Manisa’da lise öğrencilerinin hazırladığı bakteri temizlenmesi ve Kobalt 60 izotopunun alternatif enerji kaynağı olarak kullanılmasına yönelik iki projenin TÜBİTAK tarafından reddedildikten sonra ABD’nin Harvard Üniversitesi ve Almanya’da yapılacak Uluslararası Sanat ve Bilim Konferansı’ndan davet aldığı yönündeki haberlerin ardından TÜBİTAK'tan açıklama geldi. TÜBİTAK'ın açıklamasında sözkonusu haberlerin yanlış anlamalara sebep olduğu belirtildi. Açıklamada, "Kurum olarak bütün öğrencilerimizin yaptığı projelere büyük önem vermekteyiz. Yapılan tüm projeler bizim nezdimizden bir emek ürünüdür ve çok anlamlıdır. Mevcut kriterlere göre değerlendirme neticesinde geride kalan projeler de başarısız çalışmalar değildir." denildi.
#TÜBİTAKLise öğrencilerinin melisa, okaliptüs ve karanfil yağlarının havadaki bakterileri temizleme özelliğiyle ilgili araştırması, TÜBİTAK tarafından ’eksik belge’ nedeniyle kabul edilmedi ancak liseliler ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden davet aldı. Kobalt 60 izotopunun alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilmesine yönelik diğer projeyi tasarlayan öğrenciler de hem Harvard Üniversitesi’ne hem de Almanya’da yapılacak Uluslararası Sanat ve Bilim Konferansı’na davet edildi.
#LiseMeksika'daki bir sağlık merkezine ait olan ve hafta başında Hidalgo eyaletindeki bir benzin istasyonundan çalınan radyoaktif madde yüklü kamyon dün gece geç saatlerde bulundu. Son derece tehlikeli maddeyi kutusundan çıkaran hırsızların öldüğü ya da ölüm döşeğinde olduğu tahmin ediliyor.
#Hırsızlık60 yıldır düşünülen, defalarca girişimde bulunulan fakat bir türlü yapılamayan nükleer santrallerin ilki Mersin Akkuyu'da yapılacak. Ancak Japonya'daki deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen patlama, nükleer santrallerin dünya için büyük bir tehlike oluşturabileceğini de gözler önüne serdi. Bütün bu gelişmeler yaşanırken Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na da onlarca soru geldi.
İmha edilmek üzere yurtdışına gönderilmesi gerekirken, yetkili kurumlarca ortalıkta bırakılan radyoaktif madde yüklü konteyneri, içinde zararlı madde olduğunu bilmeden parçaladıkları için hayatları kararan hurdacı Ilgaz Ailesi, yedi yıl sonra ilk hukuki kazanımı elde etti.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın tutuklanmasına yol açan Tıp Fakültesi Hastanesi’ne 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımını Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mansur Kamacı ile konuştuk. Prof. Kamacı ‘Bu aletler benim için, Yücel Aşkın için gelmiyor, Van’a geliyor’ diyor.
1999'da hurda diye satın aldıkları konteynerin içindeki radyoaktif maddeden etkilenerek kanser tehdidi altında yaşayan Ilgaz Ailesi’nin, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na açtığı davadan rekor tazminat çıktı. Mahkeme, denetim yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle TAEK'in 16 mağdura toplam 745 milyar lira tazminat ödemesini kararlaştırdı.