Popüler beslenme yöntemleri arasındaki yerini alan ketojenik beslenme, aynı zamanda diyet olarak da nitelendiriliyor. Tarihi 1920'li yıllara kadar dayanan ketojenik beslenme, epilepsi nöbetinin önüne geçmek için ortaya çıkmıştır. Zayıflama üzerinde de etkisi olduğu gözlemlenen ketojenik beslenme diyeti, günümüzde giderek popülaritesini arttırmaya devam ediyor. Peki, ketojenik beslenme nedir ve nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Ketojenik BeslenmeKetojenik Diyet, zayıflamak ve kilolarından kurtulmak isteyen birçok kişinin gündeminde yer alıyor. Beslenme koşullarını değiştiren ketojenik diyet, ilk çıkış amacıyla epilepsi nöbetlerinin azaltılmasında kullanılırken, sonraki dönemlerde kilo vermek ve hastalıkları kontrol altına almak için gündemde yer almıştı. Peki, ketojenik beslenme diyeti nedir ve nasıl sağlanmaktadır? İşte, o diyet türü hakkında bazı bilgiler
#Ketojenik DiyetPek çok uzman yıllardır, pastırma, tereyağı ve aşırı yumurta tüketmenin sağlık için zararlı olduğunu bildiriyor. Bu gıdaların yüksek yağ ve kolesterol içeriği, kalp hastalıkları ve kilo alımı ile ilişkilendirilirken ABD'li doktor Sten Ekberg, 30 gün boyunca bu üçlüyü tükettiğinde daha sağlıklı hissettiğini iddia etti. Peki, bu nasıl oluyor?
#SağlıkŞarkıcı, fotoğrafçı ve reklam yönetmeni Metin Arolat önceki gece sahne aldığı mekânda kalp krizi geçirdi. 52 yaşındaki sanatçı, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Ünlü dostlarının ‘sanat dünyasının güzel kalbi’ diye bahsettiği Arolat’ın ani ölümü sevenlerini yasa boğdu. Arolat'ın zayıflamak için iğne ve hap kullandığı iddia edildi.
#Metin ArolatBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkSon zamanlarda oldukça popülerleşen keto diyetini denemek isteyenler, bir kez daha düşünün. Çünkü ketojenik beslenme olarak da bilinen keto, bir uzman paneli tarafından yılın en kötü diyeti seçildi. Peki neden en kötü diyet? Uzmanlar yanıtladı…
#YasamBir türlü kilo veremediği için doktora başvuran Jaimi Conwell, büyük bir tümörü olduğunu öğrenince dehşete kapıldı. Ancak tümör alındıktan sonra ortaya çıkanlar genç kadın için çok daha endişe vericiydi. Biz de Jaimi'nin yaşadıklarından hareketle dermoid tümörleri konunun uzmanıyla birlikte mercek altına aldık...
#SağlıkDÜNYA Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Eğer, “Kolay kilo alıp zor veriyorum, genişleyen bel ve göbeğime çare bulamıyorum, verdiğim kiloları da kısa bir süre sonra fazlasıyla geri alıyorum” diyorsanız bu yazı tam size göre... İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilimdalı Öğretim Üyesi, Avrupa Diyabet Çalışma Derneği Üyesi, Obezite-Diyabet-Beslenme Derneği Üyesi Prof. Dr. Ayşin Öge, obeziteye karşı doğru diyetleri anlattı.
#1Hem Ketojenik diyet hem de Akdeniz diyetleri kilo vermek isteyenler için popülerdir. Aslında diyetler kişilerin yeme alışkanlıklarına göre benimsedikleri beslenme alışkanlıklarıdır. Akdeniz diyetinde zeytinyağlı tam tahıllar ve sebzeler gibi bitki bazlı yiyecekler tüketilirken, keto diyette esas olan düşük karbonhidrat alımıdır. Peki sizin için uygun olan Akdeniz diyeti mi Ketojenik diyet mi? İşte bu iki meşhur diyete dair bilmek isteyecekleriniz...
#Keyo DiyetiKilo vermenin yanı sıra sağlıklı kilo vermek herkes için olması gereken bir yaşam şeklidir. Bu diyetlerin nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiği de ayrıca önem taşır. Sizlerle bu yazımda son zamanların en popüler diyetleri alkali diyet, aralıklı oruç, ketojenik diyet, vegan- vejetaryen diyet hakkında merak edilenleri paylaşıyorum.
#DiyetlerÖnceleri besini uzun süre saklayacak teknolojimiz, paketli gıdalarımız yoktu. Şimdiyse besinler her yerde, hazır. Bu değişim sürecinde yaşamdaki amacımız da değişti. Stresin ve bedendeki ani rahatlama isteğinin artmasıyla birlikte yeni bir gündemimiz oldu: Duygusal yeme atakları...
#YazarBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriIF diyeti (Intermidend Fasting) yani aralıklı orucun, vücudu dinlendirip kilo verme sürecini hızlandırdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, diyet süresince dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Bu diyette, aç kalınan süre boyunca vücutta depolanan yağların kullanıldığını belirten Aksoylu, "Oruç döneminde nasıl ki vücudumuz temizleniyor. Bu diyette de özellikle 3’üncü haftadan sonra çok iyi sonuçlar alınıyor" ifadelerini kullandı.
