Paylaş
Hangimiz kışın şehrin caddelerinde közlenmiş kestane satan tezgahlardan kestane almadık? Kestane kebap acele cevap diye yazmadık, velhasıl kestane mevsimine hoş geldiniz..
Bursa denilince akla ne gelir diye bir anket yapıldı mı bilemem ama, ben dışarıda kime sorsam Bursa denildiğinde akla gelen ilk 5 simgeden biridir kestane ve kestane şekeri… Başka hiçbir şehrin kestanede Bursa kadar öne çıkmıyor olması da Bursa için ayrı bir rekabet avantajıdır. Her ne kadar son dönemde Aydın, kestane üretiminde öne çıksa da, Bursa eskiden beri kestanenin ana vatanı sayılır. Eyliva Çelebi bile ünlü Seyahatnamesi’nde Bursa’dan bahsederken ‘Bursa kestanesini’ atlamaz :’ Uludağ’ın eteğinde, kestanelik ormanının içinde bir hayat pınarı katılıp akar. Gayet iri kestanesi olur. Kestanesinin bir tanesi kırk dirhem gelir’ der.
TAM MEVSİMİ
Geçen hafta Türkiye’nin önde gelen markalarından Kahve Dünyası ‘kestaneli lezzetlerini’ gündeme taşıdı. Ocak ayını farklı zevklere hitap eden, birbirinden lezzetli kestaneli ürünlerle sunumlar hazırlayarak müşterilerini karşıladı. Konuklarını ‘Kestaneli Dondurma, Kestaneli Cheesecake, Kestaneli Dondurmalı Salep ve Kestaneli Milkshake’ ile hazırladığı lezzetlerini tatmaya davet etti.
Kahve Dünyası’nın bu çalışması Bursa tanıtımı adına bende farklı bir fikir uyandırdı. Madem Bursa kestane ile bu kadar özdeş, kış geldiğinde madem kestane ile onlarca lezzeti ortaya çıkarabiliyoruz, neden kentimizde ‘Bursa Kestane Haftası’ düzenlemiyoruz? Bursa’da onlarca kestane şekeri üreticisi başta olmak üzere, şehrin markalaşmasına gastronomide adını duyurmasına katkı sağlayacak bu çalışmaya yöneticilerin de destek olacağına inanıyorum.
KESTANE HAFTASI ETKİNLİKLERİ DÜZENLENMELİ
Gastronomi Festivali’nde kestane figürü diğer konular arasında kaybolup gidiyor. Bunun için bir dizi önlem almalıyız.
1-Öncelikle tüm şehirlerin neredeyse aynı tarihlerde etkinlikler düzenlediği bu girdaptan çıkmalıyız.
2- Yıl geneline yaymalıyız birçok etkinliği. Ayrıca Bursa adına yapılan etkinliklerin sürdürülebilir olması, şehrin markalaşmasında yıl boyu etkinliklerin devam etmesi de önemli bir konu..
Ocak veya şubat ayları kışın yoğun geztiği bu aylarda ‘Bursa Kestane Günleri Haftası’ etkinlikleri düzenlenerek bu kapsamda neler yapılmaz ki? Turizme ve bilhassa gastronomi turizmine etkilerinin çok daha fazla olacağını düşünüyorum.
*
Etkenlikler kapsamında şehrin cafelerinde ve restoranlarında işletmeler menülerine ‘Kestane Kebap’ ekleyerek hasılatlarını arttırabilir, müşteri memnuniyetini bir üst seviyeye taşıyabilirler.
-Çay ya da kahve eşliğinde masalara konan ocaklarda kestane pişirdiğinizi düşünün..
-Gün içinde esnaf lokantalarında, restoranlarda kestaneli pilav sunumları yapılabilir.
-Kestaneli tatlılar, irmik helvası, salep gibi pek çok yiyecek ve içeceğe kestane eklenerek lezzet farkındalığı yaratılabilir.
-Kestane şekeri çayın kahvenin yanında servis edilerek restoran ve kafeler için yeni bir tür sunum imkanı olabilir.
-Kestane unundan yapılacak unlu mamuller ile de sektörde ‘Kestaneli’ unlu mamullerin çeşitleri artacaktır.
*
Kahve Dünyası’nın sunum örnekleri gibi içeceklerde dahi kestane ile neler yapılabileceği görülüyor.
