Kızarmış ekmeklerle nefis bir tatlı hazırlamaya ne dersiniz? Eğer düşünürseniz, bu tarifimiz tam da size göre. Hazırlaması oldukça pratik olan bu tatlı çay saatlerinizin vazgeçilmezleri arasına girecek. Denemek isteyenler için işte kızarmış ekmek tatlısı tarifi... Çok beğeneceksiniz.
#EvdehayatKazasker’deki Konyalılar İstanbuldaki favorilerimden. Etli ekmek her zamanki gibi çok iyi. Yüzde yüz kuzu. Kullanılan un mükemmel. İki farklı un ve sertlik vermesi için kepek katılmış. Ticari maya değil ekşi maya kullanıyorlar. Kuşbaşılı ve peynirli ekmekler de iyi. İçinde Konya obruk peyniri de olan ve sıkma denen lavaşı da çok sevdim. Eskisi kadar iyi olmayansa kuzu fırındı.
#Vedat MilorMuzun girmediği, sevilmediği ev yok. Yulaflı kâselerin, pankek tariflerinin olmazsa olmazı, kremayla yakaladığı müthiş uyum sayesinde pastaların da vazgeçilmezi... Kızarmışıysa Uzakdoğu ülkelerinde çok seviliyor. Muzlu tariflerimin hepsi çok pratik, evinizde mutlaka deneyin.
#MuzAvrupa’da Noel, halkın gece yarılarına kadar sokaklara döküldüğü çok özel bir dönem. Bu muhteşem anlara en iyi şahit olacağınız yerlerin başında da Almanya geliyor. Devasa köknar ağaçları ve rengârenk hediyeliklerin eşlik ettiği Noel pazarları da bir başka…
#SeyahatKadıköy’e taşınınca hasretle Koço’ya gittim. Kalamar tava çıtır çıtır, yaprak ciğer çok iyi. Çıtır kabak biraz yağ çekmişti ama yine deİstanbul’un en iyilerinden... O gün yiyemeyip iyi bildiklerim de var. Muska böreği, ayva tatlısı, ekmek kadayıfı... Koço işte... Annemin babamı süzdüğü; babamın bana, benim oğluma ilk kadeh doldurduğum yer... Kabak da ayva da ayrıntısı işin... Aslolan aile, nostalji...
#KadıköyGeçenlerde katıldığım bir ceviz hasadında faydaları kadar cevizli tatlılarımızı, kalamarın yanı sıra sebze ve otlara da çok yakıştırdığım taratoru hatırladım. Ne yazık ki yerli üretimimiz tüketimdeki hızı yakalayamıyor ve ülkemizdeki ceviz açığı büyüyor. Ama bu tabloyu değiştirmek mümkün...
#CevizKoronavirüs pandemisinin başlangıcında 24 saat evde kaldığımız dönemlerde birçok kişi mutfakla tanıştı, hiç denemediği yemek tariflerini yapmaya başladı. Doğal olarak internet arama motorlarında yemek tarifi aramalarında da ani bir yükseliş oldu.
#ChurrosYılbaşı gecesi müdavimi olduğumuz mekânlara gidemesek de onlar hazırladıkları menülerle bizim kapımıza kadar geliyor. Bu yıl salgın nedeniyle restoranların çoğu paket servis veya gel-al uygulamasına geçti. Başarılı şeflerin hazırladıkları menüler bize o mekânlara ışınlanmışız gibi hissettirebilir. İşte birkaç örnek...
#GazetehaberleriDev künefeler, kebaplar, pirinç pilavı üstüne işkembe, balkabağı içinde ahtapot, yıllardır şerbetiyle tükettiğimiz klasik tatlıların üzerinde çikolata sosları… Adana kebabın, bonfilenin, burgerlerin, köftelerin ve her tür etin üzerinde bir çedar sosu şelalesi… Geçen hafta ‘Yemek Terörü’ adlı Twitter hesabı, ‘Star Wars kostümüyle cağ kebabı kesen bir ustanın videosunu paylaşıp “Halkımız artık normal sunum istemiyor. Bu olanların başka bir açıklaması yok çünkü” diye yazdı. Gerçekten öyle mi? Şeflerimize ve yemeklerimize ne oldu? Türk mutfağı çedar peyniri istilası altında mı? Yemeklerdeki bu dönüşüm nasıl başladı, neden artarak büyüyor, kalıcı olacak mı? Şeflere, gastronomi yazarlarına ve müşterilere sorduk.
