli anı ve derleme.
#EdebiyatKapadokya’yı ziyaret etmek için doğru zaman yoktur; ne zaman ziyaret ederseniz edin konuklarını büyüler... Şu sıralarda yolunuz düşerse o harika peribacaları ve tarihi kalıntıların panoramasına bağbozumu da eşlik ediyor. Bir hafta sonuna sığdırıp, dolu dolu gezip görmek mümkün. Bir Kapadokyalı olarak bölgeyi tanıyıp anlamanızı sağlayacak 13 önerimi yazdım.
#HürriyetKapadokya bölgesinde yetiştirilen üzümün sıkılarak elde edilen suyuna un katılıp kaynatılmasıyla üretilen, yöre halkı tarafından "Anadolu jelibonu" olarak adlandırılan köftür, turistlerin yanı sıra çevre illerden de ilgi görüyor.
#KöftürKapadokya, bu dünyaya ait değilmiş hissi veren benzersiz doğal güzellikleriyle gezginlere pek çok seçenek sunuyor. Yöresel lezzetleri tadıp çömlek yapın; at, bisiklet ya da balonla doğayı ve tarihi keşfedin, bölgede tam bu zamanda yapılan bağbozumuna katılın, kayadan oyma otellerde en güzel uykulara dalın...
#Kapadokya Gezi RehberiTürkiye’nin en turistik bölgelerinden biri olan Kapadokya 1985 yılında UNESCO tarafından, hem dinler tarihi açısından taşıdığı önemle ve oluşumu 25 milyon yıl öncesine uzanan jeolojik yapısıyla Kültürel Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmişti. 1986’da da Ulusal Park ilan edilerek koruma altına alındı. Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Güllüdere… “Bu bölgede nereye gitmeli, ne yemeli, ne yapmalı” diye alanında uzman isimlere sorduk. ‘Güzel Atlar Ülkesi’ Kapadokya’yı daha iyi anlamanız ve tadını çıkarmanız için mutlaka yapılması gereken 10 aktiviteyi listeledik…
#KapadokyaMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tabelasına TC ibaresini ekledi. Bu da Bahçeli’ye kapak olsun” sözlerine karşı, “Sevsinler senin kapağını. Kaynayan kazan kapak tutmaz, gazozuna oyun olmaz. Sana kapak çoktan oldu da ya duymadın ya da duyurmadılar, geçmiş olsun” dedi.
#GazetehaberleriPROJESİ, patenti, tasarımı, makalesi, üretimi olmayan, bilgi edinmeden fikir yürüten, 300 kelimeyle düşünüp/konuşup/yazan, bilimden, kültürden, sanattan, şiirden, tiyatrodan kaçan, TV’lerden bazı zırvaları izleyerek kültürlü olacağını sanan, topçu-popçu peşinde koşan, her yıl salak telefonunu değiştiren, kitaba elini sürmeyen, sadece fast food zehirlerini tüketerek şişen, elini ayağını nereye koyacağını bilemeyen abullabut toraman kitlesi her geçen gün artıyor...
#YazarlarDoğa kültür ve tarihin bütünleştiği yer Kapadokya. Volkanik patlamaların masal diyarına dönüştürdüğü Kapadokya’da görülmesi gereken çok fazla yer var. Sonbahar Kapadokya’da bir başkadır… Bu fotojenik bölgeyi gezmenin şimdi tam zamanı. Kapadokya hakkında bilmeniz gerekenler haberimizde...
#KapadokyaGeçen haftadan itibaren Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı ve Hürriyet önderliğinde ‘ortak değerlerimiz’le ilgili bir proje başladı. Bence bu çalışmaya muhakkak girmesi gereken en büyük değerlerimizden biri de yemek.
#Begümhan Doğan FaralyalıŞubatta Kapadokya’nın gökyüzü kristal kadar berraktır. Doğu ufkunda tüm heybetiyle yükselen Erciyes, elinizi uzatsanız dokunacak kadar yakınlaşır. Uçhisar ya da Avanos’tan dağları seyretmek düş gücünü kışkırtır. Hititler’e kadar uzanan, efsanelerle dolu bir serüvene sürüklenirsiniz.
Bu aralar bizim atölyede hummalı bir çalışma var. Hatta bayram seyran demedik, Çorlu çiftliklerinden domates, biber, patlıcan ve bir sürü sebze-meyve seçtik. Farklı farklı salça ve turşuları çalışıyoruz. Kışa taşımayı hayal ettiklerimizi kavanozluyoruz. Şehir insanlarının evdeki imkanlarıyla, bunları en kolay nasıl yapabileceğini araştırıyoruz. Bu haftanın yazısını düşünürken, kendi salça ve turşusunu yapmak isteyenlere bir liste çıkardım
Fırıncı bir dostumuzun itirafıydı: Hiçbir fırın, ekmek makinesi kadar hijyenik olamaz! “Evde kendiniz hazırlarken, hamuru varsayın elde yoğuruyorsunuz, o vakit bile bu kadar temiz bir ekmek hazırlayamazsınız, havadan tozu kapar gider” diye ilave etti. Aynı fırıncı dost, bir sır daha verdi: Francala ekmeğini makinede yaptığınızda içi yoğundur, dolgundur, fırından aldığınız ise koftur. Deneyimledik, onayladık. Üstelik çok daha sağlıklı, lifli, kalp ve hatta dilerseniz diyet dostu ekmekler üretmek mümkün.
Ekim sonunda Nevşehir’deyseniz, bağbozumu bitmiş ve tüm üzümler toplanmışsa pekmez ve köftür yapma vaktidir. Ata topraklarındayım 29 Ekim’de. Dedemin babası, sekiz kardeşinin şehit olduğu Çanakkale Savaşı’ndan yaralı dönmüş memleketine, beşikteki oğlunu son bir görüp vefat etmiş