Sulu ve lezzetli bir meyve olan armut, birçok insanın severek tükettiği bir besindir. Ülkemizin genelinde kolaylıkla yetiştirilebilen armut ağaçları meyveleri ve yeşilliği ile hayatımıza katkı sunar. Bu kıymetli bitkinin yetişme alanları, özellikleri, faydaları gibi konulara dair bilgileri derledik.
Düzce’de halk pazarında kışlık meyve ve sebzeler tezgahlarda yerini aldı. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle fiyatların bir önceki yıla göre daha yüksek olduğunu belirten pazarcılar ilerleyen günlerde fiyatların normale dönebileceğini söyledi.
#Halk PazarıHavaların soğumasıyla birlikte sonbahar ve kış mevsimlerinin tercih edilen meyveleri arasında yer alan narenciye grubu meyveler tezgâhlarda yerlerini almaya başladı. Yeşil meyve ve sebzelerde fiyatlar ise bir önceki haftalara göre daha uygun hale gelmeye başladı.
#Pazarİzmir'in Torbalı ilçesinde kuraklık nedeniyle geçen yıla göre brokoli üretimi yüzde 59, pırasa üretimi yüzde 10, karnabahar üretimi yüzde 20 azaldı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Bölgemizde yetişmeye başlayan ürünler ilerleyen yıllarda yetişmemeye başlayacak" dedi.
#İzmirErsin Uyanık (38) ve eşi Anne Pannier (35), bisikletle dünya turuna çıkarak sıra dışı bir yaşam sürmeye başladılar. 2018’de tanışıp 6 ay sonra evlenen çift, Ağustos 2022’de Almanya’dan yola çıkarak, Orta Asya, Uzakdoğu ve Afrika’da 20’den fazla ülke gezdiler, 23 bin kilometreyi geride bıraktılar. Yola çıktıklarında sahip oldukları hayal, sadece bisikletle seyahat etmek değil, aynı zamanda yolda insanlarla bağ kurmak ve dünyanın en güzel yerlerine ulaşmak oldu. Maceraları boyunca hırsızlık başta olmak üzere başlarına pek çok şey de geldi. Şu sıralar Tanzanya’da olan Ersin ve Anne ile bisikletle çıktıkları dünya turu maceralarını konuştuk.
#Dünya TuruSonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#SebzeKışlık hazırlıkları başladı. En sevilen meyve ve sebzeler uygun şekillerde hazırlanarak kış için muhafaza ediliyor. İncir de bu meyvelerden biri. Yaş veya kuru fark etmeksizin her haliyle ayrı güzel. Vitamin açısında zengin bu meyve, özellikle et yemeklerini de ayrı güzelleştiriyor. Yaz aylarının sevilen meyvesi incir kurutularak kışın da tüketiliyor. Ancak kuruturken kararmamasına ve küflenmemesine dikkat edilmesinde fayda var. Peki incir nasıl kurutulur? İşte fırında, güneşte ve kaynatarak yaş incir kurutmanın püf noktaları...
#İncir KurutmaTüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#MevsimUzun yıllardır sofralardan eksilmeyen komposto yalnızca Türk mutfağında değil, yabancı ülkelerde de beğenilerek içilir. Yurt dışında bazı ufak değişikliklerle tüketiyor olsalar da esasında aynı şekilde yapılır. Kompostonun tüm inceliklerini Rüzgar Sünbül ve Lezizz rehberimizden tüm merak ettiklerinizi öğrenip, kayısı, erik, elma, vişne, armut kompostosu tariflerini denemeye başlayabilirsiniz.
#KompostoReçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelÇ, alfabemizin dördüncü harfidir. Çe ile başlayan isimler şunlardır: 1- Çetin 2- Çelik 3- Çetinalp Son iki harfi Çe olan en uzun kelimeler ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Felemenkçe 2- Sanskritçe. 3- İmparatoriçe Çe ile biten kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimKurutulmuş pek çok meyve, taze meyvelere oranla daha fazla tercih edilmektedir. Kurutulmuş meyvelerin birden fazla olduğunu söylemek doğru olacaktır. Bununla beraber meyveler; fırında, güneşte ve ipte kurutulabilmektedir. Şeftalinin kurusunun çok sevilerek tüketildiği belirtilebilir. Peki, şeftali nasıl kurutulur ve saklanır? Evde kışlık şeftaliyi fırında ve diğer kurutma ipuçları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Şeftali‘’Okumak her çocuğun hakkıdır’’ diyerek yola çıkan TOÇEV, Payam Ekolojik Badem Köyü projesiyle sürdürülebilir bir gelir modeli oluşturarak, binlerce çocuğun geleceğine ışık tutuyor. 1800 badem ağacının çocukların geleceğine uzanan yolculuğu için hasat öncesi köy destekçilerini bekliyor.
#TOÇEVDepremin vurduğu illerdeki acil ihtiyaç listesi günaşırı güncelleniyor. Buna göre kadın pedi, yetişkin ve çocuk bezleri ihtiyaç listesinin ilk sırasında yer aldı. AFAD gıda yardımlarının hız kesmeden devam etmesi gerektiğini duyurdu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu eski Başkanı Prof. İrfan Şencan ise hijyenin önemine dikkat çekerek “Bölgeye hızla çamaşırhaneler kurulmalı” dedi.
#AFADBir seferberlik ruhuyla tüm Türkiye deprem bölgesine yardım etmek için günlerdir çalışıyor. Başta AFAD olmak üzere kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları bölgeye koordineli şekilde yardım ulaştırmak için işbirliği içinde. Biz de müdahale ve iyileştirme çalışmalarına destek vermek için ayni ve nakdi bağış yapabileceğimiz kurumları, yardım gönderirken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladık.
#DEPREMBodrum çok önemli bir gastronomik değerini kaybetmek üzere. Eşsiz lezzetteki mandalinasının üretimine devam edilebilmesi için talep görmesi ve korunması gerekiyor. Bu kapsamda başlatılan Bodrum Mandalin Hareketi’ni restoranımız Efendy’nin menüsüne eklediğimiz bir tatlıyla biz de destekliyoruz.
#BodrumTürkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ının karşılandığı Beypazarı’nda kışlık havucun tarladan sofraya hasat serüveni başladı. Hasat edilen havuçlar tesislerde iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor, depolarda muhafaza ediliyor. Üreticiler, “Geçen yıllara bakarak rekoltemiz biraz düşük” diyor.
#Havuç ÜretimiRusya'nın doğalgazı önemli ölçüde kestiği Avrupa hem kaynak kıtlığı hem de yükselen fiyatların gölgesinde kışa hazırlanıyor. Kıtada alınan önlemlere her gün bir yenisi eklenirken sera ve fırın gibi işletmeler bu kış kapanma riski ile karşı karşıya.
#AVRUPAEvlerde hazırlanan domartes konservesi uygun koşullarda muhafaza edilmezse tehlike saçıyor. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Domates konservesinde oluşabilecek clostridium botulinum bakterisi insan sağlığını olumsuz etkileyebilir, ölümle sonuçlanabilir" dedi.
#Domates