“17 Ekim 2011 günü saat 1.15'te telefonumun çalma sesiyle uyandım. Yarı uykulu bir halde ekrandaki 'arayan kimliği yok' yazısını seçebiliyordum ve şöyle düşündüğümü hatırlıyorum: 'Bu saatte kim arıyor olabilir ki? Buna cevap vermeyeceğim! Ancak parmağım 'reddet' düğmesinin üzerinde gezinirken durakladım. Bu saatte telefon almamın tek bir nedeni vardı ve o da birinin hayatımı değiştirmek üzere olmasıydı.”
#Kistik FibrozisKistik fibrozis hastalığı, kontrol altına alınamadığı taktirde çocuklar için büyük tehlike arz eden rahatsızlıklardandır. Yaşlı insanların ve bazı uzmanların 'Çocuğunuzu öptüğünüzde tuz tadı geliyorsa ciddi bir hastalık olabilir' sözü ile belirtileri için farkındalık oluşturduğu kistik fibrozis, kalıtsal bir hastalıktır. İşte, Doktor Özkan Yükselmiş'in Kistik fibrozis tedavisi ve belirtileri hakkında vermiş olduğu bilgiler
#Kistik FibrozisAnkara 61'inci İş Mahkemesi, doğumundan hemen sonra 'Kistik fibrozis' tanısı alan U.T.D'nin (3) ömür boyu kullanması gereken ve yurt dışından getirilen, kutusu yaklaşık 800 bin TL'lik ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasına karar verdi. Kararda 'sosyal devlet anlayışına vurgu yapılarak, "Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür. Diğer bir anlatımla temel insan hakkı olan yaşama hakkının korunması devletin temel görevleri arasındadır' denildi.
#ANKARAKars’ta bir çiftin yeni doğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddetmesiyle başlayan olay yargıya taşındı. Uzmanlar ise ebeveynleri uyardı: “Topuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisine yarıyor, her yıl binlerce bebek bu sayede tanı alıyor. Spekülatif yorumlara itibar etmeyin.”
#Topuk KanıSteven Gunner'ın ergenlik yıllarında ortaya çıkan bağımlılık problemleri ve kendisine konan şizofreni teşhisi, henüz hayatının baharındayken ölümüne sebep oldu. Ailesine göre basit kontrollerle bu korkunç son önlenebilir, Steven halen hayatta olabilirdi. Ne var ki iş bu kadar basit değil. Zira o kontroller gerçekleşmiş olsa, Steven dünyaya hiç gelmemiş de olabilirdi. Kafanız karıştı, biliyoruz, ayrıntılar haberimizde...
#ŞizofreniÇocuk sahibi olmak için erkeklerde yeterli sperm sayısının olması önemlidir. Dünya sağlık örgütünün sınıflamasına göre menide milimetrede 15 milyondan fazla spermin olması normal olarak kabul edilmektedir. Bu miktarın altındaki değerler oligospermi yani sperm azlığı olarak değerlendirilir. Erkeklerdeki tüm yaşam boyunca menideki sperm sayısı değişken olabilmektedir. Çeşitli faktörler nedeniyle sperm miktarında dönemsel farklılıklar gözlenebilir. Sperm azlığının ne kadar erkekte görüldüğü kesin olarak bilinmemektedir. Çünkü sadece çocuk sahibi olamayan çiftlerin araştırılması sırasında yapılan sperm testiyle sperm azlığı konusunda fikir sahibi olunabilir. Oligospermisi olan erkekler de çocuk sahibi olabildiği bilinmektedir yani kesin olarak sperm azlığı olan erkek çocuk sahibi olamaz denemez. Ancak çocuk sahibi olma şansının artırılması için yeterli ve sağlıklı sperm varlığı istenen bir durumdur.
#SpermOrgan nakli koordinatörü olarak nakil bekleyen onlarca hastaya umut olan, kendisi de 10 aydır akciğer nakli bekleyen Aygün Mengelli, organları bağışlanan bir kadın sayesinde yaşama tutundu. Mengelli, “Vücudumda bana destek sağlayan başka birinin canı var. Allah ondan razı olsun” dedi.
#GazetehaberleriBalgam, alt solunum yollarında ve akciğerlerde üretilmiş olan bir mukus çeşididir. Sinüsler, akciğerler, burun, ağız, gastrointestinal sistemler ve boğazın astar dokuları ile üretilen balgam, çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Balgama iyi gelen bazı doğal ve bitkisel çözümlerle evde çare bulunabilir. Peki balgama ne iyi gelir? Evde balgam nasıl geçer? Balgam neden olur? Öksürük ve balgama ne iyi gelir? Balgamlı öksürük nasıl geçer? Boğaz ağrısı ve balgama ne iyi gelir? İşte balgamın nedenleri ve evde balgam atan doğal ve bitkisel çözümler...