Uludağ’da kestane toplamak gibi aktivitelerin yanında, üretici kadın derneklerinin kestane lezzetleri ile birbirinden yaratıcı ve lezzetli ürünler çıkaracağına eminim.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuya eğileceğini, Bursa tanıtımına katkı sunabilecek ‘Bursa Kestane Günleri Haftası’ etkinliğine destek vereceğini düşünüyorum.
Bursa Kestane Haftası, Bursa Turizmi, Bursa Gastronomisi ve Bursa markasının tanıtımına olanak sağlayacak bir tanıtım ve pazarlama argümanı olacaktır.
KESTANE HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZ
Kestane, insanoğlunun ilk besin kaynaklarından biri olduğu için halk arasında ‘ekmek ağacı’ olarak da bilinir. Osmanlı saray mutfağında sıklıkla kullanılan kestane padişahların sofralarından hiç eksik olmazmış. Stefanos Yerasimos’un ‘Sultan Sofraları’ adlı kitabında Fatih Sultan Mehmet’in özellikle sabah saatlerinde kestaneli bulgur yediğini yazar.
Kestane kabuklarının kalın olması nedeniyle pişirildiğinde içindeki bütün vitaminleri korur. En çok taze olarak, haşlanarak ya da kebabı yapılarak tüketilen kestanenin şekerlemesi de yapılır. Kestane, pastacılık sektörünün de vazgeçilmezleri arasındadır. Besleyici ve kalori değeri yüksek bir besin olan kestane B1, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kestanede bol miktarda yağ ve protein bulunmaktadır. Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içermektedir.
*
Kestane meyveleri önemli bir besin maddesidir, ayrıca gıda, konserve, kozmetik ve ilaç sanayinde önemli bir doğal kaynaktır. Kestane unundan ekmek yapılabilir. Meyvelerinden aynı zamanda şekerleme ve çeşitli ilaç yapımında kullanılır. Yapraklarından ve kabuklarından hazırlanan infuzyonu tansiyon düşürücü olarak kullanılabilir.
*
Kestanenin çiçekleri arıcılık için çok önemlidir, kestane ağaçları civarına konulan kovanlar sayesinde kestane balı üretilebilir. Gövde kabuklarında yüzde 5,0- yüzde 6,0 oranında tanen olduğundan tanen kaynağı olarak kullanılabilir.
*
Kestane aynı zamanda bazı çörek, kek ve pasta çeşitlerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kestane meyveleri, ateşte közlenmiş, haşlanmış veya suda kaynatılmış olarak tüketilir. İlkine Türkiye’de “kestane kebap” denilmektedir, bu yöntem, kestane meyveleri üst kısımları hafifçe çizildikten sonra, 200-220 °C ısıda 10-15 dakika süreyle fırına verilerek hazırlanır
*
Kestane insan vücuduna kuvvet ve enerji verir, ayrıca cinsel gücü arttırır. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Hastaların iyileşmelerini hızlandırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür. Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Varis ve basur şikayetlerini azaltır. Karaciğere ve mideye de faydalı olup ishali keser. Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir. Ayrıca kestanenin kabuğu ve ağacının kabuk ve yaprakları da kullanılır. Kestanenin kabukları haşlanıp suyu içilirse sinirleri yatıştırır ve ateşi düşürür
ALTI TEMEL TÜKETİM ŞEKLİ
Genel olarak dünyada kestanenin 6 temel tüketim şekli olduğu bilinmektedir:
1- Kestane meyvelerinin taze ve çerez olarak tüketildiği,
2- Kestane meyvelerinin işlendikten sonra tüketildiği,
3- Kestane meyvelerinin reçel sanayide krem veya püre olarak,
4- Kestane meyvelerinin konserve sanayisinde,
5- Kestane meyvelerinin bal üretiminde,
6- Kestane meyvelerinin şekercilik, dondurma ve çikolata sanayide kullanılmaktadır.
*
Kestane şekerinin Bursa ile ne kadar eşleştiğini bilmeyen yoktur. Uludağ’ın eteklerinde olgunlaşan kestaneler, şekerle birleşir ağzımızın tadı olur. Bazen kız istemeye giderken yarenlik olur, bazen bayramda yanımızda hediye olur. Kestane şekeri Bursa’dan gelen en güzel hediyedir. İçindeki yenir, kutusu ya dikiş makinesinin yanında makara kutusu ya da okulda kalem kutusu olur.
İster çikolatalı,
İster cevizli
Ağzımızın tadı
Bursa’mızın adı
Kestane şekeri...
Paylaş