Kızarmış hamurun şekerle dansı..

Güncelleme Tarihi:

Kızarmış hamurun  şekerle dansı..
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2023 11:47

Amerikan polisiye filmlerinin başrolleri değişse de yan rolde mutlaka bir kutu donut vardır. Yağda kızartılmış, üzeri tereyağlı glazür ve şeker kaplı, tereyağlı-mayalı bu hamur halkaları neden bu kadar çok seviliyor dersiniz? Hem tarihini hem de evde kolayca hazırlamanız için püf noktalarını anlattım.

Haberin Devamı

Kızarmış, yuvarlak, ortası delikli ya da dolgulu tatlı çöreklerin tarihi Amerikalılarla başlamaz ama bu kadar popüler olması onların sayesinde. Polisiye filmlerde nöbet ekipleri karnını mutlaka kahve-donut’la doyurur. Ülke tarihiyle bütünleştirdikleri çöreklerin ilk otomatik makinesini Amerikan Ulusal Doğa Tarih Müzesi’nde sergileyecek kadar ulusun bir parçası olarak görüyorlar. Dünya Donut Günü de bir Amerikan icadı. Bu yıl 2 Haziran’a denk geldi. Ülke çapında zincirler bedava donut dağıtıyor, etkinlikler yapılıyor.

Kızarmış, üzeri tereyağlı glazür (krema) ve şeker kaplı, tereyağlı-mayalı bu hamur halkaları neden bu kadar seviliyor dersiniz? Şöyle özetleyebilirim: Akıl almaz derecede hafiflik, bulutsu bir pufudukluk, doyuruculuk ve kolaylıkla erişilebilirlik. Tereyağlı-mayalı hamurun kızartılıp içine marmelat veya krema doldurulduğunu Almanların krapfen (Almanlar Berliner demiyor), İtalyanların bomboloni ve Hollandalıların oliebollen çöreklerinde de görüyoruz. New York’taki ilk donut’ların Hollandalı göçmenlerin yaptığı oliebollen olduğu biliniyor. Ortası delinip daha rahat kızartılmasıysa yine Hollandalı-Amerikalı denizci Kaptan Hanson Crockett Gregory’ye atfediliyor. Kaptan ortası pişmediği için mideyi rahatsız eden bu çöreklerin ortasına karabiber tenekesinin kapağıyla delik açınca olaylar gelişiyor.

Haberin Devamı

Soğuk mayalanma vakit alır ama içindeki tereyağı donunca dışı çıtır, içi yumuşak olur.

Donut tarihi hakkında birçok hikâye var ama ben yapımına ilişkin birkaç önemli püf noktasını paylaşmak istiyorum. Hamuru yoğurduktan sonra ilk mayalamasını buzdolabında yaparsanız daha iyi sonuç elde edersiniz. Soğuk mayalanma vaktinizi alacak ama hamurun içindeki tereyağı donacağı için dışı daha çıtır, içi daha yumuşak olur. Buzdolabının +4 rafında geceden sabaha ağzı kapalı şekilde bekletebilirsiniz ama 4-5 saat de yeterli. Vaktiniz yoksa ılık bir yerde iki katına çıkmasına izin verin, işlemeye başlamadan önce yarım saat buzdolabında dinlendirin.

Hamuru kızartırken ayçiçeğiyağını 150 derecenin üzerinde ısıtın, düşük ısıda yağ çekecektir. Kızgın yağa aynı anda iki-üç taneden fazla atmayın. Kızgın yağa direkt atmaktan çekiniyorsanız donut’larınızın çapından iki-üç santim geniş, kare yağlı kâğıtlar kesin, hamurları kâğıda alın, kâğıtla beraber yavaşça yağın içine bırakın. Hamur yağda yüzmeye başlayınca kâğıdı maşayla çekip alın.

Pişince toz şeker-tarçın karışımına bulayabilirsiniz. İçini doldurmak içinse soğumasına izin verin. Ben tavada çilek, kayısı ya da şeftaliyi biraz şekerle pişirip blender’da püre haline getiriyorum. Bu püreyi veya herhangi bir pastacı kremasını da kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kızarmış hamurun  şekerle dansı..

Kızarmış hamurun  şekerle dansı..

 

BAKMADAN GEÇME!