Kısıtlamaların daha iyi atlatılması için önerilerde bulunan İlkgün Demir, “Vücut, ruh ve akıl sağlığımıza yatırım yapmalıyız. Sağlıklı beslenmeyi sadece bu dönem değil her dönem için alışkanlık haline getirebilirsek kalıcı bir iyilik yaratır ve negatif bir süreci pozitife çevirebiliriz” dedi.
#Klinik Psikoloji Bilim Uzmanı İlkgün DemirBabanın çocuk üzerinde pek çok rolünün olduğunu belirten Klinik Psikoloji Bilim Uzmanı İlkgün Demir, “En önemlisi, babaların, çocuğun cinsel kimliği üzerinde büyük rol oynamalarıdır. Keza davranışları, iletişim dili, öz şefkat-özgüven, sosyal uyumluluk gibi birçok alanda, fiziksel- duygusal gelişim, öğrenme gibi süreçlerde, özellikle 0-6 yaş arası babaların rolü oldukça önemlidir” dedi.
#Klinik Psikoloji Bilim UzmanıKlinik Psikoloji Bilim Uzmanı İlkgün Demir, pandemiyle gelen ölüm korkusunun kaygı bozukluğuna neden olduğunu ve kişilerin özellikle bu dönemde hurafelere yöneliminin arttığını söyledi. Batıl inançların kısa süreli ve anlık rahatlama sağladığını vurgulayan Demir, “Hurafeler, sorunlara çözüm olmaz, kişilerin psikolog veya psikiyatristten destek alması gerekir” dedi.
#Klinik Psikoloji Bilim UzmanıHerkesin başına gelmiştir; dinlediğiniz bir şarkı sizi bir anda yıllar öncesine götürür, eski hatıralar bir bıçak gibi aklınıza saplanır. Tıpkı "Çoktan unuturdum beni seni çoktan, ah bu şarkıların gözü kör olsun..." şarkısında dendiği gibi... Peki bunun nedeni ne? Müzik ve hafıza ilişkisi neden bu kadar güçlü? Müziği oluşturan sesler beynimizde nasıl bir işlemden geçiyor? Bu durum sağlığımız açısından ne anlama geliyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkElimizden düşürmediğimiz, onsuz adımımızı atmadığımız akıllı telefonlarımızdan gelen bildirim sesleri hem dikkatimizi dağıtıyor hem de bizi strese sokuyor. Yapılan araştırmalar bir kişinin günde ortalama 85 kez telefonunu kontrol ettiğini, bir işle meşgul olurken gelen bu bildirimlerin verimliliğimizi yaklaşık yüzde 40 oranında sekteye uğrattığını söylüyor. Peki olumsuz etkilerden nasıl kurtulacağız?
#Akıllı TelefonUzman Nöropsikolog Alptekin Aydın’ın Cosmos Health’in organizasyonuyla düzenlediği ‘otizm, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve öğrenme güçlüğü (LD) olan çocukların tedavisine odaklanılan etkinlik büyük ilgi gördü. Sabah 09.00 ila öğleden sonra 16.00 saatleri arası gerçekleştirilen çalıştay, alanlarında uzman bilim insanlarını bir araya getirdi.
#LondraYıl 2022 ama hâlâ ani bebek ölümüne bir çare bulunamadı. Son araştırmalara göre bazı bebekler daha savunmasız. Ebeveynlere riski azaltmak için gerekli önlemler on yıllar boyu anlatıldı. Ancak yaklaşık 20 yıldır ölüm oranlarında düşüş gerçekleşmiyor. Peki neden? ABÖS'ü yani ani bebek ölümü sendromunu mercek altına aldık...
#Bebek SağlığıSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya, pandeminin başından beri Kovid'e karşı etkinliği ilk kez klinik çalışmalarla ispatlanan ilaç için uyarılarda bulundu. Kaya, 'Kovid ilacından fayda görmek için zamanında test yaptırmak şart.' dedi.
#KoronavirüsMultipl skleroz ya da kısaca MS, sıklıkla 20-40 yaşları arasında ve kadınlarda üç kat daha fazla görülen bir hastalık. Puslu görme, çift görme, kuvvetsizlik, uyuşma ve dengesizlik gibi 24 saati geçen şikayetler MS ataklarından kaynaklabiliyor. Her hastalıkta olduğu gibi MS’te de erken tedavi ile olası hasar ve engelliliğin önüne geçilebiliyor.
#RocheMassachussets Institute of Technology’nin profesörlerinden Edith K. Ackerman, “Eğitim alanında dünyada en önemli sorunlardan biri kritik devre olan anaokulu ve ilkokulda çocuğa çok bilgi verilmeye çalışılmasıdır. Bu hız mutlaka yavaşlatılmalı” dedi.
#AnaokuluBilkent Üniversitesi, Türkiye için yeni bir uygulamaya imza atarak, bölümlerini yeniden tanımladı ve disiplinler arası etkileşimi arttırmayı hedefleyecek bir akademik yapı kurdu. Bu çerçevede Psikoloji, Felsefe, Moleküler Biyoloji, Bilgisayar Mühendisliği ve Bilişim, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Nano Bilim gibi alanları kapsayan disiplinler arası araştırmalar yürütülmeye başlandı.
Ankara Ticaret Odası (ATO), yurt dışında binlerce dolara okuyan, ancak kendilerine Türkiye'de gerekli ortam ve refah sağlanamadığı için dışarıda çalışmayı tercih eden ünlü beyinleri “Bilimin Gurbet Kuşlarını” nitelendirmesi ile son raporuna konu olarak seçti. ATO Başkanı Sinan Aygün, “Beyin gurbetçileri sadece bavullarını alıp gitmiyor. Beyin avcıları ulusal insani yatırımı temelinden söküp alıyor. Her giden beyni ile Türkiye aklını kaybediyor” dedi.
Aman başlığı sakın yanlış anlamayın, bu halvetin şu bildiğimiz ‘‘halvet olmak’’la uzak yakın alakası yok. Zaten okuyunca göreceksiniz. Bir avuç hurma, bir torba dolusu elma, birkaç kitap, küçük bir elektrikli ısıtıcı ile Üsküdar'ın arka sokaklarındaki bir eve kapanıyor Alman psikolog ve terapist Michaela Mihriban Özelsel.