kemik gelişimi haberleri sayfasında kemik gelişimi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 942 kemik gelişimi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Beslenme alışkanlıklarımız kemik kalitemizi yakından etkilemektedir. Özellikle gelişimin erken dönemlerinde alınacak gıdalarla kaliteli bir kemik elde etmek ilerleyen yaşlarda oluşabilecek kemik hastalıklarının ve kırıklarının riskini azaltacaktır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Burak Önvural kemik gelişimini etkileyen besinleri anlatıyor.
#Sağlıklı BeslenmeKemikler vücudumuzun ağırlığını taşır ve fiziksel zorlanmalar sırasında ayakta durmamızı sağlar. Boy uzaması da yine kemikler üzerinden meydana gelir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, çocuklarda kemik sağlığı hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
#ÇocukSağlıklı kemikler için kalsiyum gerekli; ancak tek başına yeterli değildir. Sağlıklı bir kemik yapısı için A-C-D-K vitaminleri, potasyum, magnezyum içeren turuncu ve yeşil besinlerin gücünden de yararlanmak gerekiyor. 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü öncesinde Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, sağlıkla gelişen ve güçlü kemikler için tüketilmesi gereken besinleri anlatıyor.
#Kemik GelişimiSevgili lezzetsever dostlarım; Bu hafta size “soğan sever misiniz?” sorusuyla geldim. Soğanla mesafeli olan, soğanı seven fakat diri tüketemeyen, hatta kıyma köftesine efsane bir alternatif arayanları tek bir tarifte buluşturmak istiyorum; kırmızı soğan köftesi. Minimal malzemelerle maksimum lezzet sunan soğan köftesi, iddia ediyorum ki size kaç adet yediğinizi unutturacak.
#Kırmızı SoğanÇoğu insan yetişkinlik döneminde ayaklarının büyüdüğünü fark eder ama anlam veremez. "Ayaklarım nasıl bu kadar büyüdü? Ben yıllardır hep aynı numara ayakkabı giyiyorum, neden ayakkabılarım sıkmaya başladı ki?” diye kendi kendimize sorarız. Yaşlandıkça ayak numaramızın değişmesi normal bir durum mu? Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıYıllardır giydiğiniz ayakkabılarınız artık size dar mı gelmeye başladı? Mesela ayak numaranız 37 iken, 38 ya da 39 numara ayakkabılar daha mı rahat olmaya başladı? Ayaklarınızın bir iki numara büyümesi sizi şaşırtıyor olabilir ama uzmanlar bunun olası olduğunu söylüyor. Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıGünümüzde yemek yapmak için birbirinden farklı besinler kullanılmaktadır. Özellikle de mantar farklı lezzeti ve eşsiz tadı ile yemeklerde ön plana çıkmaktadır. İstiridye mantarı ise en çok merak edilen besinlerin başında geliyor. İstiridye mantarı nasıl temizlenir? Nasıl pişirilir? İstiridye mantar kavurma nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Istiridye MantarıSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta konumuz diş sağlığı ve implant uygulamaları. Konuğumuz ise Ankara Mega Avrupa Diş Kliniği doktorlarından diş hekimi Erkan Kara. Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine uygulanan implant konusunda merak edilenleri Kara’ya sordum. İşte implant soruları ve yanıtları.
#İmplantOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran ZorbalığıKüflü peynir içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Kemik ve diş sağlığı için de küflü peynir tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kullanım alanı olarak ise salatalar ve makarna sosları gösterilebilir. Lezzeti çoğu yemek ile uyum sağladığından çok fazla kullanım alanına sahiptir. Küflü peynirin faydaları ve zararları ile beraber ne işe yaradığını ayrıntıları ile derledik.
#Küflü PeynirKALSİYUM, D vitamini, K vitamini, fosfor ve magnezyumdan zengin gıdaların kemik gelişimini ve sağlığını olumlu etkilediğini söyleyen Dr. Burak Önvural, kemikleri güçlendiren besinler hakkında, “İlk başta hepimizin aklına süt, yoğurt ve peynir üçlüsü gelir. Ancak kemik için yararlı gıdaları bunlarla sınırlamak tabii ki mümkün değil. Sardalya, somon, ton gibi gri etli ve yağı yüksek balıklar; ıspanak, enginar, yeşil ve kırmızı biber, bamya, brüksel lahanası, brokoli, domates gibi sebzeler; muz, kuru üzüm, portakal ve greyfurt gibi meyveleri dengeli ve günlük besin ihtiyacı dağılımına göre tüketmek sağlıklı bir kemik gelişimi için çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.
#1Yıllar önce ‘Çocuklar çay-kahve içmez, içersen büyüyemezsin, küçük kalırsın’ diyen büyüklerimiz haklı mıydı? Galler’de, çocuklar için zararlı olduğu gerekçesiyle kafein içeren yiyecek ve içeceklerin 16 yaşından küçüklere satışının yasaklanması için yasa teklifi verilmesi tartışma konusu oldu. Biz de konunun uzmanlarına sorduk
#SağlıkTaze fasulye tüketim miktarına göre bazen gaz yapabilir. Özellikle de bu nedenle yeni annelerin, bebeklerini emzirdiği ilk dönemde taze fasulye tüketmemesi önerilir. Taze fasulye aslında insan sağlığı için en faydalı sebzeler arasında yer alıyor. Taze yeşil fasulye gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır sizler için derledik.