#Balgam Neden OlurKonjenital bozukluklar kalıtımsal olabilir veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir ve bunların çocuğun sağlığı ve gelişimi üzerindeki etkileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Peki, konjenital tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Konjenital Nedir?Pankreatit, özellikle safra kesesi ve alkol kullananlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık hakkında çoğu kişi net bit bilgi sahibi olmamakla beraber, geç kalınmış tedavilerde söz konusudur. Erken teşhis için Pankreatit nedir, belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını derledik.
#Pankreatit Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özyurt, özellikle bronşit, ağır astım gibi kronik solunum yolu hastalıkları ile kistik fibrozis hastalığının, bağışıklık sistemi ve immün tedavisi alma zorunluluğunun çocuklarda koronavirüs için risk faktörü olduğunu söyleyerek aileleri uyardı.
#ÇOCUKSolunum problemi yaşayan birçok hasta grubu nefes darlığı nedeniyle az hareket ediyor. Az hareket etmenin nefes darlığını daha da artırdığına dikkat çeken uzmanlar, solunum rehabilitasyonu programı ile hastalarda solunum problemlerinden kaynaklanan yakınmaların önlenerek sağlığa bağlı yaşam kalitesinin en uygun düzeye getirilmeye çalışıldığını belirtiyor. Uzmanlar, Covid-19 sonrası nefes darlığı ve yorgunluk şikayetleri olan hastaların da solunum rehabilitasyonu programlarına dahil edildiğini, pandemi sürecinde solunum rehabilitasyonuna talebin arttığını söylüyor.
#AkciğerSağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, topuk kanı taraması sayesinde her yıl 5 binin üzerinde bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan belirlendiğini anlatarak, "Bu bebeklerin 3 binden fazlası hipotiroidi, yaklaşık 2 bin biyotinidaz eksikliği, 200 kadarı fenilketonüri ve 150 kadarı kistik fibrozis hastalığına sahiptir. Ayrıca yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır" dedi.
#BebekODTÜ Teknokentteki araştırmacıların geliştirdiği koronavirüsü atlatan ya da kronik solunum hastalıklarından muzdarip kişilerin akciğer fonksiyon testlerini evde yapmalarına imkan sağlan mobil teknoloji 100 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.
#TeknolojiMemede fibrokistik hastalık özellikle 30-50 yaş arası bayanlarda daha sık görülür. Kadınların yaklaşık %60’ını ilgilendirecek kadar yaygın bir durumdur. Tıbbi Farmakoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz, fibrokistik meme hakkında bilgiler verdi.
#FibrokistikProf. Dr. Ercüment Ovalı, yaklaşık 1 aydır üzerinde çalıştıkları, COVID-19 tedavisinde kullanılacak ilacın başarılı olduğunu duyurdu. Bilim insanlarından ise itiraz geldi. Çünkü ‘Keşfettik’ denilen ilaç 19 Mart’tan bu yana Yeni Zelanda’da klinik testlerde kullanılıyor. Dornaz Alfa ilacı nedir? Bilim insanları neden tepkili? İşte yanıtı.
#YAZARDornaz Alfa ilacıyla ilgili haberler ardından gözler istik fibrozis hastalığı ile ilgili bilgilere çevrildi. Prof. Dr. Ercüment Ovalı, kistik fibrozis hastalığının tedavisinde kullanılan Dornaz Alfa ilacının, corona virüsü tedavisinde de etkili olabileceğini açıkladı. Heyecanlandıran bu açıklama ardından kistik fibrozis hastalığı araştırılmaya başlandı. Akraba evliliklerinin kistik fibrozis görülme sıklığını artırdığı bildiriliyor. Peki, kistik fibrozis ne demek? Kistik fibrozis hastalığı nedir, belirtileri neler?
#Kistik Fibrozis NedirHenüz 1 yaşındayken nadir görülen kistik fibrozis hastalığı tanısı konulan tarih öğretmeni Şükrü Ata, üniversitede tanışıp 7 yıl önce hayatını birleştirdiği Sultan Mermer ile çocuk sahibi olmaya karar verdi. Genetik test yaptıran Mermer, aynı hastalığın taşıyıcı olduğunu öğrendi. Çocuk özleminden vazgeçmeyen çift, tüp bebek yöntemiyle 3,5 yıl önce sağlıklı bir kız çocuğu sahibi oldu. Hayatı kaçırmak istemediğini söyleyen Ata, pes etmeden, mücadeleye devam edeceğini dile getirdi.
#Konya