Gebelik fizyolojik bir olaydır ve bu fizyolojik olaya anne vücudundaki fizyolojik değişimler eşlik eder. Bunlardan biri de kas-iskelet sisteminde meydana gelen değişimlerdir. Eğer gebe kadının yaşamının daha önceki döneminde kas-iskelet kaynaklı ağrıları varsa bu durum gebelikle daha da şiddetlenebilir. Fizyoterapi uzmanları bu ağrılı olan durumlarla karşılaşabilirler.
#HamilelikDiz eklemi vücudumuzun en hareketleri eklemlerinden biridir. İnsanlar hareket etmek üzerine yaratılmıştır ve diz de hareketi sağlayan en önemli yapılardan birisidir. Dizi yaralanmalara karşı koruyan eklem içi ve eklem dışı birçok yapı vardır. Bu yapılar dizde stabilizasyonu sağlar. Eklem dışındaki yapılar kaslar ve tendonlardır. Tendonlar eklemi birçok yönden sarar ve stabilize ederler. Dizin stabilizasyonu enerji tasarrufu için çok önemlidir. Eklem içi yapılar ise menisküsler, ligamentler(iç ve yan bağlar), kıkırdak yapı gibi yapılardır.
#Dizde KireçlenmeGünlük hayatınızın rutin hareketlerini yaparken zorlandığınız oldu mu? Kireçlenme en basit hareketleri yaparken dahi zorlanmanıza neden olabilir. Sabahları eklem ağrılarıyla uyanmanıza ve sürekli devam eden ağrılara neden olan kireçlenmeyi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgür Ortak anlatıyor.
#KireçlenmeKireçlenme, omurlara fazla yüklenilmesi ve kemiklerin uçlarındaki koruyucu kıkırdak yapının zamanla azalması sonucunda ortaya çıkar. Peki kireçlenme nedir? Neden olur? En fazla kimlerde görülür? Kireçlenmenin türleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Özgür Ortak, kireçlenme hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#KireçlenmeEklemlerde yer alan kıkırdaklar zaman içerisinde aşınmakta ve kireçlenme belirtileri göstermektedir. Yaşam kalitesine olumsuz etki eden kireçlenme, ilerleyen yaşlarda daha fazla kendisini hissettirmektedir. Eklem iltihabı hastalığı olarak tanımlanan kireçlenme, parmak ve bilek eklemlerinde daha fazla görülmektedir. 65 yaş üstü yetişkinlerde kireçlenme son derece yaygın olup nesilden nesle aktarılan bir hastalıktır. Peki, kireçlenme neden olur? Kireçlenmeye ne iyi gelir? Kireçlenme tedavisi nasıl yapılır,
#Kireçlenme Neden OlurEklemlerin fazlasıyla aşınması ve yıpranmasıyla yapılarının bozulması ve deforme olmasıyla ortaya çıkan sağlık problemine kireçlenme denir. Bu durum zamanla kişinin yaşamını büyük oranda etkileyerek günlük hareketleri dahi yapamaz hale getirebilir. "Bel kireçlenmesi nedir, bel kireçlenmesinin nedenleri nelerdir, bel kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılır? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır anlatıyor.
#KireçlenmeGünümüzde genç yaşlı demeden pek çok insan sırt ağrısından mustarip… Uzmanlar, modern yaşam tarzı, çalışma koşulları ve en önemlisi hareketsiz yaşamın bu yaygın sağlık sorununu tetiklediğini belirtiyor. Uzun saatler masa başında çalışmak, kötü duruş alışkanlıkları ve yetersiz fiziksel aktivite, sırt ağrısının başlıca nedenleri arasında. Bazen de burkulma, fıtık, siyatik vb. gibi sağlık sorunları nedeniyle sırt ağrıları yaşanır. Bu ağrılar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#Sırt AğrısıGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriKış aylarında havaların soğuması ile birlikte çevrenizde özellikle ileri yaştaki insanlardan 'Dizlerim, belim, sırtım ağrıyor' gibi şikayetlerine şahit olmuşsunuzdur. Bu insanlar gerçekten yağmur yağmadan birkaç gün önce kas ya da eklem ağrısı çekmeye başlar. Günler öncesinden hissettikleri ağrılar sızılar, oldukça isabetli hava tahminleri yapmalarını sağlar.
#Hava DurumuHepimizin çevresinde yağmur yağmadan önce dizlerini ovuşturan ya da lodos rüzgârı esince migren ağrıları şiddetlenen birileri vardır. Hatta bu durum eski Türk filmlerine bile konu olmuştur. Meğer insanların hava durumuna göre ağrı çekmesi, bir batıl inanç değilmiş. Bilime göre de yağmur yağmadan önce romatizma ağrıları artabiliyor, rüzgârlı havalardan önce migren ağrıları ortaya çıkabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Hava durumu ağrıları nasıl tetikliyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkHava sıcaklıklarındaki ani düşüşler, kısa süreli de olsa insan vücudu üzerinde birçok etkiye yol açıyor. Özellikle yaşlıları ve belli sağlık sorunu olan kişileri tehlikeye atan bu durum, ölüme kadar varan ağır sonuçları beraberinde getiriyor. Peki soğuktan etkilenen organlar hangileri? Nasıl risklerle karşı karşıyayız?