Magnezyum eksikliği, hipomagnezemi ismi ile de bilinir. Bu durum ise, genellikle fazla önemsenmeyen ama aslında çok önemli bir sağlık sorunudur. Toplumda çok da nadir görülmeyen bir durumdur. Çoğu kişide eksiklik düzeyinde olmasa da pek çok insan yeterli magnezyum almaz. Magnezyum eksikliği kilo aldırır mı ve yapar mı sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamOlgunlaşma kuramı bir zamanlar çocuk olan her bireyle ilgili bir kuramdır. Bu kuram fiziksel gelişime dikkat çektiği kadar motor gelişime de dikkat çekmektedir. Bilindiği gibi motor gelişim bireylerin hareket edebilme yeteneğidir ve fiziksel gelişimle de doğrudan ilgilidir. Olgunlaşma kuramı nedir, kime aittir, olgunlaşma kuramı örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimVücutta bulunması gereken bir takım elementler bulunmaktadır. Vücutta bulunan elementlerden birisi de kalsiyum olarak ifade edilebilir. Kalsiyumun vücutta bulunması gerektiğinden daha az miktarlarda bulunması durumunda ise bir takım rahatsızlıklar meydana çıkabilmektedir. Kalsiyum eksikliğinde görülen ve ortaya çıkan hastalıklar nelerdir? Kalsiyum eksikliği durumunda ne gibi hastalıkların görülebileceğini detayları ile derledik.
#SağlıkTestosteron her ne kadar erkek bireylerde cinsel gelişimin anahtarı rolünü üstlense de kadınlarda da salgılanan bir hormondur. Anne karnındaki bir bebek, ‘fetüs’ haliyle gelişiminin ilk 6 haftasında hem dişi hem erkek bireylerde aynı üreme dokularını sergiler.
#TestosteronGünlük yaşantımızda tüketmiş olduğumuz besinlerin içerisinde protein yer alabiliyor. Bazı besin gruplarında protein daha çok veya bazılarında daha az oranlarda içerebiliyor. İnsan yaşamında önemli bir katkıyı sağlayan ve gereksinim hale dönüşen proteinlerinde görevleri bulunur. Bazı besin dalları içerisinde yer alan proteinler nelerdir, hangi besinlerde bulunur bilmeniz gereken konulardandır. Protein hakkında öğrenmeniz gereken hangi besinlerde bulunur, protein görevleri ve isimleri detayları ile derledik.
#ProteinDünyada yaklaşık bir milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise durum benzer. Yaklaşık %60-70 oranında görülen bu eksikliğin sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkileyebileceği biliniyor. Anne adaylarının, hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını riske etmemek için yeterli D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekiyor. Herhangi bir D vitamini eksikliği durumunda, kişinin gebe kalmadan bu vitamin eksikliğinin giderilmesi oldukça önemli. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, D vitaminin insan vücudunda çok farklı yerlerde çok çeşitli görevleri olduğunun altını çizerken konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#D VitaminiSığır, inek, manda ve koyun gibi hayvanların midesinden elde edilen bir organ eti olan işkembe, yüzyıllardır Türk mutfağında yer edinmektedir. İşkembe, 4 onsluk porsiyon başına sadece 96 kalori ile nispeten düşük kalorilidir ve oldukça faydalıdır. Vücudunuza temel besinlerin bir kaynağı olarak hizmet eder. Peki, işkembenin faydaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#FaydalarıPandemide uzun süre evde hareketsiz kalan çocuklarımızda kilo sorunlarının yanı sıra fiziksel, bilişsel ve karakter gelişimlerinde de problemler ortaya çıktı. Fizyoterapist Ammar Mustafa Canpolat “Çocuklarınıza mutlaka sokak oyunları oynayabilecekleri ortam yaratın” diyor.
#GazetehaberleriZayıflama kürleri yazın yaklaşmasıyla birlikte daha fazla önem kazanıyor. Özellikle kilo vermenin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini isteyenler zayıflama kürü tariflerini uyguluyorlar. Sizlerde zayıflama kürü faydalarını öğrenerek diyetinize zayıflama kürünü de eklediğinizde daha hızlı kilo verebilirsiniz. Zayıflama kürü nedir ve nasıl yapılır? Zayıflama kürü faydaları ve tarifi hakkında tüm merak edilenleri sizin için derledik.
İnsanlık tarihinin en eski besinlerinden birisi de buğdaydır. Ruşeym ise buğdaydan elde esilen bir besin kaynağıdır. Pek çok faydası ile bilinen Ruşeymin yağı da pek çok alanda kullanılmaktadır. Peki Ruşeym yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Ruşeym yağı faydaları ve kullanımı hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#Ruşeym Yağı NedirHamilelik dönemi oldukça özel bir süreç olmakla beraber çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Olası sağlık sorunlarını minimize etmek ve bebeğin gelişimini en iyi şekilde sağlamaksa doğru besinlerle mümkündür. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, hamilelik sürecinde mutlaka alınması gereken vitamin ve mineralleri anlatıyor.
#Sağlıklı HamilelikTaze veya kuru haliyle sofralarımızdan eksik olmayan dereotu, vücut sağlığı için önemli besinlerden biri. Aynı zamanda da kalsiyum deposu. Peki dereotunun faydaları neler? İşte kendi has kokusuyla tam bir şifa kaynağı olan dereotunun yararları...
#DereotuGebeliğin ilk haftalarından itibaren bir embriyonun erkek cinsiyetine farklılaşmasına yol açan testosteron hormonu, doğum sonrasında da birçok fonksiyona sahiptir. Bir erkeğin ergenliğe girmesi ile beraber kanda seviyeleri yükselmeye başlayan testosteron hormonu erkek tipi vücut kıllanması, kas ve kemik gelişimi, cinsel istek ve sertleşme için gereklidir.
#Testesteron