Beğendi denince akla ilk önce hünkârbeğendi gelse de onu levrek gibi balıklarla ya da domates soslu köfteyle sunmak hatta patlıcan yerine kabak kullanarak daha hafif bir versiyonunu hazırlamak da mümkün. Şefler Arda Türkmen ve Doğa Çitçi’den işin püf noktalarını aldık.
#Gizem DinçbaşAnne köftesi, karnıyarık, kıymalı börek, kıymalı sebze yemekleri, dolma, lahmacun, burger gibi hem bizim mutfağımızın hem de dünyanın favorilerini bitki temelli bir harçla hazırlayabilirsiniz. Evde yapmaya veya dışarıdan söylemeye çok alıştığımız üç sevilen yemekle başlayalım…
#Ceyda ArtunAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriMutfakta en temel yemeklerden biri çorbalarsa, en temel mutfak bilgilerinin başında da çorbalara kıvam vermek gerekir. Bazı çorbalar doğası gereği suludur ancak bazen de şöyle kaşığa geldiğinde ağırlığı hissedilen, ağzımızı dolduran çorbalar isteriz. Peki bunu nasıl yapabiliriz? İşte çok işinize yarayacak teknikler...
#Çorba Nasıl KoyulaştırılırAydan Üstkanat yeni kitabı ‘Enginar’da başlangıçtan ana yemeğe enginarla hazırlanan çeşit çeşit yemek anlatıyor. Üstkanat’la kitabın yaratım sürecini hatta yazmalara doyamayıp hemen peşinden çıkardığı ‘Çanak’ isimli devam kitabını konuştuk, leziz tarifler aldık.
#Melis YılmazDar zamanların kurtarıcısı, mutfaklarımızın olmazsa olmazıdır tarhana. Türkiye’nin dört bir yanında, hatta komşumuz Yunanistan’da ve diğer Balkan ülkelerinde, farklı şekillerde yapılır ama nasıl yapılırsa yapılsın aynı zevkle tüketilir. Tarhana iyice kurutularak saklandığı için yaz ayları tarhana yapmak için uygun zamanlardır. Sizin için farklı tarhana türlerinin yapılışından tarhana yapımının püf noktalarına birçok önemli bilgiyi derledik. Bu yaz tarhana yapmaya başlamadan önce bunları mutlaka bilmelisiniz…
#Tarhana Nasıl YapılırDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımı kaleme alıp gazetemize göndermiştim ki Pençe Kilit Operasyonu bölgesinden acı haber geldi. Teröristlerle girdikleri çatışmada şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve tüm milletimize baş sağlığı dileyerek başlamak isterim. İçimize düşen bu korlar yanardağ oldu. Artık bu son olsun diliyorum...
#Serenad AltanÖnce önünüze 250 dereceye ısıtılmış döküm tava geliyor. Sonra seçtiğiniz peynirin sosu getirilerek tavanıza gezdiriliyor. Ortadan ikiye bölünmüş bol malzemeli burgerler de kesik yüzleri peynir sosuna gelecek şekilde tavaya yerleştiriliyor… Şef Uğur Volkan Uysal’ın Antalya’da açtığı Jet Chef Burger’deydim…
#Jet Chef BurgerDenizli'de sosyal medyada sıra dışı bir paylaşım grubu kuruldu. Kısa sürede 9 bin 300 üyeye ulaşan "Mevlüt Bulma" grubu, takipçilerine nerede ve hangi menüde mevlütler olduğunu haber veriyor. Gençler, o bölgeden geçerken acıkanlar ve ihtiyaç sahiplerinin takip ettiği grup sayesinde hem bedava yemek yiyenler hem de cemiyet sahipleri mutlu oluyor. Mehmet Ali Gümüş, "Bugün oğlumun sünnet düğününü gerçekleştiriyoruz. Grup sayesinde bugün tanımadığımız dostlarımız, kardeşlerimiz geldi. Yemeğimiz onlara da nasip oldu. Grubu kuranlardan Allah razı olsun.
#DenizliDenizli'de sosyal medyada sıra dışı bir paylaşım grubu kuruldu. Kısa sürede 9 bin 300 üyeye ulaşan "Mevlüt Bulma" grubu, takipçilerine nerede ve hangi menüde mevlütler olduğunu haber veriyor. Gençler, o bölgeden geçerken acıkanlar ve ihtiyaç sahiplerinin takip ettiği grup sayesinde hem bedava yemek yiyenler hem de cemiyet sahipleri mutlu oluyor. Mehmet Ali Gümüş, "Bugün oğlumun sünnet düğününü gerçekleştiriyoruz. Grup sayesinde bugün tanımadığımız dostlarımız, kardeşlerimiz geldi. Yemeğimiz onlara da nasip oldu. Grubu kuranlardan Allah razı olsun.
#DenizliHacı Baba Et Lokantası, İstanbul’daki Four Seasons Sultanahmet’e konuk oluyor. Urfa’nın meşhur aya köftesi tescil aldı. Paros’taki La Zucca Pizza Bar Bodrum’da açıldı. Mardinli şef Ebru Baybara Demir’in kazandığı ödül ve Overdose’un yenilenen menüsüyle yeme-içme dünyasından haberler burada.