#Soğuk HavaABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki aşırı acı tüketmekciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkAcı yemek kimileri için adeta bir zevk. Acısız sofraya oturmayanlar, arkadaşları ile dayanıklılık yarışı yapanlar hatta en acı biberi bulup yemeye takıntılı olanlar var. Ancak ABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Acı BiberÇoğunlukla hareketsizlikten ya da yanlış hareketten kaynaklanan omuz ağrıları yaşam kalitemizi bozuyor. Bazen de önemsemediğimiz, 'Nasıl olsa geçer' dediğimiz ağrılar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Tıpkı 37 yaşındaki D.K.'nin hafif hafif başlayan omuz ağrılarının hayatını kâbusa çevirmesi gibi… Peki her ağrı aynı mı? Hangi ağrılar ciddiye alınmalı?
#SağlıkSon yıllarda gitgide artan iklim hassasiyeti, kent altyapılarıaçısından da önemle ele alınması gereken konularınbaşında geliyor. Can ve mal kayıplarını önlemek için doğruprojelerin ve kaliteli malzemelerin önemine dikkat çekenEgeplast ve Ege Yıldız Şirketleri Yönetim Kurulu BaşkanıKemal Zorlu, “Güçlü bir altyapı sadece su baskınlarınıönlemekle kalmaz, temiz su kaybını en aza indirerekkuraklığa da çözüm olur. Suyu tüketiciye sağlıklı olarakiletmek de önemli” diye konuştu.
#İzmirGenel olarak eklem sıvısının azalması ya da kıkırdak dokunun gücünü kaybetmesi sebebiyle eklem ağrıları meydana gelebilir. Kadınlarda özellikle ilerleyen yaşlarda bu problemin ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Peki, Kadınlarda eklem ağrıları neden olur ve nasıl geçer? Kadınlarda eklem ağrıları üzerine detaylar.
#Eklem AğrısıKasık sağ ve sol olmak üzere vücutta yer almaktadır. İki tarafta yer alan sağ ve sol kasıklar mide ve baldır arasında yani bacakların başladığı bölümde bulunmaktadır. Bu durumdan dolayı kasıklar bacakların hareketine katkı sağlamakla görevlidir. Sağ kasık da ağrı oluştuğunda bacakların hareketleri de zorlanabilmektedir. Sağ kasık ağrısının neden olduğu ve bu ağrıya nelerin iyi geldiğiyle ilgili ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Kasık AğrısıSağ kol ağrısı omuz bölgesinden parmak uçlarına kadar olan bölgede ortaya çıkan ve rahatsızlık veren bir ağrıdır. Yük taşıma, yazı yazma ya da kolu zorlama sonucu ortaya çıkabildiği gibi kaza sonucu da ortaya çıkabilir. Sağ kol ağrısı stres ya da kireçlenme gibi durumlar sonrasında da olabilir. Sağ kolun ağrıma nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
Ayak bölgesinde ayak arkları denilen bölümler yer almaktadır. Bu bölümler iç ve ön kısımda bulunarak toplamda 3 adettir. Bu bahsedilen ayak arkları düşük ya da fazlaysa ayak tabanında ağrılar olabilmektedir. Ayak tabanındaki ağrı noktaları tabandaki A ve C şeklinde isimlendirilen noktalarda yer almaktadır. Doğuştan gelen mekanik bozulma, ayak tabanını zorlama, şişmanlık, düz taban, topuk dikeni gibi nedenlerden dolayı ayak tabanında ağrı olabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Boyun ağrısı, toplumumuzda sıkça gözlemlenen bir şikayet olarak bilinir. Boyun ağrıları ise, pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Bunlardan bazıları ise, telefon ile fazla vakit geçirme, uzun saatler boyunca bilgisayar ekranına bakma gibi duruş bozukluklarına bağlıyken; bazılarının da altında yatan farklı bir tıbbi rahatsızlık sonrasında gelişir. Çocuklarda boyun ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukSağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için gereken en önemli şey sağlıklı bir vücuttur. Bedendeki hareketlerin kısıtlanması da doğrudan yaşamı etkileyen önemli bir faktör olarak bilinir. Vücutta kireçlenme olması da bu hareketlerin kısıtlanmasının en büyük nedenlerinden biri olarak bilinir. Doğal ve hayatın getirdiği bir gerçek olan yaşlanma, bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu durum oldukça normaldir. Kireçlenme ağrısı ve ağrının getirdiği etkiler ise oldukça fazladır. Kireçlenmeye iyi gelen besinleri ve bitkileri sizler için derledik.
#KireçlenmeÇay sohbetlerinden ve akşam keyiflerinden eksik olmayan çekirdek, en ekonomik çerezler arasında yer alır. Her kesimden ve her yaştan kişinin severek tükettiği çekirdek, genellikle de ayçiçeği tohumlarından elde edilir. Balkonda, televizyon karşısında, çay keyfinde ve parkta otururken en çok tüketilen çerez çekirdektir. Çekirdek kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı Yaşam