Heykeltraş Ekber Sürsal'ın 'Kent Katmanları’ adını verdiği çalışmaları 16 Kasım - 9 Aralık tarihleri arasında Karaköy Artgalerim’de sanatseverlerle buluşuyor. Tamamı geri dönüşüm malzemeleriyle yaratılmış eserler hem biçim hem içerik olarak çok katmanlılığa açılıyor. Sürsal, 'Kent Katmanları’nın içine bazen bilerek, bazen sezgisel olarak yerleştirdiği objelerle, iç içe geçmiş sayısız öykü malzemesi sunuyor.
#Ekber SürsalKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bergama Antik Kenti'nin, ulusal ve uluslararası kültür-turizm vitrininde hak ettiği öncelikli yeri almasını sağlayacağız. Bu süreç için öngördüğümüz bütçe ise 1 milyar TL'dir" dedi.
#Turizm Bakanı Mehmet Nuri ErsoyYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in “60 bin nüfuslu ilçenin yarısı yok oldu” diye anlattığı İslahiye’den ve komşusu Nurdağı’ndan bildiriyoruz: Nurdağı bizi hemen girişteki çökmüş bir köprüyle karşılıyor. Ve hemen sonra da korkunç manzarayla yüz yüze geliyoruz. Ayakta kalan binalar parmakla sayılacak kadar az. Etrafımız acı, gözyaşı… Yeryüzünde şu anda buradan daha acılı bir yer yoktur diye içimden geçiriyorum ki İslahiye’yi görünce anlıyorum, yanılmışım… Kaldırımda cenazeler, iskambil kâğıdı gibi yığılmış binalarda uzuvlar...
#GaziantepLikya, Pamfilya ve Pisidya uygarlıklarının birleştiği, 30’a yakın antik kentin bulunduğu çok özel bir yer olan Antalya, özellikle pandemi döneminde koruyucu uygulamalara rağmen kanunsuz kazıların işgali altında kaldı. Antalya’dan Fethiye’ye kadar kaçak kazı yapılmayan antik kent kalmadığı belirtildi.
#Antik KentlerDevrim Erbil’in geçen yıl kasım ayında, Ziraat Bankası’nın Next Levet Çukurambar Sanat Galerisi’nde açılan “Yeni Resimler-Yeni Dokunuşlar Sergisi”ni görmediyseniz, önünüzde iki hafta var. 28 Şubat’ta sona erecek olan sergi Erbil’in özel olarak tasarladığı eserlerini kapsamına alan kompozisyonlarından oluşuyor.
#UĞUR ERGANHacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede sanatta yeterlilik doktora programını tamamlayan ve doçent unvanını alan Zuhal Baysar’ın “Av Mevsimi” olarak isimlendirdiği sergisi, CerModern Kuzey Hangarı’nda (Sıhhiye) izleyicilerle buluştu.
#UĞUR ERGAN‘Takımyıldız’ temasıyla bu yıl 7’ncisi gerçekleşen Çanakkale Bienali’nin sergileri dijital ortama taşındı. Birbiriyle kesişen ve etkileşen ilişkileri, iş birliklerini, paylaşımları ve iletişimleri merkezine alan bienal kapsamında 31 sanatçının eserleri bir ay süreyle www.canakkalebienali.com adresinden çevrimiçi olarak gezilebilecek. Pandemi koşulları uyarınca özel bir programla ziyaretçilerini ağırlayan ve önceki yıllara göre farklı bir yapıda gerçekleştirilen Çanakkale Bienali ile ilgili merak edilenleri bienal küratörleri Çanakkale Bienali İnisiyatifi’ne (CABININ) ve Azra Tüzünoğlu’na sorduk...
#7. Çanakkale BienaliYakın zamanda ziyarete açılan Troya Müzesi, Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. 3.000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alana sahip müze antik kent ziyareti ile birleştiğinde insanda duygusal bir etki, bırakıyor. Meşhur Troya savaşları, tahta at efsanesi, Helen- Paris Achilleus ve Hector hepsi sizi bekliyor.