#Beslenme Ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek AksoyluÜlkemizde yaşanan Covid-19 pandemisi ile beraber beslenme sorunları beraberinde birtakım hastalıkları ve hastalık risklerini de karşımıza çıkardı. Eve kapandığımız veya izole olduğumuz zamanlarda bağışıklık sistemini koruyarak doğru beslenme yöntemi ile vücudu dinç tutmak mümkün. Covid-19’da bağışıklık sistemini düşürmeden IF diyeti (aralıklı oruç) uygulanabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Görmüş, konu hakkında detaylı bilgi verdi.
#DiyetKoronavirüsün hayatımıza girmesiyle yeme-içme alışkanlıklarımız değişti. Pek çoğumuz bu dönemde daha fazla yemeye başladık. Buna bir de sokak kısıtlamasıyla gelen hareketsizlik eklenince kilo almak kaçınılmaz oldu. Ama tersini yaşayanlar da var. Onlar pandemide dengeli beslenmeye ve spor yapmaya odaklandılar. Sonuçlarını almaları çok sürmedi. Geçen yılda sağlıklı bir yaşama geçenlerle konuştuk.
#GazetehaberleriDiyetisyen Öznur Selek, koronavirüs sürecinde zayıflamak için gelenlerin yerini; vücut direncini artıran sağlıklı besinleri öğrenmek isteyenlere bıraktığını söyledi. Koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle insanların evde geçirdikleri sürenin obeziteye neden olduğunu söyleyen Selek, “Obezite arttıkça, koronavirüse yakalanma riskimiz 6 kat artıyor” dedi.
#ObeziteBeslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sedef Aksu, uzman eşliğinde dikkatli bir programla aralıklı beslenmeyle sağlıklı kilo verilebileceğine dikkat çekerek “İlk kez aralıklı oruç diyetini uyguluyorsanız açlık zamanınızı kademeli arttırın, böylece vücudunuz daha kolay uyum sağlayacaktır. Çünkü açlık zamanını birden 16 saate çıkarmak, birçok rahatsızlığı beraberinde getirebilir” uyarısında bulundu.
#Diyetisyen Sedef AksuSon dönemde öne çıkan diyetlerden biri de, ketojenik diyet oldu. Ketojenik diyet taş devri rejimi veya mağara rejimi adı altında bir hayat tarzı olarak da benimsenebilmektedir. Ketojenik diyette, insülin baskılanarak yağların enerji için kullanılması sağlanıyor. Peki, ketojenik diyet nedir? Ketojenik beslenmenin özelliği ne?
#Ketojenik DiyetHer yıl yeni birçok popüler diyet ortaya atılıyor. Kimisi zeytinyağı ağırlıklı beslenme ile kimisi protein tüketmekle kimisi ise çiğ besinlerle kilo vermeyi vadediyor. Her yıl yeni diyetler ortaya çıksa da en çok uygulanan belli başlı diyet çeşitleri bulunuyor. İşte son yılların en popüler 5 diyeti...
#Popüler DiyetSağlıklı beslenme alanında Türk girişimciler yeni icat geliştirdi. Avokadio isimli cihazı geliştiren girişimin kurucu ortağı Gökçen Garipoğlu, “Cihaz, kullanıcının nefesinden vücudun yağ yakma metabolizmasını ölçüyor. Buna bağlı olarak da kişisel veriye dayalı beslenme tavsiyeleri veriyor” dedi.
#GazetehaberleriZayıflamak ve kilolarından kurtulmak isteyen birçok kişinin tercih ettiği ketojenik diyet, son zamanlarda oldukça popüler oldu. Alzheimer, Parkinson ve otizm gibi hastalıklarda da tedavi amaçlı kullanılan bu diyet, karbonhidratların sınırlandırılmasına yönelik gerçekleşir. Peki, ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl uygulanır? İşte, o konu hakkında merak edilenler...
#Ketojenik Diyet Nedir?Yaz aylarında açık havada spor keyfini diyetisyen sohbeti ile birleştiren Sağlıklı Yaşam Günleri tüm enerjisiyle devam ediyor. Maçka Sanat Parkı’nda düzenlenen ücretsiz etkinliklerde katılımcılar Form Assist uzman diyetisyen ve spor antrenörleri ile hem spor yapma hem de egzersiz ve beslenme konusunda bilgi alarak akıllarındaki sorulara yanıt bulma fırsatı yakalıyor. Etkinlikler 24, 27 ve 31 Ağustos tarihlerinde Şişli Belediyesi desteği ile devam edecek.
#EtkinlikSon zamanların yeni trendlerinden biri de 1920'lerin başında epilepsi nöbetlerini azaltmak için uygulanan ketojenik diyet oldu. Ünlü isimlerin de uyguladığı ketojenik diyet uzmanları ikiye böldü. Tartışmalı diyetin tedavi olarak kullanıldığı yerler vardır. Örneğin epilepsi hastası olan çocuklar için tedavide beslenme diyeti olarak kullanılır. Onun dışında Alzheimer, Parkinson ve otizmde de tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Peki, ketojenik diyet nedir?
#Ketojenik Diyet