Kendisi de Kıbrıslı olan ve doğduğu Leymosun’dan Kerinya’ya, yani şimdiki adlarıyla Limasol’dan Girne’ye göç eden gönülsüz göçmenlerden Cenk Mutluyakalı, ‘Salıncak’ta göç acısından, iki tarafa da söz vererek bahsediyor. Kıbrıs’ta aynı kaderi yaşamış iki toplumun acılarını birbirine anlatıp onları iyileştirmek isteyen bir dili var romanın...
#Cenk MutluyakalıHollywood sinemasının da etkisiyle tüm dünyada denizde tehlike denince akla köpekbalıkları geliyor. Peki Amerikan kültürüne yerleşmiş olan bu köpekbalığı korkusunun kaynağının ne olduğunu biliyor musunuz? İşte bir asrı aşkın zaman önce yaşanmış o tüyler ürpertici olaylar...
#Köpekbalığı SaldırısıYugoslavya İç Savaşı’nın akıldışılığını ve vahşetini sergileyen ilk romanı ‘Kaplanın Karısı’yla büyük çıkış yapan Téa Obreht, dokuz yıl aradan sonra kaleme aldığı ikinci romanı ‘Bozkır’da bu kez Amerika’nın Vahşi Batı’sında geçen, şiddet dolu, etkileyici bir hikâye anlatıyor.
#BozkırHem diplomat hem siyasetçi olarak hayatının 50 yılından fazlasını dış politikaya adamış Onur Öymen ile hem eski albümler karıştırdık hem de Ukrayna-Rusya krizini konuştuk. Duayen dış politika uzmanı Öymen, “Diplomasi boksa değil tenise benzer, yumruklaşmadan anlaşacaksınız” diyor.
#Onur ÖymenLondra'da yaşayan Kıbrıslı yazar R. Shener’in sondan başa doğru 12 kitap olarak kurguladığı, tarihi-polisiye ve bilimkurgu öğelerini içeren ‘Ghods of Zargon’ serisinın ilk romanı ‘Çatalhöyük-12’ yayımlandı. Kitapta arkeolog Ryan, 2015’te Çatalhöyük’te bir kazı sırasında yaşanan şaibeli ölümün izini sürerken bilinen tarihin bilinmeyen yüzünü de keşfetmeye başlıyor. R. Shener, “Çatalhöyük’ün gizemli bilinmezliğinin verdiği ilhamla yaptığım kurguda, binlerce yıl önce buraya gizlenmiş bir sırrı ortaya çıkartarak hikâyeme başlamak istedim. Kahramanımız, tarihin derinliklerinde yapacağı yolculuğuna Çatalhöyük’te başlıyor, eski medeniyetlerin bıraktığı izleri takip ederek alternatif bir bakış açısıyla bugünü anlamaya çalışıyor” diyor.
#R.ShenerNobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un bir salgın romanı üzerinde çalıştığı biliniyordu. 'Veba Geceleri'nin çıkması dört gözle beklenirken akla gelmeyecek bir şey oldu; dünyayı yeni bir salgın esir aldı. Pamuk: “Bugün çok malumat sahibiyiz. Hangi ülkede, mahallemizde durum ne hemen görüyoruz. Bu, romandaki dönemle bugün arasında büyük fark yaratıyor. Biz başımıza ne gelebileceğini, neyin ne olduğunu biliyoruz, bu yüzden çok daha fazla korkuyoruz. Ama romanım bugünden daha korkutucudur” diyor.
#Orhan PamukTıpkı geçen ilkbahar ve yaz gibi öncekilere hiç benzemeyen bir sonbahar bizi bekliyor. Pandeminin sebep olduğu zor günlere katlanmanın en güzel yolu kültür-sanat ve eğlenceden geçiyor. Ancak sinema salonlarını, tiyatroları, etkinlik mekânlarını doldururken, yeni mekânları denerken sosyal mesafeyi ve maskeyi unutmamalıyız.
#Gazetehaberleriİrem Uzunhasanoğlu üçüncü romanı ‘Evvel Bahar’da ‘hayatta kalmak için hikâye anlatmak zorunda olmak’ fikrinden yola çıkarak okul yatakhanesi yıllarından sırdaş iki kadının öyküsüne çağırıyor okuru. Uzunhasanoğlu ile eksenine hem kişisel hem toplumsal belleği aldığı yeni romanını konuştuk...
#İrem UzunhasanoğluHayatın her alanında olduğu gibi yayın dünyası da normale dönüyor. Kitabevleri teker teker kapılarını açtı, yayınevleri pandemi süresince ayda bir kitaba kadar düşürdükleri yayın sayısını arttırmaya başladı. Bu arada pek çok kitabın çıkış tarihi de üçer ay ertelenmiş oldu.
#Yazarİki farklı zaman diliminde gelişen ve yolları bir şekilde kesişen hüzünlü romantik öyküler... ‘Aşk Tesadüfleri Sever 2’, iç içe geçmiş anlatımıyla duygulara sesleniyor ve seyircisinin gözyaşlarını teslim alıyor. Ömer Faruk Sorak ve İpek Sorak’ın ortak imzasını taşıyan film, popüler sinemamızın ihtiyacı olduğu türden bir yapım olarak dikkat çekiyor.
#SinemaEğer entrikalara, komplolara, siyasetin görünmeyen yüzüne ve derin siyasi ilişkilere meraklıysanız hiç durmayın! Atlayın Murat Yetkin’in kitabının içine. ‘Meraklısı İçin Entrikalar Kitabı.’ Tam size göre. Kafayı yersiniz, o kadar iyi!
#Murat YetkinRoman okumanın bana mahsus keyifleri muhtelif. Hem sürükleyici bir hikayenin parçası olmayı seviyorum hem de karakterler üzerinden kendime dair çözümlemeler yapmayı... Üstüne arka fonda tarihe dair bilmediğim sayfaları açabildiğim romanları okuyunca kendimi daha bilgili de hissediyorum. Son dönemde iki romanını üstüste okuduğum; okur olarak yeni keşfettiğim, kişisel olarak ise yıllardır tanıdığım bir isim; Defne Suman; bana okur olarak yukarıda saydığım tüm basamakları yaşattı.
#Ferhan İstanbulluGeçtiğimiz yıllarda vahşi bir cinayete kurban giderek tüm Türkiye’yi yasa boğan Özgecan Aslan’ın babasının bestelediği şarkı herkesi ağlattı. "Yarın bu şehirden ayrılacağım" adlı şarkıyı O Ses Türkiye'de Ebru Gündeş okudu.Özgecan Aslan hüznü herkesi gözyaşlarına boğdu. İşte detaylar...
#Özgecan Aslan