IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2015 10:16
CİVA GENÇLİK İZCİLİK VE SPOR KULÜBÜ İZCİLERİ, ÇANAKKALE SAVAŞLARI VE ZAFERLERİNİN 100. YILINDA “ÇANAKKALE MİLLİ BİLİNÇ KAMPINI” TAMAMLAYARAK ZONGULDAK’A DÖNDÜ.
Civa Gençlik İzcilik ve Spor Kulübü izcileri, Çanakkale Savaşları ve zaferlerinin 100. yılında “Çanakkale Milli Bilinç Kampını” tamamlayarak Zonguldak’a döndü.
Türkiye’nin değişik yerlerinden ve 26 ülkeden gelen diğer izcilerle birlikte yaklaşık 10 bin izci, Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki 57. Piyade Alayının taarruz öncesinde karargah olarak kullandığı Kışla Mevkiinde 22 - 26 Nisan 2015 tarihleri arasında kamp yaptı.
23 Nisan 2015 tarihindeki açılış töreni ve resmi geçide katılan izciler, kamp süresince izcilik faaliyetlerine devam etti. Aynı günün akşamı Regaib Kandili dolayısıyla kandil programı tertip edildi. Bu programda ayrıca, Zinde Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü önderliğinde, Konya Erdemli Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü’nün Çanakkale Savaşlarının 100. yılında “Her Şehide Bir Yasin, Hedef 253 Bin” projesiyle okunulan 438 bin 724 Yasin-i Şerif, binlerce izcinin katılımıyla şehit dedelere hediye edildi.
Türkiye’nin dört bir yanından ve farklı ülkelerden gelmiş binlerce izci, tıpkı 100 yıl önceki şehit dedeleri gibi hep birlikte Cuma Namazında saf tuttu. 25 Nisan 2015 tarihinde sabah namazının hemen öncesinde kamp alanı yakınında, savaş yıllarındaki gibi top atışları gerçekleştirildi. Top sesleri ve barut kokusuyla uyanan izciler, yine toplu şekilde sabah namazı kıldı. Ardından kızarmış hamur ve kırık buğday çorbası ile kahvaltı yapan izciler, başlarında “enveriye kabalağı”, sırtlarında “dedeciğim ben geldim” yazan cepkenleriyle, “Kınalı Hasan” gibi saçlarına kına yakılarak Mehter Marşı ile Conkbayırı’na doğru yola çıktı.
Her ilden bir izci o gece, Bigalı köyündeki esas karargaha, yine her ilden birer izci ilk kurşunu sıkan 27. Alaydaki şehitlerin bulunduğu Balıkçı damları diye adlandırılan tepeye gitmişti. Her ilden bir izci ise 57. ve 27. Alayın beraber yattıkları şehitliğe, 57. Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey’in kabri yanına giderek orada gecelemişti.
Kınaların yakılmasıyla yola çıkan izciler, askerler, siviller, üniversite, askeri lise ve harp okulu öğrencileri ile buluşarak, yaklaşık 30 bin kişilik katılımcıya ulaştı. Şafakla birlikte başlayan yürüyüşle 20 km’ye yakın yol kat edildi. 57. Alay yolu boyunca Çanakkale Savaşı’na katılanların kıyafetlerini giymiş askerlerin mizansenleri canlandırıldı.
Yürüyüş organizasyonuna Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Valiliği, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye İzcilik Federasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) destek sağladı.
Patika, dağ, dere ve geçitlerden oluşan yürüyüş yolunu yaklaşık Türkiye’nin ve dünyanın değişik bölgelerinden gelen diğer izcilerle birlikte 8 saatte başarıyla tamamlayan Civa Gençlik izcileri tekrar kamp alanına döndü.
Civa Gençlik İzcilik ve Spor Kulübü Başkanı Süleyman Şenol yaptığı açıklamada; “ Bu yıl da Çanakkale Milli Bilinç Kampı’na, 51 izci ve liderimizle birlikte katıldık. Zonguldak’ın farklı okullarından gelen çocuklarımız, ana babalarının huzurunda kınalar yakılıp, dualarla Çanakkale’ye uğurlandılar. İzcilerimiz, Çanakkale’de ecdadımızı yad ederek canları pahasına vatan, millet ve maneviyat uğruna verdiği destansı mücadelenin bedelini yaşayarak öğrendiler. Milli manevi duygularla evlerine geri döndüler” dedi.