Beslenmede son trend, 7 veya 21 gün boyunca sabahları aç karnına kereviz sapı suyu içmek. Kim Kardashian, Miranda Kerr gibi isimlerin beslenme rutinlerine dahil ettiklerini açıkladığı bu içecek, iddia edildiği gibi her derde deva olabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#KerevizSon dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkGünümüzde her türlü meyve ve sebzeyi, mevsimi olmasa da pazarlarda ya da marketlerde bulabiliyoruz. Ancak bu lüksün bedelini sağlığınızla ödediğinizi bilmelisiniz. Çünkü mevsim dışı üretimde çok daha fazla tarım ilacı kullanılıyor. Böylece aldığınız her ürün, sofralarınızı zehirleyerek, sağlığınızı yavaş yavaş bozuyor. Bundan kurtulmanın ise tek bir yolu var. O da mevsimsel beslenmek…
#Buğra BuyrukçuVitaminlerin ve minerallerin her birinin vücudumuzun farklı işlevleri üzerinde faydalı etkileri bulunur. Eksiklerinde ya da fazla alımlarında çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Dengeli ve düzenli beslenme bu vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınımını sağlayacaktır. Sağlıklı hücre büyümesi için önemli bir vitamin olan folat B9 vitamini olarak ta bilinir. Peki, folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#Folat NedirSebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#Sağlık"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSebze ve meyveler insan sağlığına faydaları oldukça fazla olan besin maddeleri arasında yer almaktadır. Sahip oldukları vitamin ve mineraller sayesinde pek çok hastalığın tedavi edilmesinde kullanılan sebze ve meyveler alternatif tıp alanında sıklıkla kullanılan besin maddeleri arasında yer almaktadır. Kereviz de vücut için faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla olan bir sebze olmaktadır. Peki, çiğ ve pişmiş kereviz gaz ile şişkinlik yapar mı? Yapmaması için ne yapılır tüm detayları ile derledik.
Baharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarTrigladae familyasının en popüler üyeleri arasında kırlangıç Balığı yer alan alır. Avcılığın zevki, lezzetli beyaz eti ve genellikle de iri balık bir olması nedeni ile kırlangıcı amatörler tarafından en çok aranan balık yapmıştır. Kırlangıç Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Pandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#SağlıkTurunçgillerin nelerden oluştuğu merak edilmektedir. Özellikle Turunçgiller insan sağlığına da oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Turunçgiller narenciye olarak da adlandırılmaktadır. Bilimsel adları ise Citus olarak bilinir. Son günlerde Turunçgiller ile ilgili araştırma arama motorlarında artmıştır. Peki, turunçgiller nelerdir? Turunçgiller nelerden oluşur? Turunçgiller nerede ve hangi iklimde daha fazla yetişir tüm detayları ile derledik.
Kereviz; birçok ülkenin mutfağında bulunan yararlı sebzeler içerisinde bulunmaktadır. Kerevizin; kökü, yaprakları ve suyundan yararlanılmaktadır. Kereviz sapı suyu yararları ile birçok kişi kilo vermektedir. Bunun dışında kereviz sapı suyu tarifi uygulayan bireyin, türlü rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Peki, kereviz sapı suyu faydaları nelerdir ve zayıflatır mı? Kereviz sapı suyunun cilde faydaları ve neye iyi geldiğine dair detayları derledik.
#Kereviz Sapı SuyuModern tıp oldukça gelişen ve gün geçtikçe gelişmeye devam etmekte olan bir bilimdir. Bununla birlikte modern tıbba destek olabilen alternatif tıp metotları da kullanılmaktadır. Aromatik yağlar, faklı bitkiler ve baharatlar tedavi amacı ile kullanılmaktadır. Bu bitkilerden en çok bilinen ve en çok kullanılmakta olanlarından bir tanesi de kereviz sapıdır. Sizin için kereviz sapının ve yaprağının faydalarını, ne işe yaradığını, hangi hastalıklara iyi geldiğini derledik.
#FaydalarıZeytinyağlı yemeklerden başlayarak salatalarda ve birçok mezelerde kullanılan kereviz oldukça lezzetli ve çok sağlıklı bir sebzedir. Kereviz nasıl soyulur kereviz kabuğunun kolayca nasıl soyulacağı ve kerevizi limonlu suda bekletmenin incelikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Kereviz Nasıl SoyulurSağlıklı bir şekilde yaşamak için doğru beslenmek çok önemlidir. Doğru beslenerek vücudu pek çok hastalıktan korumak mümkündür. O nedenle özellikle sebze ve meyveler ile yapılan kürleri etkili bir biçimde kullanmak lazım. Kereviz kürü nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kereviz tohumu nedir? Kereviz tohumu nasıl olur? Kereviz tohumunun özellikleri nelerdir? Kereviz tohumu nasıl yetiştirilir? Kereviz tohumu ne zaman ekilir ve dikilir? Kereviz tohumu ne zaman çimlenir? Kereviz tohumu nedir ve özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Farklı özellikleri olan çok sayıda tohum çeşidi vardır. Bu tohumların faydasını bilen kişiler sıklıkla kullanmaktadır. Bilmeyenlerde faydalarını duydukça kullanmaya başlamaktadır. Sizler için Kereviz tohumu nasıl ve zaman ekilir? Kereviz tohumu nasıl olur ve nereden alınır? Tüm detayları derledik.
FODMAP diyeti, son yılların popüler beslenme şekillerinden biri. FODMAP, tahıl ve baklagil gibi bazı besinlerde bulunan karbonhidrat türlerine denir. Bu diyet, bağırsak sorunu olanlar tarafından tercih edilebiliyor. Peki FODMAP diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte FODMAP diyetinde tüketilen besinler
#FODMAP DiyetiFolik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik Asitİçecek deyip geçmeyin, bazılarının içerdiği kalori miktarlarını duyunca şok geçirebilirsiniz! Diyetiniz ne kadar sağlıklı olursa olsun, içecekleriniz sağlıksız ise kilo vermezsiniz. Sağlıklı beslenme sadece doğru yemekleri yemek değil, doğru içecekleri tüketmeyi de içerir. İşte size diyet dostu 7 harika içecek...
#Diyet Dostu BesinlerCilt sağlığı, bağışıklık sistemi, hücre yenilenmesi gibi pek çok etkisi olan E vitamini, besinler yoluyla kolaylıkla alınabiliyor. Hangi besinlerde bulunduğu ve nelere iyi geldiği konusunda diğer vitaminler kadar çok konuşulmasa da etkileri saymakla bitmiyor. Diyetisyen Gizem Şeber ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sühan Ayhan E vitamini hakkında merak edilenleri açıkladı.
#Ay Çekirdeği