Kış aylarında soğuk havalar kalp damarlarının büzüşmesine neden olarak kalp krizi riskini artırıyor. Bu nedenle özellikle kış aylarında kalp hastalıklarında artış yaşanıyor. Peki soğuk hava kalbimizi nasıl etkiliyor? Neden kış aylarında kalp krizi daha çok yaşanıyor? Kimler risk altında? Soğuklarda kalp sağlığımızı korumak için ne yapalım? İşte 11 soruda soğuk havalarda kalbimizi koruma rehberi…
#Kalp SağlığıSoğuk havalar kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kalp krizi geçirme riski soğuklarda artıyor. Özellikle yaşlıların ve kalp rahatsızlığı olanların soğuk havalarda çok daha özenli ve dikkatli olması gerekiyor. Biz de soğuk havalarda kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil ile konuştuk.
#Kalp SağlığıYılın hangi döneminde olursa olsun, yürüyüş yapmak insan bünyesine en iyi gelen aktivite… Özellikle kış aylarında meşe, kayın ve çınar ağaçları arasında dolaşmak ya da hafif karla kaplı göllerin etrafında temiz havayı solumak, depresyon ve kaygı gibi pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kış aylarında ruhumuzu dinlendirecek yürüyüş rotaları hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 harika rotayı önerdiler.
#RotaTerör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’ta yaptığı saldırıların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Pençe-Kilit bölgesindeki terör yuvalarına yönelik operasyonlarını sürdürüyor. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada Pençe-Kilit Bölgesinde 71 hedef başarıyla imha edilirken, 59 terörist etkisiz hale getirildi. Millî Savunma Bakanlığı kaynakları ise Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde 12 askerin şehit olduğu saldırı ve sonrasında yaşanan gelişmeleri tüm detaylarıyla paylaştı.
#MSBBelli bir yaşa gelen, iş hayatını geride bırakıp emekli olan çoğu insan bir kenara çekilir, yılların yorgunluğunu hiçbir şey yapmadan sadece dinlenerek çıkarmaya çalışır. Ancak boş durmaya alışık olmadığı için mutlaka kendini meşgul edecek bir şeyler arayan ya da çalışırken yapamadığı şeylerin acısını çıkarırcasına çok farklı alanlara yönelen ve 'Bu yaştan sonra yapılmaz' denen şeyleri başaranlar da var. Biz de ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde emeklilik sonrası bir kenara çekilmeyen, aksine tutkularını ileri yaşlarda keşfeden ve yaptıkları işlerle parmakla gösterilen o nevi şahsına münhasır insanlarla konuştuk.
#EmeklilikMevsimsel depresyon denince akla hemen 'kış depresyonu' ve 'bahar depresyonu' geliyor. Peki birçok insanın sabırsızlıkla beklediği, güneşin gökte parladığı, sulu sulu meyvelerin, serin içeceklerin, cıvıl cıvıl renklerin mevsimi yazın da depresyon sebebi olabileceğini hiç duydunuz mu? İşte ilginç detaylar...
#Yaz DepresyonuMevsimsel depresyon denince akla hemen 'kış depresyonu' ve 'bahar depresyonu' geliyor. Peki birçok insanın sabırsızlıkla beklediği, güneşin gökte parladığı, sulu sulu meyvelerin, serin içeceklerin, cıvıl cıvıl renklerin mevsimi yazın da depresyon sebebi olabileceğini hiç duydunuz mu? İşte ilginç detaylar...
#Yaz Depresyonu'Haftada bir isteyen bile oluyor...' Bu sözler eve serum servisi yapan bir sağlıkçıya ait. Uygulama her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Bağışıklık serumları, vitaminler, ozon iğneleri... Bu çok tartışmalı uygulamayı yapanlarla, yaptıranlarla ve konunun uzmanlarıyla konuştuk...
#Glutatyon SerumSoğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüDünya Ruh Sağlığı Günü toplumda ruh sağlığının ve ruhsal bozuklukların farkındalığının arttırılması amacıyla her yıl 10 Ekim’de kutlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘küresel öncelik’ olarak belirlediği ‘ruh sağlığı’nı nasıl korumamız gerektiğini uzmanlarla konuştuk. İyi ve sağlıklı bir ruh halini sürdürmek için hayat tarzımızda yapmamız gereken değişiklikler konusunda tavsiyelerini aldık.
#Dünya Ruh Sağlığı GünüGüzellik ve estetik trendleri her geçen gün değişiyor. Yazarımız Metin Uyar’ın katıldığı küresel bir toplantıda açıklanan çalışmaya göre de gelecek beş yılda hayatımıza dijital imaj, metaverse klinikleri, sanal estetik, yaşsızlık ve cinsiyetsiz yüz kavramları girecek. Biz de uzmanlara bu trendlerin ne anlama geldiğini sorduk.
#EstetikMevsim döngüleri hepimizi etkiliyor. Havaların soğuması, gecelerin uzaması, gün aydınlanmadan güne başlamak yaz rutinlerimizin ve alışkanlıklarımızın dışına çıkmamıza neden oluyor. Kışın kendini hissettirmesiyle karbonhidrat ağırlıklı beslenip, daha az hareket etmeye başlıyoruz. Ancak kışı kilo almadan geçirmek için dikkat etmeliyiz.
