Kestane mevsimi kış aylarıyla birlikte sofralarda yerini almaya başladı. Sokakta çıtır çıtır yapılan kestane evde de fırında ya haşlanmış olarak pişirilebiliyor. Ancak kestane kabukları faydaları bilinmeden çöpe atlıyor. Halbuki kestane kabuğu suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Bunlardan biri de saç dökülmesine karşı kullanılan kestane suyu maskesi... Peki, kestane suyu neye iyi gelir? Kestane kabuğu nasıl yapılır?
#KestaneHangi yaşta olursanız olun, kestanenin herkeste ayrı bir yeri olduğu doğrudur. Eskiden soba üstünde yapılan kestanelerin tadı hepimize çocukluğumuzu hatırlatan nostaljik bir keyiftir. Kestane mevsimi geldiğinde ‘Kestane nasıl seçilir, hangi pişirme tekniği kullanılır?’ gibi konulara açıklık getirmek ve keyifli sohbetlerinize eşlik etmesi için bu lezzetli besinle ilgili bilinmeyenleri paylaşıyoruz.
#Kestane Nasıl SeçilirKestane mevsimi geldi. Lif, mineral ve vitamin açısından kestanenin oldukça zengin olduğunu ve sağlık için çok faydalı olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Kestane stresi azaltır, kan basıncı ve kolesterolü dengeler, bağışıklığı güçlendirir ve kalbi korur” açıklamasında bulundu.
#KestaneHavaların soğumasıyla birlikte kestaneler de pazar ve market tezgahlarında yer almaya başladı. Diğer sebze ve meyveler gibi kestane de ne kadar taze olursa pişirmesi o derece kolay, tüketmesi oldukça keyifli olur. Bu nedenle kestaneyi tam mevsiminde tüketmeye özen gösterilmelidir. Kestanenin bir lezzet sırrı ise pişirme yönteminde. Peki, evde kestane nasıl pişirilir?
#Kestane Nasıl PişirilirSotesini yapmak veya kremalı makarnasını pişirmek pek çoğumuzun ilk tercih ettiği tariflerden olsa da restoranlar menülerine mevsim mantarlarını farklı pişirme yöntemleriyle dahil ediyor. Mantarı farklı reçetelerle menülerine ekleyen Sahan, Boop Kuruçeşme ve Şaşkın Balık Efkan’ın Yeri gibi mekânlardan bu işin püf noktalarını öğrendik.
#MantarSürekli olarak artan yorgunluk şikayetleri, bir hastalığın habercisi olabilir: Kronik yorgunluk sendromu! Bazı kişilerde gündelik hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli seyreden bu hastalık ABD ve Avrupa’ya kıyasla ülkemizde daha fazla görülüyor. Peki kronik yorgunluk sendromu en çok kimleri etkiliyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkYılın en romantik günü yaklaşıyor. Güller, kalpler, şiirlerle süslü 14 Şubat Sevgililer Günü hediyeleri hazırlanıyor. Bu yıl sevdiğine aşkla dolu bir tatil hediye etmek isteyenler içinse jürimize en romantik yurtiçi rotalarını sorduk. ‘Birlikte yola çıkmanın aşkla bir ilgisi olmalı’ diyenlere beyaza bürünmüş doğadan Ege Akdeniz’in ılık kışlarına her anını ölümsüzleştirmek isteyecekleri öneriler aldık.
#Seyahatİtalyan lokantası denince gözümüzde hemen pizza ve makarna beliriyor ama et ve balık çeşitleriyle iddialı bir ana yemek menüsü de onların vazgeçilmezi. Kanyon AVM’deki Ristorante Gina, bu konuda sınıfta kalmıyor. Mekâna öğle saatleri tatlı molası için de uğranır. Mango ve limonotu sosuyla gelen mascarpone terin, hafifliğiyle uçuran, kestane klasiği ‘mont blanc’sa uzun bir süre tatlıya doyuran lezzetli seçenekler...
#Ristorante GinaBüyük şehirlerin trafiği, stresi ve en önemlisi bütün bir hafta yorucu geçen iş koşuşturmasından sıkılanlar, hafta sonlarını iple çekiyor. Biz de uzmanlarımıza kışla birlikte güzel manzaralara bürünen, doğanın içinde ailece vakit geçirilecek en güzel gölleri sorduk. 10 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 15 gölü önerdiler.
#TatilÇiğ veya çok az pişmiş istiridye... Suşi veya saşimiler, çamur yengeçleri ve envai çeşit karides... İşte uzun yıllardır yaşadığım Avustralya’da yılbaşı sofralarının vazgeçilmez ürünleri... Tüm bahçe ve parklarda barbeküler yanıyor, deniz mahsulleri, sosisler ve etler pişiriliyor. Uzun saatler süren bu yemeklerin sonunda masaya gelen pavlova tatlısıysa Avustralyalıların sofralarını süsleyen bir sanat eseri gibi...
#Yılbaşı SofrasıKaradeniz’in en doğusundaki yerleşim olarak Macahel kışı erken, baharı geç karşılayan özellikli bölgelerden. Uzun süren sessizlik döneminden sonra tam da bugünlerde doğada kıpırdanmalar başlar, insanlar da özledikleri toprağa baharla birlikte kavuşur.
#GazetehaberleriMayıs ve Haziran aylarında açan leylak rengi ve kokulu çiçekleri ile ilgi çeken Tesbih ağacı dünya çapında ve ülkemizde çok fazla bilinmeyen özel ağaç türlerinden biri. İsmini iri ve yuvarlak adeta tesbih tanelerini andıran meyvelerinden alan Tesbih ağacı, hızla büyüyen bir ağaç türü olarak göze çarpmaktadır. Zorlu hava şartlarına karşı oldukça dayanıklı bir yapıya haiz Tesbih ağacına dair merak edilenler "Tesbih ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tesbih ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgi" gibi konu başlıklarıyla derledik.
Mantarlar türleri bakımından pek çok çeşide ayrılmaktadır. Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz mantarlar pek çok yönden sağlığa faydası bulunmaktadır. Bazı mantarlar yenilebiliyorken bazıları zehirli türlerindendir. Bunlardan birisi de İmparator mantarıdır. Peki İmparator mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sezar yumurta mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri nelerdir? Sizlere imparator mantarı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#İmparator Mantarı NedirEvlerde oturuyor olabiliriz ama bu arada boş durmayıp ilk fırsatta yapabileceğimiz seyahati planlayabiliriz. Bu yazımda birlikte Türkiye turuna çıkalım ve Kars’tan Adapazarı’na tam mevsiminde olan malzemeler nelerdir, bunlarla damaklar nasıl şenlendirilir göz atalım.
#Kars Yemekleri