#Star WarsÇoğu lezzet düşkününü harika yemekleri için uğradığı Afyon, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Listesi’ne gastronomi dalında dahil oldu. Sadece meşhur sucuğu ve kaymağıyla değil Coğrafi İşaret almış olan pastırması, vişnesi, keşkeği ve ayrıca manda sütlü ürünleriyle bu unvanı hak ediyor.
#AfyonHafta sonu sabahına güzel başlamak, sevdiklerinizi ya da sadece kendinizi şımartarak mutlu etmenin yolu bu tariflerde! Kahvaltı sofranızı taçlandıracak bu farklı tarifler, hafta sonunu hem enerjik geçirmenizi sağlayacak hem de sunumu ve lezzetiyle yiyenleri mest edecek…
#Mucize LezzetlerYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiÇeşit çeşit yemeklerle donatılmış mükellef sofralar için Türkçede krallara ya da kraliçelere layık denir. Peki kraliçeler her zaman böyle yemekler mi yer? Diğerlerini bilemiyoruz ama İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth için durum böyle değilmiş.
#İngiltereGitmek için neredeyse en iyi zaman. Hava ılık, fiyatlar görece düşük, son 10 yılın siyasi ve ekonomik ortamı İspanya’nın altın başkentinde yaratıcılık ve ticarette patlama etkisi yarattı.Cesur girişimciler tarihi kapalı pazarları yenileyip yeni çekim alanları oluşturdu. Eski fabrikalar sanat merkezine dönüştü. Malasana’nın eğlence mekânları, AVM’leri gençlerle dolu, modanın merkezi Conde-Dunque ve bohem atmosfere sahip Lavapiés birbiriyle yarışıyor.
#MadridBayram demek, kentten kaçmak demekle eş anlamlı oldu artık. Hükümet uzatmasa da, çalışanlar bir yolunu bulup, tatilin önüne arkasına birkaç gün ekleyerek tatili uzatıyor. Tatil ise yolculuk demek… Bu hafta size İznik-Bozburun arası lezzetli bir bayram rotası önereceğim. Hele bu uzun ve sıcak günlerde oruç tuttuysanız, bu rotayı hak ettiniz demektir. Eğer önerilerime uyarsanız, yolculuğunuzun çok lezzetli olacağından emin olun ve porsiyonlar konusunda dikkat edin.
#İzmirAvrupa'nın en çok turist çeken ülkelerinden olan Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag, hem tarihsel dokusu ile hem mutfağı ile oldukça ilgi çekici. Bizde sizler için Prag'da mutlaka yenmesi gereken ünlü lezzetleri derledik. İşte Prag'a gidip yemeden dönmemeniz gereken 12 lezzet...
#Lezzet DuraklarıAvrupa'nın en şirin ülkelerinden olan Hollanda, ne yazık ki mutfağı ile öne çıkan ülkelerden biri değil. Yine de bu Kuzey Avrupa ülkesi gelen misafirlerini mutsuz etmiyor çünkü dünya mutfaklarının hepsine rastlayabiliyorsunuz. Üstelik de bu konuda çok başarılılar. İşte Hollanda'nın mutlaka denenmesi gereken 10 lezzeti...
#HOLLANDAYola çıkmanın tam vakti. Gidilen yerlerden keyif almanın ilk şartı da damakları şenlendirmek. Ben, kent gezilerimde, sabah ve öğle yemeklerini genellikle sokakta yerim. Hem çok lezzetli hem de ucuz olur. Ayrıca kuyruklarda sürpriz dostluklar da kurulur. İşte not defterimdeki sokaklara damgasını vuran lezzetler.
#Lezzet DurağıTapas barları, şık restoranları ve kıpır kıpır kafeleriyle Madrid, her mevsimde ışıklar içinde yaşayan bir başkent. Kendilerine 'Madrilenos' diyen şehir sakinlerinin yemek kültürü ise harika... Erken saatlerde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlıyorlar, akşamüstü de 'tapas' ile keyiflerine keyif katıyorlar. Bir haftamı Madrid'e ayırdım ve sizin için en güzel lezzet mekânlarını dolaştım. İşte Madrid lezzet rehberi...
#Madrid