#SelülitBulutlu ve yağmurlu havada kimi huzur bulduğunu anlatıyor, kimi “Sokakta yaşayan insan ve hayvanlar olmasa hep yağmur yağsın isterdim” diyor. Yağmurda yürürken ıslanmanın ve üşümenin ona bu dünyaya ait hissettirdiğini söyleyen de var. Kışa yaklaştığımız bu günler için “Tam benim havalar” diyenler anlatıyor...
#KışSağlık Bakanlığı, belediyeler için “Sağlığı Geliştiren Belediye Rehberi” hazırladı. Rehberde bisiklet yolları, çocuk parkları, yürüyüş parkurları puanlandırıldı. ‘Sağlığı Geliştiren Belediye’ olarak değerlendirilebilmek için 100 puan üzerinden en az 75 puanı toplamak gerekiyor. İşte o puanlardan bazıları:
#BelediyeRecai Çakır, 35 yıllık turizmci olarak hem işi gereği, hem de onlarca özelliği nedeniyle Bodrum’u tercih etmiş. Bodrum’a da ilk adımını Kadıkalesi Restort Oteli’ni açarak atmış. Bunu daha sonra Sianji Hotel izlemiş. 3 yıldır Bodrum’da yaşayan Çakır’ın bölgeye son yatırımı ise Meşealtı Otantik Kebap olmuş. “Bodrum’un her koyu, her beldesi kendine has bir güzellik taşıyor” diyen Sianji Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, çalışmalarını ve Bodrum’la düşüncelerini paylaştı.
#İzmirKış aylarında tek istediğimiz şey battaniyenin altına kıvrılmak olsa da öz bakımımız için ihmal etmememiz gereken bazı şeyler var. Kış mevsiminin miskinliğinden kurtulmak, kendinizi ruhen ve bedenen iyi hissetmek için atlamamanız gereken 5 adımı anlatıyoruz.
#Kış BakımıTÜRSAB Batı Antalya Bölge Başkanı Rıza Perçin "İzole tatil yapmak isteyenler villaları tercih ediyor. Antalya'nın birçok bölgesinde villalar yüzde 100 doldu" dedi. Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelin Genel Müdürü Ali Kızıldağ "İlk defa kışın, yılbaşında villa ve özel odalarımıza bu kadar yoğun talep var. Yurt dışı ağırlıklı özellikle Rusya'dan da rezervasyonlar var" açıklamasında bulundu.
#VillaGitarist, besteci ve yorumcu Ortaçgil "Ben ürettiğim şeylerde tekrar olmamasına gayret ediyorum birazcık. Yoksa bütün müzik piyasası benden bir tane daha 'Benimle Oynar mısın?' yapmamı istedi. Aynısını yapsam tekrarlamış olacaktım kendimi" dedi.
#Bülent OrtaçgilKoronavirüsten korunabilmek için en önemli kurallardan biri bağışıklık sistemini güçlü tutmak. Bunun için üç şeye dikkat etmek gerekiyor; doğru beslenme, günlük egzersiz ve moral! Alanında uzman isimlerden 24 maddede bağışıklık sistemini güçlendirmenin püf noktaları…
#Sağlık200 metrenin uçan kadını İngiliz atlet Dina Asher Smith, Spor Arena Plus’ın Şubat sayısı için Koray Durkal'a çok özel açıklamalarda bulundu. 200 metrede 2019 Dünya Şampiyonu, 2016 ve 2018 Avrupa Şampiyonu ve 100 metrede 2018 Avrupa Şampiyonu olan Asher, tarihteki en hızlı İngiliz kadın olarak anılıyor.
#Dina Asher SmithYağmur çamur, soğuk hava gibi bahaneler koşucuları durdurmuyor. Zaten koşmak, zinde tutup mutlu etmesinin yanı sıra kimilerine inanması zor gelse de kış hastalıklarından da koruyor. Büyük Atatürk Koşusu dahil pek çok yarışın da kayıtları açıldı. Evet; koşmak, yarışlara katılmak artık trend. Henüz bu kadar iddialı olmasanız da siz de başlayabilir, mesela kentinizdeki koşu gruplarından birine katılabilirsiniz. Harekete geçmek isteyen buyursun...
#YürüyüşTürkiye'de at yarışçılığı için 9 hipodrom kullanılıyor. Hipodromlarda bulunan at pansiyonlarının yanı sıra çeşitli il ve ilçelerdeki haralarda bakımları yapılan milyon TL'ye kadar çıkan değerdeki safkanlar için yaklaşık 350 bin kişi çalışıyor. En bilinen ve en çok kullanılan hipodromlardan biri olan Veliefendi Hipodromu'nda pistlerin yanı sıra eküri haraları, at pansiyonları, apranti okulu, at hastanesi, rehabilitasyon merkezi ve vatandaşlar için piknik alanı da bulunuyor. Türkiye'deki 9 hipodromda toplam 350 bin kişi çalışıyor bu da yaklaşık 1.5 milyon kişiye aş veriyor. Seyisler, aprantiler, jokeyler, güvenlik elemanları, temizlikçiler, veterinerler, kondisyonerler (kronometre tutanlar), kameraman, fotoğrafçı, elektronikçi derken; nalbanta kadar uzanan yelpazede herkes işlerini büyük bir titizlikle gerçekleştiriyor.
#Safkanlar