Güncelleme Tarihi:
Depremde yollar çöktü, evler yıkıldı/Foto-galeri
Japonya'da önceki gün meydana gelen 6.8'lik depremde zarar gören nükleer santraldaki radyoaktif sıvı sızıntısının açıklanandan yüzde 50 oranında fazla olduğu belirlendi. Tesisi işleten firmadan yapılan açıklamada, Japon denizine sızan radyoaktif sıvı seviyesinin halen alarm seviyesinin altında olduğu belirtildi.
Depremden sonra, dünyanın en büyük nükleer santrali olan Kashiwazaki Kariwa'da 50 arıza ve sorun tespit edildiği açıklanmış, sorunların çevreye ve insan sağlığına yönelik herhangi bir tehdit oluşturmadığı ifade edilmişti. Açıklamada ayrıca, depremden sonra bir tahliye bacasından atmosfere küçük miktarda radyoaktif kobalt-60 ve krom-51 sızıntısı olduğu da belirtilmişti.
Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi sözcüsü Tsutomu Uehara, gazetecilere yaptığı açıklamada, nükleer santrali teftiş eden uzmanların, depodaki içinde düşük yoğunluklu nükleer atık bulunan 400 varilin devrildiğini ve 40'ının kapağının açıldığını tespit ettiklerini belirtti. Uehara, nükleer tesisin dışında radyasyon sızıntısı olmadığını kaydetti. Yetkililerin daha önce yaptıkları açıklamalarda, devrilen varillerin sayısının 100 olduğu, az sayıda varilin açıldığı belirtilmişti.
Yetkililerin ilk açıklamaları, radyoaktif sızıntı tehlikesi olmadığı yönündeydi. Daha sonra yapılan tespitlerde, bir miktar radyasyonlu suyun denize karıştığı ve başka tehlikeli sorunlar olduğu saptandı.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, santrali işleten Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketini, deprem riskini yeterince gözetmedikleri gerekçesiyle eleştiriyor. Nükleer santral, güvenlik nedeniyle belirsiz bir süre kapatıldı.
Öte yandan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradei, santraldeki incelemelere katkıda bulunmaya hazır olduklarını ve durumla ilgili araştırmada şeffaf davranılması çağrısında bulundu.
Japonya'nın kuzeyinde meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremde 70'li ve 80'li yaşlarında 9 kişi öldü, 47 kişi yaralandı, bir kişi ise hala kayıp. 13 bin kişi de sığınaklarda yaşıyor.