PaylaÅŸ
Doktorunuz orucun sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylemişse bu konuda asla ısrarcı olmayın.
Oruç, sağlıklı birinde sağlığı bozmaz, tersine güçlendirir. Basit bazı sağlık sorunlarındaysa adeta iyileştirici bir ilaç, doğal bir destek gibidir.
Ama bazı sağlık sorunları var ki, bunlar oruç tutmadan önce bir doktora danışmayı, tıbbi bir onay almayı gerektirir.
Bunların başında da ÅŸeker hastalığı, özellikle de insülin kullanan diyabetliler gelir. Ä°nsülin kullanmasalar bile kan ÅŸekeri zaten güçlükle ayarlanan diyabetlilerin de oruç tutmaları sakıncalı olabilir.Â
Orucun problem yaratabileceği bir başka durum ise hipoglisemidir. Ciddi hipoglisemisi olanların, sık sık hipoglisemik ataklar yaşayanların oruç tutmaları halinde ağır hipoglisemik reaksiyonlarla karşılaşmaları mümkün olabilir. Özellikle sahura kalkmadan oruç tutanlar, diyabet ilaçlarında oruca özel ayarlama yapmayı unutanlar hipoglisemi yönünden daha riskli kişilerdir.
Ciddi ölçüde akciğer, kalp, böbrek ve karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi görenlerin de oruç tutmaları doğru değildir. Uzun süren açlık, organ yetmezliğini şiddetlendirebilir. Günde 5-6 kez ilaç kullanmaları gereken yüksek tansiyonluların ve kalp krizi geçirmiş kalp damar hastalarının da oruç tutmaları doğru değildir. Bu listeye epilepsi ve Parkinson’u olanları da eklemeniz gerekir.
Bir defa daha hatırlatalım...
Sağlık sorunlarınızın oruç tutmanıza engel bir durum yaratıp yaratmayacağını anlamanın en kolay yolu bir doktorla konuşup onay almaktır.
Doktorunuz orucun sağlığınız veya tedaviniz için sorunlara yol açabileceğini söylemişse bu konuda asla ısrarcı olmayın.
ÖNEMLİ
Hamileler ve çocuklar tutmamalı Â
Hamilelerin oruç tutup tutmaması, sık gündeme getirilen bir konudur.
Hamileliğin başlangıç döneminde oruç tutabileceğini ileri sürenler olsa da, özellikle daha önceki hamileliklerinde sorun yaşayanların oruç tutmamaları uygundur.
Ergenlik yaşına kadar çocukların da oruç tutmamaları uygundur.
Hele hele 10 yaşından küçük çocukları oruç tutmaya teşvik etmek doğru değildir.
Emziren annelerin de oruç tutmaları doğru değildir. Emziren bir annenin uzun süre aç, özellikle susuz kalması sorunlar yaratabilir.
DÄ°KKAT
Kanser hastaları tutmamalı
Prensip olarak kanser hastalarının, kemoterapi ve/veya radyoterapi tedavisi görenlerin oruç tutmamaları lazım.
Alzheimer hastalığı nedeniyle tedavi görenlere de oruç tavsiye edilmez.
Sağlık hikâyesinde felç atağı ya da geçici iskemik atak nöbetleri olanların da oruç tutmadan evvel tıbbı bir denetimden geçirilmeleri şarttır.
Bazı durumlarda migren hastalarının da oruç tutmamaları istenebiliyor.
Psikiyatrik tedavi görenlerin bazılarına da oruç önerilmiyor.
PaylaÅŸ