Sinema uyarlamasıyla da çok ses getiren Ira Levin’in korku klasiği ‘Rosemary’nin Bebeği’, 54 yıl sonra Türkçede. Kitaba yazdığı önsözde Chuck Palaniuk, “1967’den beri elinizde tuttuğunuz bu klasiğin yanına yaklaşabilen başka bir kitap daha olmamıştır!” yorumunda bulunuyor.
# Ira LevinBlair Tindall’ın, aynı adlı meşhur diziye de ilham olan ‘Mozart in the Jungle’ (Balta Girmemiş Ormanda Mozart) adındaki otobiyografik romanı, bir kadının büyüme hikâyesini, Amerikan klasik müzik endüstrisinin vahşi bir ormana benzer atmosferinde anlatıyor.
#Mozart İn The JunglePolisiye tutkusu, çocukluğunda okuduğu Agatha Christie romanlarıyla başlayan İzlandalı yazar Ragnar Jónasson, ‘Kara İzlanda’ serisinin ilk kitabı ‘Kar Körlüğü’nde ‘Altın Çağ’ polisiyelerinin ‘whodunit’ (katil kim) kurgusunu İskandinav polisiyelerinin klostrofobik atmosferine yerleştirmiş. ‘Kar Körlüğü’ derin dondurucudan çıkarılmış bir Agatha Christie polisiyesi...
#Ragnar JónassonTürk asıllı Alman yazar ve film yönetmeni Su Turhan’ın Almanya’da ilk yayımlandığında büyük yankı uyandıran ‘Komiser Zeki Demirbilek’ serisinin ilk kitabı ‘Komiser Paşa’ nihayet Türkçede. Turan, “Zeki iki memleketi olan bir yabancı. Türk gibi hissediyor, futbolu, çayı ve rakıyı seviyor ama Alman yemeklerini ve birayı da” diyor.
#Komiser PaşaKlasik müzik alanında 2002'den beri yayın yapan müzik dergisi Andante'nin artık bir 'kardeş' yayınevi var. İlk kitapları geçtiğimiz hafta piyasaya çıkan 'Kitap Kurdu Yayınları' bünyesinde edebiyat, doğa, siyaset, tarih, mimari ve müzik alanında kitaplar okurla buluşacak.
#Kitap Kurdu YayınlarıTürkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Ankara'da 77 yaşında hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Doğan için taziye mesajında, 'Büyük Türkçe Sözlük eseri ile birlikte Millî Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşımızla ilgili çalışmaları başta olmak üzere edebiyat, tarih, fikir ve kültür dünyamıza yaptığı özgün katkılarla daima hatırlanacak olan D. Mehmet Doğan Beyefendi’ye Allah’tan rahmet; ailesine, okuyucularına, sevenlerine ve edebiyat camiamıza başsağlığı diliyorum.' ifadelerini kullandı.
#Mehmet DoğanUNESCO Dünya Mirası Listesi adayı Ayvalık, Mübadele'nin 100'üncü yılında iki kitapla geçmişine bakıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi'nin yayımladığı kitaplar Ayvalık'ın çoğunlukla görmezden gelinen zengin kültürel, mimari tarihini ele alıyor.
#Ayvalık Belediyesiİlhan Koman, Can Yücel, Orhan Kemal, Fakir Baykurt... Hayatlarını sanatla geçirmiş babalar. Üstelik sadece kendi evlatlarını değil, birçok çocuğun hayatına eserleriyle dokunmuş, onları değiştirmiş insanlar... Tuhaftır ki onlar neredeyse hiç Babalar Günü kutlamamış. Ama evlatları onların kültürel mirasını geleceğe aktarmayı vazife bilmiş. Babalar Günü vesilesiyle kültür-sanat dünyamızın çınarlarını evlatları anlattı.
#İlhan KomanKripto Kralı olarak tanınan Sam Bankman-Fried'in şirketlerinin iflasına yol açan skandalda, sahibi olduğu Alameda Research'ü suçladı. Bunun üzerine tüm gözler Alameda'nın yöneticisi ve Bankman-Fried'in eski sevgilisi Caroline Ellison'a döndü. 20'li yaşlarının ortasından bu yana milyarlarca doları idare etmesine rağmen hep ikinci planda kalan bu genç kadın hakkındaki çarpıcı gerçekler kamuoyunu şaşırttı...
#Caroline Ellison1937’de Eskişehir’de doğan bu genç, Atatürk Lisesi’nde okuyacaktı. Sonrasında İstanbul Tıp Fakültesi’nin yolunu tutacak ve ‘doktor’ unvanıyla hayata atılacaktı. Ama kaderi başka bir yerde yazılmıştı. Bu yer, bir tıp çalışanı olarak tek tek insanları kurtarmaktansa ‘Dünyayı Kurtaran Adam’a (!) dönüşeceği Yeşilçam’dı.
#Cüneyt Arkın‘100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası’nın ikinci cildi ‘Belki Duyulur Sesim’ okurla buluştu. 1950-1980 yıllarını kapsayan kitabın sayfalarında ‘Sanat Güneşi’ Zeki Müren de var, ilk bilgisayarı, cep telefonunu gördüğümüz ‘Uzay Yolu’ da... Bunlardan bazılarını seçtik; yazarlar Derya Bengi ve Erdir Zat’a “Geçmişe yolculuk nasıldı” diye sorduk.
#Belki Duyulur SesimKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıBaşkalarının, insan olmayan canlıların, gezegenin meselelerini mesele edinmek doğuştan getirdiğimiz bir duygusal beceri mi yoksa öğretilebilen, deneyimle, görerek geliştirilebilen bir yetkinlik mi? Bana sorarsanız, mesele etmeyi ve bir sonraki aşamaya geçip, bu meselenin çözümüne yönelik aksiyon almayı öğreniyoruz ve başkalarına öğretebiliriz.
#DOÇ. DR. ITIR ERHART KİMDİR?Okullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil Kitaplarıİsveç polisiye edebiyatının en önemli isimlerinden Henning Mankell ve onun unutulmaz dedektifi Kurt Wallander yeni bir edisyonla bir kez daha okuyucularla buluşuyor. Mankell, ilk Wallander macerasını 1991 yılında yazmış, roman İngilizceye 1997’de, Türkçeye ise 2000’de ‘Ölümün Karanlık Yüzü’ adıyla çevrilmiş, 10 romanlık dizi 2009 yılında ‘Huzursuz Adam’ ile sona ermişti. ‘Karanlık Yüz’ ve ‘Riga’nın Köpekleri’nde yine suçun siyasi ve toplumsal meselelerle sıkı ilişkisini görüyoruz.
#Henning Mankell