Konya’nın Beyşehir ilçesinde aynı sokakta fırın açmak isteyen meslektaşı Erdal Üstüner’i (60) tabancayla vurarak öldürüp, ortağı Yunus Ayaz ve çalışanı Murat Şahin’i yaralayan Sebahattin Gülbahar, 41 yıl 8 ay hapis cezasına çaptırıldı. Sebahattin Gülbahar, ifadesinde, ''Pişmanım, ben hak etmedim. Ekmeğimle oynadılar. Beraatımı talep ederim” dedi.
#KonyaRize'de deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 23 hektarlık alandaki 118 dükkân, 174 ofis ve 60 konutta kentsel dönüşüm başladı. İş yeri ve dükkanların ağırlıklı olduğu alanda başlayan proje ile birlikte kiralık iş yeri arayanların sayısı artınca kentte kiralarda bir anda yüzde 50'yi aşan oranlarda artış yaşandı. Yüksek kira bedelleri nedeniyle bazı dükkan sahipleri geçici dükkan kiralama yerine proje tamamlanıncaya kadar iş yerini kapalı tutmaya karar verdi.
#Rizeİstanbul’un adı zenginlik ve lüksle özdeşleşmiş semti Nişantaşı, ekonomik krize teslim oldu. Nişantaşı’nın önemli caddelerinde mağazalar bir bir kapanıyor, ’Kiralık’ tabelaları artıyor. Evlerini kiraların daha ucuz olduğu semtlere taşıyanlar yüzünden sokaklar da tenhalaşıyor, simitçilerin satışı bile yüzde 50 gerilemiş bulunuyor.
Hürriyet Ankara’nın ‘KENT SOHBETLERİ’ne konuk olan Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Yerel yönetimlerin inşaat sektörünün önünü açmaları gerekiyor. İnşaat yapmanın önünü açmak adına harçlarda, uygulamalarda prosedürlerin çok ağır olmadığı bir sistem olmalı. Özellikle Ankara’mızın birkaç ilçesinde alınan ruhsat sayısı oldukça az” dedi.
#Hakan AkçamBir dönem kitap tutkunlarının ‘kutsal mekânı’ sayılan Sahaflar’ı dolaştık. 4 milyar TL’lik olduğu tahmin edilen kitap piyasasında e-ticarete kayış, sahaflar esnafını ve kitapçıları zora soktu. İkinci el kitap piyasasında satışlar yüzde 80 düştü, dükkân sahipleri ise ‘yayınevleri’ni suçladı. İnternetten kitap satışının yasaklanmasını talep eden esnaf, belediyelerden uygun şartlarda kiralık bir alan tahsisi istiyor.
#SahafYaklaşık bir yıl önce 6 Şubat’ta, saatler 4.17’yi gösterdiğinde yaşanan büyük deprem nedeniyle o sabah kimse yaşamına olağan rutininde başlayamadı. Kahramanmaraş merkezli 7.8 büyüklüğündeki sarsıcı ilk deprem 11 ili etkiledi. Peşinden gelen 7,5 büyüklüğündeki bir diğer yıkıcı depremle de en çok hasarı Hatay gördü. 53 bin 537 kişiyi aramızdan alan bu depremler, anne-babaları çocuksuz, çocukları yetim ve öksüz bıraktı. Bazı aileler hep birlikte göçüp gitti… Sevdalar yarım kaldı, gençlik hayalleri söndü.... Herkes bir yerinden yaralarını sarmaya çalışsa da her acı zamanla geçmiyor, giden geri dönmüyor. Bu acı hepimizin. O kâbus gecenin yıldönümüne sayılı günler kala renklerinden geriye sadece grisi kalmış Hatay’ı gezdik. Antakyalıların elini tuttuk, gözüne baktık ve bir kez daha sorduk: “Nasılsınız?” İyi değiller. Ama Hatay’ı yeniden kurmak için içlerinde her gün yeniden yeşeren bir umut var, tıpkı Antakya merkezde yıkık bir binanın önündeki ağaçta her acıya rağmen büyüyen ve adeta “Hayat devam ediyor” diye bağıran turunçlar gibi…
#HatayDiplomayı kiralayarak gelir elde etmek birçok meslek grubunda görülüyor. Özellikle işyeri açmak için diplomaya veya usta belgesine sahip olma zorunluluğu olan sektörlerde ‘kiralık diplomalar’ fırsat haline geldi. Önceden üniversite için görülen bu durum artık liselere kadar indi. Verilen ilanlarda kiralık diploma fiyatları 800 lira ila 57 bin lira arasında değişiyor. Meslek odaları, “Diploma kiralama son dönemde arttı” uyarısında bulundu.
#Diploma"ÜLKEMİZDE karşılaştığımız hakkaniyetten uzak kira artışları ve arsa fiyat artışları barınma sorununun çözümünde büyük bir engel teşkil ediyor. Bu sebeple GYODER Erişilebilir Konut Komitesi olarak, sektör temsilcileri ile konuya vicdanen yaklaşıp buna nasıl çözüm getiririz diye 2022 Ocak ayından beri çalışma yürütüyoruz.”
#Mehmet KalyoncuBeklenen Marmara depremi nedeniyle oturduğu evden daha güvenli bir yere taşınmak isteyenler, hatta bunun için kesenin ağzını açmaya bile razı olanlar neler yaşıyor? İstanbul’un iki yakasında farklı bütçelere göre eski ve yeni birçok daire için 25 emlakçıyı aradık. Deprem raporu olan bir tane bile ev bulamadık.
#Gizem CoşkunardaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. "İstanbul'da kentsel dönüşümün önünde çok engel var" diyen Bakan Özhaseki, "3'te 2 yerine yüzde 50 hususunda ısrar edeceğim. Bir binanın kentsel dönüşüme tabii olması için hak sahiplerinin yarısı evet derse, işe başlayalım diyorum. Ben beş yılda İstanbul’u depreme hazır hale getiririm. Kentsel dönüşümü hızlandırırız. Yasayı çıkarırız. Rezerv alanlarda konut veririz" şeklinde konuştu.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki "İstanbul için özetle 5,8 milyon bağımsız birim var. Bunun 1,5 milyonu riskli. 4'te 1'i riskli. İlk etapta yıkılabilecek olan yapı ne kadar 600 bin civarında. 7 ve üzeri depremde 600 bin daire yerle yeksan olur. 600 bin konut İstanbul'da yıkılacaksa her sokakta 2 bina yıkılsa her şey durur. İstanbul böyle olursa kocaman hapishaneye döner" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiMalatya’nın yeni yerleşim bölgelerinden Bostanbaşı Mahallesi’ndeki binaların neredeyse hiçbiri depremlerde yıkılmadı. Ancak dışarıdan sapasağlam görünen blokların içleri kelimenin tam anlamıyla göçük. Yapılan incelemelerde kirişleri patlayan, kolonları eğrilen dairelerin tamamına yakını ‘ağır hasarlı’ bulundu.
#Malatyaİstanbul’un depreme dayanıklı hale getirilmesi için hem riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması hem de uygun binalara güçlendirme gerekiyor. Ancak uzmanlara göre güçlendirme sürecinde vatandaşlar birçok engelle karşılaşıyor ve zaman kaybı yaşanıyor.
#İstanbulİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul Depremi