Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2006 00:00
Beslenme düzeninde ciddi değişikliklerin meydana geldiği Ramazan ayını kilolarınıza kilo katmadan geçirmek istiyorsanız, uzmanların tavsiyelerine kulak verin.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hem mutfaklarda hem de kişilerin
yemek yeme alışkanlıklarında değişiklikler başladı. Sindirimi zor hamur işi ve yağlı besinlerin tüketimi artıyor. Oruç tutanların yemek alışkanlıklarındaki bu değişiklikler, metabolizmada bir kısım farklılaşmalara da neden oluyor.
Kalori azalması vücudu daha dengeli enerji tüketmeye sevk ediyor, bazal metabolizma yavaşlıyor. Bu da kilo artışına neden oluyor. Bu nedenle Ramazan’da dengeli ve sağlıklı beslenme önem kazanıyor.
Kontrolsüz kilo almayla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İbrahim Bağçivan, bugünlerde liften zengin, tok tutacak yemeklerin tercih edilmesi, kompleks karbonhidratlar, baklagiller, sebze ve meyveden zengin menüler hazırlanması gerektiğini söylüyor: "Şekerli ve çok yağlı gıdalardan kaçınılmalı, çay ve kahve yerine bitkisel çaylar ve meyve suları tercih edilmeli, günlük 2-2,5 litre sıvı tüketimine özen gösterilmeli."
Oruç tutarken...
Bağçivan’a göre sahur yemeği yemeden oruç tutanlar uzamış açlık nedeni ile sağlık sorunlarıyla da karşılaşabiliyor. Bu yüzden sahur yemeğinin de ihmal edilmemesini, kahvaltı türünde besinler tüketilmesini, gün içinde susuzluğu artırabilecek çay ve kahve gibi içecekler yerine süt ya da meyve suyu tercih edilmesini öneriyor: "Sahur sonrası oluşabilecek mide sorunlarını azaltmak için de yemekten sonra en az 1 saat uyanık kalınmalı. Oruç tutanlarda özellikle orucun ilk günlerinde alışkanlıklardaki değişikliklere bağlı mide-bağırsak şikayetleri ve mide asidinin yemek borusuna kaçması ile karakterize reflü hastalığında artış görülüyor. Bu durum durum acil durumda ilaçlarla düzeltilebiliyor."
KİMLER ORUÇ TUTMAMALIOruç tutmak isteyen, ancak bilinen kronik ya da tedavisi süren bir sağlık sorunu olanların mutlaka bir doktor kontrolünden geçmeleri, sağlık durumları uygun ise oruç tutmaları öneriliyor. Oruç tutulması sağlık açısından sorun yaratacak hastalıklar ise şunlar:
İnsülin bağımlı tip 1 diyabet
Tedavi altındaki şeker ayarı bozuk tip 2 diyabetik hastalar
Tedavisinin aksaması durumunda sorun yaşayacak kalp ve tansiyon hastaları
Aktif mide ve onikiparmak barsağı ülseri olanlar
Gebeler ve emziren bayanlar
Kanser tedavisi gören hastalar
Her şeye rağmen oruç tutmak isteyenlerin mutlaka doktorları ile görüşmeleri gerekiyor.