Ramazan ayında oruç tutanların hem beslenme şekli hem de yaşam şekli değişiyor. Bu dönemde dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Orucu dinç bir şekilde tutabilmek için neler yapılması gerektiğini Prof. Dr. İsmet Tamer ile konuştuk, kendisinden ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili ipuçları aldık.
#SahurEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kamil Başköy, ramazanda oruç tutmak isteyen diyabet hastalarını uyardı. Başköy, "Açlık kan şekeri 150 ile 300 mg/dl arasında olan, 3 aylık şeker ortalamaları yüzde 8 ile 10 arasındaki hastalar, göz, böbrek ve sinir sisteminde ciddi bozukluklar yaşayanlar yüksek risk grubundadır. Bu hastalara oruç tutmalarını önermiyoruz" dedi.
#SahurHerkes oruç tutabilir mi? Kimlerin oruç tutmaması, hangi hastalığı olanların oruç tutarken dikkatli olması gerekiyor? Ramazan ayını, sağlığımızı tehlikeye atmadan nasıl geçirebiliriz? Dr. Hale Handan Sarıkaya sağlıklı bir Ramazan geçirmek için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Kimler Oruç TutmamalıOruç tutmak sağlığı olumlu yönde etkiler ama sağlık sorunları olan bazı kişilerin oruç tutmamaları gerekiyor. Bu kişiler oruç tutmakta ısrar ederse eğer, hayatı tehdit edici problemlerle bile karşılaşabiliyor. Bu nedenle ciddi sağlık sorunları olanların doktorlarıyla konuşmalarında fayda var.
“Hayat bizim ondan yaptığımız şeydir.” Bu cümleyi evvelsi akşam yakın bir arkadaşımdan öğrendim. O da bir kitaptan okumuş. Bir Tibet özdeyişiymiş. Doğru! Hayatımızı biz üretiyoruz. Kararları biz veriyor, biz uyguluyoruz. Anlamını, dokusunu, kokusunu, tadını, rengini biz oluşturuyoruz.