#Hacı Baba Et Lokantası11 yıl önce bir iftar etkinliği olarak Ortadoğu lezzetleri falafel, kebap ve künefeyle başlayan Lakemba Gece Festivali, bugün Güneydoğu Asya, Hint ve Afrika mutfaklarının da temsil edildiği, camiden çıkan halkın kilisenin bahçesinde sunulan çayı içtiği çokkültürlü bir kutlamaya dönüştü. Yıldız lezzetiyse 2 bini bulan satış rakamıyla meşhur deve burger...
#Lakemba Gece FestivaliErişte ve köftenin muhteşem birliktelik. çorbamızdan ikinci kase isteyeceğinize eminiz, ama sonraki yemeklere yer bırakın deriz. Öyle doyurucu bir çorba hazırladık ki sizler için, hem ana yemek hem başlangıç. Çorba tarifleri arasında ilk sıraya oturacak on numara bir tarif. İşte, erişteli köfte çorba, etli yaprak sarması, irmik kesmesi ve daha fazlasından oluşan Rüzgar Sünbül ile Ramazan 28. gün iftar menüsü...
#RamazanKültür mantarıyla hazırladığımız, kremayla zenginleştirdiğimiz davet sofralarına çok yakışan bir çorba ile başlıyoruz bugün. Eğer kültür mantarı dışında başka mantarlar varsa evinizde onlarla da hazırlayabilirsiniz. Lokantalarda, restoranlarda içtiğiniz çorbaları aratmayacak. Kremalı mantar çorbası davet sofralarında da yer verebileceğiniz pratik bir çorba. Dokusu ve harika bir çorbadır. İşte, sizler için hazırladığım kremalı mantar çorbası, patatesli sulu köfte, üç renkli irmik tatlısından oluşan Ramazan 23. gün menüsü...
#Ramazan MenüsüÇorba dediğin hep sıcak olmaz. Yaz günlerinde arada serin çorbada severiz. Buzdolabında bekletip öyle ikram ederiz. İçine çeşit çeşit taze otlarla şenlendirip yarmayla hazırlarız. Ayran aşı çorbasından söz ediyoruz. Anadolu topraklarının zenginliğini gösteren harika bir çorba. Ayran aşı çorbası , soğuk çorba olarak da bilinir. Yarmayla yapılan, yaz aylarında içinizi serinleten bu harika çorba tarifini denemediyseniz size de şiddetle tavsiye ediyorum.
#RamazanTam ismine layık bir çorba yoğurtlu bir çorba; Lebeniye çorbası. Arapça kökenli leben kelimesinden gelen, içinde köfte ve nohut bulunan harika yoğurtlu bir çorba. Güneydoğu Anadolu bölgesine ait bir çorba tarife köfteli çorbada denilir. Oldukça besleyici bu çorbadan hem dayanamayıp ikinci tabağı almayın, şehzade kebabına yer bırakın.
#Ramazan MenüsüGerek meyanesi gerek içindeki malzemelerle yiyen herkesi kendine hayran bırakan bir çorbamız var. Hem mideyi rahatlatır, hem doyurucu ve besleyici özelliğiyle gönüllerde taht kurar. Çorba tarifleri, kış aylarında yoğun şekilde tercih edilse de, özellikle köfteli çorbalar besleyici olması ve doyurucu olması sebebiyle tüm mevsimlerde rahatlıkla tüketilebilir. İşte, sizler için hazırladığım meşhur Kıbrıs pilavı, sevilen magnolia tatlısı ve çok daha fazlası...
#İftar Menüsü"Yemeği fazla kaçırdık, iki tur atalım da yakalım" cümlesini hepimiz ya kurmuş ya da ailemizden eşimizden dostumuzdan bir şekilde duymuşuzdur. Ancak ne yazık ki yediğimiz bazı şeyler iki tur atmayla yakılabilecek gibi değil. Afiyetle yediği mantıları, pideleri, kebapları, tatlıları nasıl yakacağını düşünenler için mükemmel bir rehber hazırladık. Yalnız listeyi görünce en sevdiğiniz yemeklere bakışınız değişebilir, bizden söylemesi...
#SağlıkUzun bir aradan sonra şef Aylin Yazıcıoğlu’nun yeni mekânında onun elinden nefis yemekler yiyebileceğiz. Bir esnaf lokantası samimiyetindeki Bistro Serenità, içeri girer girmez sizi başka bir dünyaya ışınlıyor. Burada hafta sonları brunch’ın yanı sıra dinletiler ve söyleşiler de olacak.
#Aylin YazıcıoğluPirinç; Osmanlı Dönemi mutfak kültürümüzde oldukça geniş bir yer kaplar. Kullanım alanı da pilavlar dışında çok çeşitlidir. Zeytinyağlı yemeklerde, sarma dolmalarda, köfte harçlarında, tatlılarda ve çorbalarda pirinç kullanılırdı ve günümüzde de kullanılmaya devam ediyor.
#BursaSomer Sivrioğlu’nu anlatmama, tanıtmama hiç gerek olmadığını çok iyi biliyorum. 2 ay kadar önce Adana Lezzet Festivali’nde sahneye çıktığında çığlık atanları, elini tutmak için sahneye tırmanmaya çalışanları, sahne arkasında “Terli tişörtünü bana atar mısın?” diye bağıranları gördüğümde “İşte şöhret olmak ve aynı zamanda sevilmek bu” diye düşünmüştüm.
#Müge Akgün