#Bursa1998 Yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan, Çanakkale’de bulunan Troya (Truva) Antik Kenti, Homeros’un M.Ö. 7. yüzyıla ait ünlü İIyada ve Odysseia destanlarında bahsedilen Dünyaca ünlü antik kent, görenleri kendine hayran bırakıyor.
#Truva Antik KentiGüney batı Hindistan’daki Kerala Eyaleti’nin rengârenk liman şehri, ‘Tanrı’nın Ülkesi’ lakabıyla anılıyor. Doğal güzelliği, baharat zenginliği, iç bölgede kıyıya paralel uzanan çekici gölleriyle bir zamanlar denizcilerin, şimdilerde kruvaziyer gezginlerinin gözdesi. 1492’de Kolomb, bu bölgeye gelmeye çalışırken kendisini Bahamalar’da bulduğu dönemde bile şehrin yanyana huzur için de yaşayan Hindu, Müslüman, Hıristiyan, Yahudi nüfusu Araplarla, Çinlilerle ticaret yapıyordu. Rengârenk kültürel mozaik bu sayede oluştu. Şehir, 2020 sonunda dünyanın en heyecan verici çağdaş sanat etkinliklerinden Kochi-Muziris Bienali’ne ev sahipliği yapacak.
#KochiAnkara Kalesi ve çevresi için oluşturulması gündeme gelen ‘kurul’ veya ‘platform’un koordinasyona talip olduklarını belirten Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Öncelikli görevlerimizden biri de Ankara Kalesi’ni ve çevresini gerçek anlamda kent turizmine kazandırmaktır” dedi.
#Murat YILMAZPatara Antik Kenti'ni geçen hafta tekrar görme fırsatım oldu. Bu gezi Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fahri Işık ve Prof. Dr. Havva İşkan Işık'ın Patara Antik Kenti'ne olan aşk dolu sözlerinin ışığında bir keşif oldu benim için. Bir antik kenti, kendi çocuğu gibi anlatan birinden dinlemek o kentin önemini, neden korumamız gerektiğini de yüreğimize çok güzel işliyor.
#Patara-Antik-Kenti‘’Troya 2018 Yılı’’ mimarlarından Ak Parti Grup Başkan vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ile sürecin yurtiçi ve yurtdışındaki etkilerini konuştuk. Çanakkale’ye çok ciddi bir katma değer kazandırdığının altını çizen Turan, 100 uluslararası fuarda Troya tanıtımı yapıldığına dikkat çekti. Troya müzesinin tamamlanmasını çok önemsediklerini belirten Turan , ‘‘Heinrich Schliemann döneminde de Osmanlı’nın verdiği kazı izni ihlal edilmiş ve Priamos Hazinesi olarak adlandırılan Troya hazineleri ana vatandan koparılarak götürülmüştür. Şu an eserlerin bir kısmı Almanya Berlin Neues Müzesi’nde , büyük çoğunluğu ise Rusya Pushkin Müzesi’nde sergileniyor. Troya Müzesi’nin yapılması ile beraber eserlerin yerinde sergilenmesi, hukuk gereği bölgeye kazandırılmasının önü açılacak. Her eser yerinde sergilenmeli ‘‘ dedi.
#GazetehaberleriÇağdaş Finlandiya edebiyatının uluslararası alanda en tanınmış yazarı Arto Paasilinna, ‘Tavşan Yılı’nda bir adamın kentteki hayatını geride bırakıp tavşanıyla birlikte Finlandiya kırsalında geçirdiği bir yılı anlatıyor. Günümüz insanının yozlaşmış, mekanikleşmiş hayatına ilişkin keskin bir eleştiriyi de barındıran, hareketli ve eğlenceli bir roman.
#Tavşan YılıResimde 50 yılı deviren ve sanat hayatı boyunca insan bedenine, doğaya, kent insanının korkularına odaklanan Seyyit Bozdoğan şimdi ‘Doğadan Beden Manzaralarına’ başlıklı retrospektif sergisiyle karşımızda. Bozdoğan ile kendisi için bitmek bilmez bir araştırma süreci anlamına gelen resim yolculuğu üzerine bir sohbete koyulduk.
#Kitap Sanat