Son yıllarda internetin en fazla konuşulan kişilerinden olan Bryan Johnson, kendini ölümsüz kılmak amacıyla oluşturduğu akıl almaz beslenme ve sağlık rutiniyle gündemden düşmüyor. Kendi bedeni üzerinde yapabileceği deneylerin sonuna gelen Johnson, programını daha fazla kişiye açtı ve çok kısa sürede büyük ilgi gördü. Peki bilim insanları ve doktorların eleştiri ve uyarılarına konu olan bu programda ne var? Neden tüm uyarılara rağmen Johnson'ın protokolünü bu kadar popüler oldu?
#Bryan JohnsonAraştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan taurinin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Taurinİnsanlar yaşlandıkça vücutlarındaki yararlı maddelerin azalması nedeniyle bazı hastalıklar ortaya çıkar. Bu azalan maddelerden biri de taurin. Araştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan bu amino asitin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkÜrettikleri mRNA aşılarıyla dünyanın koronavirüsle olan mücadelesine en büyük katkılardan birini sunan ve milyonlarca insanın hayatını kurtaran Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kurucuları olduğu BioNTech’ten yeni ve müjdeli bir haber daha geldi…
#BiontechÇoğu ülkede baskın varyant haline gelen ve mevcut aşılardan kaçmayı başarabilen Omicron'un alt varyantı BA.4 ve BA.5 için güncellenen aşılarda beklenen haber bugün geldi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) yeni koronavirüs aşılarını bu hafta onaylaması bekleniyor. Peki yeni aşılar nasıl bu kadar hızlı onay aldı? İşte herkesin merak ettiği sorunun cevabı...
#KoronavirüsABD'de 2006 yılında yayımlanan ve sonrasındaki yüzlerce Alzheimer çalışmasına temel oluşturan bir makalenin verilerinin manipüle edildiği iddiaları bilim dünyasını ayağa kaldırdı. Peki şimdi ne olacak? Onca emek ve yatırım boşa mı gidecek? Uzmanlar ne diyor?
#AlzheimerElon Musk'ın şirketleri denince akla genelde Tesla ve SpaceX geliyor ama bir de 2017'den bu yana çok fazla dikkat çekmeden faaliyetlerini yürütmekte olan Neuralink var. Makineleri beyin gücüyle kontrol etmemize yarayacak bir cihaz geliştirmeye çalışan Neuralink'in geçtiğimiz günlerde açtığı iş ilanı heyecanla karışık kaygıya yol açarken, bir hayvan hakları örgütünün gündeme getirdiği suçlamalar da Musk'ın başını ağrıtacak bir skandala dönüşme yolunda ilerliyor. İşte tüm ayrıntılar...
#Elon Musk2019'un son günlerinde hayatımıza giren ve 4 milyondan fazla hayata mal olan koronavirüs ile ilgili sevindiren bir haber geldi. İngiliz bilim insanları halihazırda kullanımda olan bir kolesterol ilacının KOvid-19 enfeksiyonunu yüzde 70'e kadar azaltabileceğini keşfetti.
#DünyaDünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisiyle ilgili akıllarda çok önemli bir soru var: Neden hâlâ kesin bir çaresi bulunamadı bu belanın? Biz de sizin için bu soruya yanıt aradık. Ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz...
#RemdesivirCovid-19 aşıları dünyanın birçok ülkesinde gevşeme ve normalleşme adımlarını beraberinde getirdi ancak aşıların koruma süresinin ne kadar olduğu ve hatırlatma dozuna ihtiyaç olup olmayacağı da halen netleşmiş değil. Bu konuda merak edilenleri uzmanlarımızın da desteğiyle 10 başlıkta özetlemeye çalıştık...
#Hatırlatma DozuYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoDünya genelinde aşılama kampanyaları devam ederken aşı firmaları da her geçen gün ürettikleri aşılar hakkında yeni araştırma sonuçlarını duyurmaya devam ediyor. Pfizer/BioNTech'ten yapılan son açıklamaya göre şirketin kovid-19 aşısı asemptomatik vakalar üzerinde de oldukça etkili bulundu.
#Pfizer/BiontechKoronavirüs aşıları dünyadaki ekonomik ve sosyal adaletsizlikleri net bir biçimde ortaya koymaya devam ediyor. 120’den fazla ülkede milyonlarca insan bir doz aşıya bile muhtaç haldeyken, Almanya’da beğenilmeyen aşılar depolarda yığılmış halde bekliyor.
#ALMANYAİran, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği ikinci yerli aşı Razi Cov Pars'ın tanıtımını yaptı ve insan üzerindeki ilk denemesinin kısa sürede başlayacağını bildirdi. Ülkede geçen yılın aralık ayında da bir yerli aşı için insan deneylerine başlandığı duyurulmuştu.
#İranMERSİN Üniversitesi (MEÜ) İleri Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Ayaz'ın (31) geliştirdiği fotodinamik tedavi yöntemi ile kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarının yan etkileri en aza indirilecek.
#Doç. Dr. Furkan AyazMERSİN Üniversitesi (MEÜ) İleri Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Ayaz'ın (31) geliştirdiği fotodinamik tedavi yöntemi ile kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarının yan etkileri en aza indirilecek.
#MersinKoronavirüs salgını yayılmaya devam ederken dünya genelinde vaka sayıları 62 milyona yaklaştı. Aşı çalışmalarında sona yaklaşılırken klinik denemelerinde hata yaptığını itiraf eden AstraZenaca/Oxford aşısının güvenirliği ise sorgulanmaya devam ediyor. AstraZeneca CEO’su dozlama hatası sonucu elde edilen yüksek etkinlik oranını doğrulamak için ek klinik deneme yapılabileceğini açıkladı. Ajansların son dakika olarak duyurduğu habere göre ise Rusya'dan AstraZeneca'ya flaş bir aşı teklifi geldi. İşte koronavirüs aşısında son gelişmeler...
#AstrazenecaKoronavirüs aşı çalışmaları devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar geldi. Geçtiğimiz hafta aşı için kritik 2 haftayı işaret gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından aşı çalışmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, "Gelecek haftadan sonra, bu arada seçilmiş olan kişilere ilk uygulamamızı başlatmış olacağız." dedi. Koca, mart veya nisan gibi faz-3 çalışmasında önemli noktaya gelinebileceğini belirtti. İşte, yerli koronavirüs aşısında son durum.
#KoronavirüsDSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre'nin Cenevre kentinde bugün sona eren, DSÖ Yönetim Kurulu'nun "Kovid-19 ile mücadele özel oturumu"nda konuştu.DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı bir aşının yıl sonuna kadar hazır olabileceğini bildirdi.
#DSÖ