Almanya’nın en güzel Noel pazarları
Avrupa’da Noel, halkın gece yarılarına kadar sokaklara döküldüğü çok özel bir dönem. Bu muhteşem anlara en iyi şahit olacağınız yerlerin başında da Almanya geliyor. Devasa köknar ağaçları ve rengârenk hediyeliklerin eşlik ettiği Noel pazarları da bir başka…
Geçmişi 600-700 yıl öncesine dayanan Noel pazarları genellikle şehrin en önemli meydanına kuruluyor. Normal zamanda hava karardıktan sonra kimseleri göremeyeceğiniz Almanya sokakları, bir anda gece yarılarına kadar dolup taşıyor.
Bir Hıristiyan geleneği olan Noel pazarının tarihi ortaçağa kadar uzanıyor. O zamanlar ‘aralık pazarları’ olarak anılan bu özel mekânların ismi ilk olarak 1298’de, Viyana’da kullanılmış. Bugünkülere benzeyen ilk gerçek örneği Almanya’nın Dresden şehrinde 1434’te düzenlenmiş.
Hıristiyanlar için önemli olan Noel (Christmas) İsa’nın doğuşunun kutlandığı tarih. 25 Aralık’a denk gelen gün ‘Noel günü’ ve öncesindeki 24 Aralık ‘Noel arifesi’ (Christmas eve) de önemli iki tarih. Bu dönemden geriye giden 4 haftalık zamansa Noel hazırlıklarıyla geçiyor ve ‘Advent’ olarak adlandırılıyor. Kasım ortalarından başlayan kutlamalar 25 Aralık günü bitiyor. Noel pazarları bu dönemde kuruluyor. Avrupa genelinde bazı şehirlerde pazarların kapanması 31 Aralık’a hatta ocağın ilk günlerine kadar sarkabiliyor.
Pazarlar, her türlü hediyelik eşyanın ve yiyecek-içeceğin satıldığı irili ufaklı ahşap kulübeler, renkli stantlar, dini canlandırmalar, konser sahneleri, eğlence ve panayır alanları gibi bölümlerden oluşuyor.
Favori lezzetler neler?
Lebkuchen: Zencefil, badem, tarçın gibi baharat çeşitleriyle hazırlanan yumuşak kek-kurabiye gibi tatlı.
Stollen: Bolca kuru meyve parçacıklarıyla hazırlanan, üzeri pudra şekeriyle kaplanan bir çeşit mayalı ekmek-kek arası bir lezzet.
Bauernkrapfen: Bir çeşit donut.
Gebrannte Mandeln/Chouchous: Şekerle ve tarçınla kavrulmuş badem.
Bretzel: Bir çeşit geleneksel Alman simidi.
Flammkuchen: İnce hamur üzerine peynir, soğan ve et serpiştirilerek pişiriliyor.
Marzipan: Yumurta, bal, şeker ve bademle yapılan tatlı/şekerleme.
Bratwurst: Domuz etli Alman sosisi.
Rindswurst: Sığır etli sosis.
Reibekuchen: Kızarmış patates ama yassı.
Glühwein/Vin chaud/Mulled wine/Gløgg: Çeşitli baharatla tatlandırılarak hazırlanan sıcak şarap.
Berawecka: Özellikle Alsas bölgesine özgü, kuru meyvelerle hazırlanan bir çeşit ekmek.
Bu pazarlar gözde buluşma noktaları
Nürnberg (Christkindlesmarkt)
Tarih: 25 Kasım-24 Aralık 2022
Yer: Eski şehir merkezi (Old Town)
Neredeyse 700 yıllık geçmişe sahip pazarın ismi tarihte ilk defa 1628’de geçmiş. Ana meydana ve ona uzanan sokaklarda kurulan pazarlarda 180’den fazla stant ve hediyelikler var. Lezzet açısından pazarın en ünlüsü tarçınlı çörek (lebkuchen) ve Nürnberg sosislisi. Şehrin tarihi bölümü (Old Town) de oldukça etkileyici.
Dresden
Tarih: 23 Kasım-24 Aralık 2022
Yer: Altmark Meydanı
Tarihin en eski Noel pazarı bu şehirde kurulmuş. Dresden Noel tatlısı ‘Dresdner stollenise’ devasa boyutlarda yapılıyor ve parça parça kesilerek hayır için satılıyor. Bunun için her yıl özel bir festival düzenleniyor. Ayrıca
Ore Dağları’nda yetişen orman meyveleriyle yapılan Dresdner Christstollen ekmeğini de denemelisiniz.
Rothenburg ob der Tauber
Tarih: 25 Kasım 2022-23 Aralık 2022
Yer: Marktplatz (Market Square), Grüner Markt (Green Market), Kirchplatz (Church Square) ve The Rathaus (City Hall)
Almanya’nın en büyük değil ama belki de en tatlı pazarlarından biri burası. Geleneksel hamurişlerinin en ünlüsü ‘schneeball’ yani kartopu başta olmak üzere geleneksel Alman tatlıları sizi bekliyor. Korolarla şenlenen pazar, akşam saatlerinde tam bir eğlence alanına dönüşüyor.
Bamberg
Tarih: 22 Kasım-23 Aralık 2022
Yer: Maximilians Meydanı
Şehrin tarihi meydanında 1 ay açık kalan pazarı ışıltılar ve mis gibi kokular eşliğinde geziyorsunuz. Oyuncaklar, incik boncuklar, el yapımı süsler, dini temalı eserlerin sergilendiği onlarca tezgâhı bir arada görebilirsiniz.
Stuttgart
Tarih: 23 Kasım-23 Aralık 2022
Yer: Marktplatz, Schlossplatz, Schillerplatz, Karlsplatz meydanları
300 yıllık bir geleneğe sahip pazarda 287 tezgâh oluyor. Her yıl 3 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği pazarda atlıkarıncadan lokomotife, mum atölyesinden hamurişi yapımına kadar pek çok eğlence var. Şehrin modern mimarisiyle ünlü kütüphanesini de mutlaka görün.
Köln
Tarih: 25 Kasım-22 Aralık 2022
Yer: Köln Katedrali Meydanı
Şehirde kurulan pazarların en ünlüsü Köln Katedrali’nin önündeki. Pazar herkese hitap eden eğlence programlarıyla pek çok kişinin gönlünü kazanmış. Elmalı ve tarçınlı kurabiyeleri tadıp el emeği ürünlere bakarken Noel şarkılarını dinleme fırsatı da bulacaksınız.
Frankfurt
Tarih: 21 Kasım-22 Aralık 2022
Yer: Römerberg, Paulsplatz, Mainkai, Hauptwache, Friedrich-Stoltze-Platz
Kocaman Noel ağacıyla Frankfurt Noel pazarı Almanya’nın en büyüklerinden biri. 20’nci yüzyıl ortalarında okul öğrencilerinin para toplayarak öğretmenlerine yaptıkları 2 metrelik zencefilli kurabiye, herkesin
sevgilisi olmuş. O günden sonra da pazarda satılmaya başlamış. ‘Brenten’, ‘Bethmaennchen’ ve ‘Quetschemaennchen’ ismi verilen minyatür şekerlemeler Frankfurt’un tipik tatlıları. Onların en büyük hayranlarından biri şair Johann Wolfgang von Goethe, diğeriyse Napolyon’muş.