Köftür nasıl yapılır, nereye ait? Köftür neyden yapılır? İşte köftür tarifi, yapımı ve püf noktaları
Köftür, İç Anadolu'da üzüm suyu ve unuyla hazırlanan leziz bir atıştırmalık. Genellikle Kırşehir, Niğde ve Nevşehir'de yapılan köftür cevizle birlikte de tüketilebiliyor. Bu nefis kış tatlısı, görünüm olarak pestile benziyor. Peki köftür nasıl yapılır? İşte İşte köftür tarifi, yapımı ve püf noktaları
Köftür, kış aylarında tercihe edilen nefis bir atıştırmalık. Görünüm olarak pestile benzesede yapım aşamasındaki farklılıklarıyla öne çıkıyor. Pestilin ince bir yapısının olmasının aksine köftür kalın bir şekilde tepsilere dökülür. Ayrıca kurutulma işleminin ardından da bir aya yakın şekerlenmesi için bekletilir.
Üzümden elde edilen üzüm suyu kaynatılır. Şıra kaynayınca yavaş bir şekilde ve eşit miktarda un eklenir. Şıra pekmez kıvamını aldıkça un ilave edilerek koyulaşır ve köftür haline gelir.
Daha sonra bakır tepsi veya ahşap tabaklara dökerek yayılır. Ardındans serin ve güneş almayan bir alanda soğumaya bırakılır. Köftür dilenip soğukdukça katı bir hale gelir.
Köftür dinlendirildikten sonra şekil verilerek kesilir. Kesme işleminin ardından temiz bir yere aralıklı ve üst üste olmayacak şekilde dizilir. Bu şekilde kurumaya bırakılır.
Köftürler kuruyunca ağzı kapanan kaplara alınır ve serin bir yerde ya da toprak altında bekletilir. Bu süre içerisinde şekerlenir. Bu da tatlının tüketilebilecek kıvama geldiğini gösterir.