Amerikan polisiye filmlerinin başrolleri değişse de yan rolde mutlaka bir kutu donut vardır. Yağda kızartılmış, üzeri tereyağlı glazür ve şeker kaplı, tereyağlı-mayalı bu hamur halkaları neden bu kadar çok seviliyor dersiniz? Hem tarihini hem de evde kolayca hazırlamanız için püf noktalarını anlattım.
#Dünya Donut GünüKoronavirüs pandemisinin başlangıcında 24 saat evde kaldığımız dönemlerde birçok kişi mutfakla tanıştı, hiç denemediği yemek tariflerini yapmaya başladı. Doğal olarak internet arama motorlarında yemek tarifi aramalarında da ani bir yükseliş oldu.
#ChurrosDev künefeler, kebaplar, pirinç pilavı üstüne işkembe, balkabağı içinde ahtapot, yıllardır şerbetiyle tükettiğimiz klasik tatlıların üzerinde çikolata sosları… Adana kebabın, bonfilenin, burgerlerin, köftelerin ve her tür etin üzerinde bir çedar sosu şelalesi… Geçen hafta ‘Yemek Terörü’ adlı Twitter hesabı, ‘Star Wars kostümüyle cağ kebabı kesen bir ustanın videosunu paylaşıp “Halkımız artık normal sunum istemiyor. Bu olanların başka bir açıklaması yok çünkü” diye yazdı. Gerçekten öyle mi? Şeflerimize ve yemeklerimize ne oldu? Türk mutfağı çedar peyniri istilası altında mı? Yemeklerdeki bu dönüşüm nasıl başladı, neden artarak büyüyor, kalıcı olacak mı? Şeflere, gastronomi yazarlarına ve müşterilere sorduk.
#Star WarsAkşam yemekleri birçoğumuz için günün en keyifli öğünleri. Özellikle çalışanlar için hafta içi akşamları hem pratik hem de lezzetli yemek tarifleri çok elzem. Siz de “Akşama ne pişirsem?” diye düşünmeye başladıysanız çorbadan tatlıya nefis yemek tariflerinden oluşan Lezizz günün menüsünü mutlaka gözden geçirin. Üstelik bugünün tarifleri adını bile duyunca içinizi kıpır kıpır eden Meksika mutfağından geliyor. Çok beğeneceğinize eminiz. Afiyet olsun…
#Bugün Ne Pişirsemİspanya mutfağına özgü tatlı lezzetlerinden olan çiroz, Türk mutfağındaki halka tatlısına benzerliği ile yabancı olmadığımız lezzetlerden. Hamur tatlısı olan İspanyol tatlısı churros (çiroz) hazır konum geldikten sonra kızartılarak servis ediliyor. Basit malzemelerde hazırlanan çirozun tarifini merak edenler, internetten bu tatlının yapımını araştırıyor. Peki, çiroz nasıl yapılır? Çiroz malzemeleri nelerdir?
#ChurrosHepimizin bildiği gibi ülkemize gelen turist sayısındaki düşüşle turizm ve yeme-içme sektörü darboğazda. Ancak her şeye karşın yeni yatırımlar da devam ediyor. Türkiye’nin yaşanan zor günlerin ardından yeniden cazibe merkezi olacağına inanan iki grup tarafından kentin iki farklı noktasında, beş yıldızlı oteller açıldı.
#Müge AkgünHafta nedeniyle biri İtalyan, biri İngiliz ve biri Taylandlı olmak üzere üç sokak lezzeti uzmanı şef İstanbul’a geliyor. Onlardan Cristina Bowerman, geliştirdiği triportör projesiyle İtalyan lezzetlerini geniş kitlelere yaymasıyla tanınıyor.
#Restoran Haftası- Ülkesindeki karışıklıklar yüzünden yaklaşık 150 yıl önce dedelerinin göç etmesiyle Sakarya'ya yerleşen Abhazya kökenli restoran işletmecisi Selçuk Canay, kültürlerini yemekleriyle yaşatmaya çalışıyor - Restoran işletmecisi Canay: - "Biz kendi kültürümüzü yemeklerimizle, insanlarımızla yaşayarak huzurlu ve mutluyuz. Bir asır önceki kültürümüzü, anlayışımızla, birlikteliğimizle, kurduğumuz ilişkilerle ve yemeklerimizle bugünlere getirdik"
20 milyon nüfuslu Mumbai’de lüks restoranların yanı sıra kaldırım lokantalarından plajlara, çay ocaklarından kafelere her yerde özgün yemekler satılıyor. Bir süredir Hindistan’da yaşayan okurumuz Gülşah Konak, nerede ne yenmesi gerektiğini bilenler için Mumbai’de lezzet avına çıkmanın çok zevkli bir serüven olduğunu söylüyor. Konak, Hürriyet Seyahat okurları için sevdiği mekanları, lezzetleri yazdı.
Yıllardır her yılbaşı, "bu yıl içinde mutlaka Çin’e gitmeliyim" diye düşünmüş, niyetlenmiş ve kendime vaatlerde bulunmuştum. Bir türlü kısmet olmadı. Hiç bilmediğim, bir kerecik bile görmediğim Sarı Nehir hakkında bir hikaye bile yazmış, Yangze Irmağı üzerine hayallere dalmıştım. Uzun yıllardır yasaklı olan bu bölge Çin kültürünün ve tarihinin ana rahmiydi. Ve ben bu vadiyi çok ama çok merak ediyordum. Bugüne kadar, oradan beni ilgilendirecek bir haber de çıkmamıştı. Önceleri, başka ülkelere yaptığım gibi kendi başıma çekip gideyim diye düşündüm. Ancak, birkaç yıl önce dış dünyaya açılan söz konusu bölgeye bireysel gezi yapılamıyor, bir acente aracılığıyla gidilebiliyordu.
Bana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolFransız mutfağının alameti farikalarından krepler dünya çapında ününü pratikliğine ve çokyönlülüğüne borçlu. Biraz un, su ve yumurtayla leziz bir kahvaltı veya davet sofralarına yakışacak akşam yemeği yahut pasta yapabileceğiniz bu basit tarifin püf noktalarını yazdım. Lezzetli alternatifler de denemeniz için...
#Gülay Barbaros AltanGeçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorAntalya’daki 7 Mehmet’in başarısının arkasında birkaç neden var. Güçlü bir eğitim, nadiren değişen bir kadro, kullanılacak malzemenin en iyisini alma gayreti, titizlik ve devamlı kendini aşma arzusu. Bir önemli unsur da oldukça genç olan Mehmet Bey’in stil ve kişiliği.
#Antalya