Paylaş
Kereviz beğendi (4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 500 gr dana, kuzu veya tavuk eti
◊ 2 yemek kaşığı biber salçası
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 kg kereviz
◊ 50 gr un
◊ 2 su bardağı süt
◊ 1 limonun suyu
◊ 50 gr tereyağı
◊ 1/2 çay kaşığı toz muskat
◊ Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Kerevizleri soyup kuşbaşı et formunda doğrayın. Kararmamaları için yarım limonun suyunu eklediğiniz 7-8 su bardağı suyla birlikte bekletin.
◊ 8-9 bardak su, yarım limonun suyu ve 2 çay kaşığı tuzu orta boy bir tencerede kaynatın. Kerevizi kaynayan suya aktarın. Orta ısılı ateşte, kerevizler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanmış kerevizi süzüp blenderden
ya da robottan geçirerek püre haline getirin.
◊ Yağı ve unu başka bir tencereye koyup sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Unun kokusu çıkınca sütü azar azar ilave edip muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.
◊ Püre halindeki kerevizi, tuz, karabiber ve muskatı ekleyip sürekli karıştırarak
2-3 dakika daha pişirin. Ocaktan alın.
◊ Tercihinize göre dana,
kuzu veya tavuk etini kuşbaşı doğrayıp zeytinyağı ve salçayla birlikte soteleyin. Kereviz beğendinin üzerinde servise sunun.
Portakal soslu zeytinyağlı kereviz (8 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 4 orta boy kereviz
◊ 1/2 limonun suyu
◊ 1 orta boy kuru soğan
◊ 2 orta boy havuç
◊ 1 çay bardağı zeytinyağı
◊ 2 su bardağı portakal suyu
◊ 1 su bardağı et ya da tavuk suyu
◊ 4 çay kaşığı toz şeker
◊ 2 tepeleme çay kaşığı un
◊ 1 çay kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Kerevizleri soyup her birini 3 halka dilim şeklinde kesin ve 12 dilim elde edin. Sonra her bir halkayı elma dilimi gibi 3 ayrı dilime daha ayırın. Kararmamaları için limonlu suda bekletin.
◊ Havuçların dışını kazıyıp yıkayın ve her birini ortadan 2’ye bölün. 4 parça havucu dolmakalem kalınlığında dilimleyin. Soğanı soyup ortadan 2’ye böldükten sonra yarım santimlik yarım halkalar halinde doğrayın.
◊ Zeytinyağını geniş bir teflon tencereye aktarıp üzerine yarım ay şeklindeki soğan dilimlerini sıralayın. Havuçları soğanın üzerine dizin. Aralarındaki boşluklara ve üzerine kerevizleri yerleştirin.
◊ Un, et suyu, tuz, portakal suyu ve toz şekeri bir kâsede tel çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın. Sosu sebzelerin üzerine gezdirin ve üzerlerine bir porselen tabak kapatın.
Orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar kapağı kapalı pişirin.
◊ Kaynayınca altını kısıp bir 20-25 dakika daha pişirin. Kerevizler yumuşayınca altını kapatıp tencerede soğumasını bekleyin.
Paylaş