Lor peyniri ve kuru naneli iç harcıyla piruhi mantısı, kızartılarak veya haşlanarak sunulan salyangoz, kızarmış soğanla servis edilen müceddere pilavı bir yana Kıbrıs denince akla gelen ilk lezzet, şeftali kebabı... Harnup pekmezli gullurikya da öne çıkan tatlılarından... Tüm bu lezzetleri tanıtmak hem Kıbrıs’taki hem de dünyaya yayılmış Kıbrıslı Türklerin en önemli vazifelerinden olmalı.
#Kıbrıs YemekleriŞeftali kebabı, MasterChef'te yer verilen lezzetlerden biri oldu. Yarışmacılardan hazırlanması istenen şeftali kebabı tarifi merak ediliyor. Diğer kebap çeşitlerinden farklı olan bu tarifin en önemliği özelliği kuzu gömleğine sarılarak hazırlanması. Peki MasterChef şeftali kebabı nasıl yapılır, nereye ait? İşte şeftali kebabı tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları...
#Şeftali Kebabı Nasıl Yapılır“Kıbrıs sadece lüks otel, kumarhane, Sibel Can, Ebru Gündeş ve eller havaya muhabbetinden ibaret değil. Yıllardır gidip de Karpaz’ı görmeyen o kadar çok insan var ki! Nelerden mahrum kaldıklarını bir bilseler...” Kıbrıslı gazeteci ve fotoğrafçı Kutup Dalgakıran bize memleketini, Kıbrıs’ta Kıbrıslı gibi yaşamanın ipuçlarını anlattı. Gelin adanın kuzeyindeki eşsiz koyları ve lezzetleri onun rehberliğinde keşfe çıkalım.
#KıbrısYaz erken gitti, kış hemen geldi, okullar açıldı, havalar soğudu, kurlar sarstı, grip salgınları başladı derken içimizin karardığı bugünlerde size en iyi gelecek rotayı açıklıyorum: Yavru Vatan Kıbrıs. Sonbahar demek Kıbrıs’ta aslında yaz demek yani güneşin içimizi ısıttığı günler devam ediyor demek çünkü yavru vatana hiç kış gelmiyor. Tatile doyamayanlar ya da henüz tatile çıkamamışlar Sonbaharda begonvil kokularının estiği, tarih dolu, manzara dolu, deniz kum güneş ile dolu bir Kıbrıs sizi bekliyor.
#SeyahatYaz erken gitti, kış hemen geldi, okullar açıldı, havalar soğudu, kurlar sarstı, grip salgınları başladı derken içimizin karardığı bugünlerde size en iyi gelecek rotayı açıklıyorum: Yavru Vatan Kıbrıs. Sonbahar demek Kıbrıs’ta aslında yaz demek yani güneşin içimizi ısıttığı günler devam ediyor demek çünkü yavru vatana hiç kış gelmiyor. Tatile doyamayanlar ya da henüz tatile çıkamamışlar Sonbaharda begonvil kokularının estiği, tarih dolu, manzara dolu, deniz kum güneş ile dolu bir Kıbrıs sizi bekliyor.
#Kıbrıs‘Medeniyetler sofrası’ denildiğinde aklımıza Hatay mutfağı gelse de Kıbrıs mutfağı aynı unvanı fazlasıyla hak ediyor. Kıbrıs; Antik Yunan, Mısır, Arap, Latin Avrupa ve Türk mutfağının en güzel örneklerini harmanlayarak günümüze taşıyor. Zeytinyağının özel bir türü olan ‘karayağ’ yemeklerin yanı sıra genç kızların saçlarına, delikanlıların ise kaytan bıyıklarına sürülürdü. Macerayı anlatan hırsız kebabı, Kıbrıs’ta, kesinlikle istemeniz ve tadına bakmadan dönmemeniz gereken bir lezzet.
#KKTC YemekleriAdanın Rum kısmında ekonomi 2013’teki bankacılık krizi sırasında çökme noktasına gelmişti. AB’nin gözetiminde 4 yılda istikrar sağlandı, mitolojik kahramanlardan Afrodit’in doğduğu topraklarda hayat yeniden canlanıyor. Limasol’daki yeni rıhtım butikler, sanat galerileri, deniz ürünleri restoranlarının yer aldığı cam cepheli modern AVM’leriyle ışıl ışıl. 1974’de Türkiye’nin askeri müdahalesinden sonra ikiye bölünen Lefkoşa’da gökdelenler yükseliyor, meydanların çevresini ünlü mimarların yapıları, dünya çapında müzeler, restoran ve gece kulüpleri süslüyor. Güneşin cömertçe aydınlattığı antik kalıntılar, kaleler, güçlü şaraplar, temiz deniz adanın çekiciliğini artırıyor.
#KıbrısYoruldum demeye dilim varmıyor da, nerede sade bir yaşantı görsem oraya meylediyorum şu aralar. Sofistike lokantalarda mönüleri okumaya üşenip, bu konuda kendimi ehil arkadaşlara teslim ediyorum çoğu kez... Sadelik elimden tutmuş beni kendine çekiyor, hiç itiraz edesim de yok. Kıbrıs gezim tam da böylesi bir ruh haline göreydi; adeta ilacım oldu...
#KıbrısCem Avnayim (30) sunucu ve oyuncu. ‘Hepsi 1’ dizisiyle ünü artan ve en son ‘Beni Böyle Sev’ dizisinde izlediğimiz Avnayim, şu sıralar Özcan Deniz’in yazıp yönettiği ‘Sevimli ve Tehlikeli’nin çekimleriyle meşgul. Ona göre seyahat bronzlaşmak, güneşlenmekten ziyade evden uzaklaşıp normal hayattan bağlantıyı kopartmak. Avnayim’in tatil sırları şöyle:
#Cem AvnayimGeçen hafta, KKTC’ye yaptığım gezinin Lefkoşa ve Girne bölümlerini anlatmıştım. Bu hafta sizi Güzelyurt’un limon, greyfurt bahçelerinden başlayan bir tura çıkaracağım. Aşkla kurulan, Arapların, Cenevizlerin, Osmanlı’nın izlerini taşıyan Gazi Mağusa’ya uğrayacağız. Karpaz’ın kilometrelerce uzanan plajlarından geçip, özgür eşeklerin dolaştığı ıssız noktalarına uzanacağız.
Bayramda turların sunduğu fiyat avantajından yararlanan binlerce tatilci KKTC’nin yolunu tutacak. Kıbrıs deyince ilk akla gelen beş yıldızlı oteller ve kumarhaneler. Oysa Kuzey Kıbrıs konuklarına bunlardan çok daha fazlasını sunmaya hazır. Dört duvar arasında kalmayın, adayı gezin ve kendinizi eşsiz lezzetlerin kucağına bırakın.