Güncelleme Tarihi:
"Bilinçsizce güneş ışınlarına maruz kalmak büyük zarar verir. Bu nedenle anne-babalar, çocukları için nasıl ve ne kadar güneşlenmenin yararlı olduğunu iyi bilmeli, güneş ışınlarından korunma konusu hakkında da bilgi sahibi olmalıdır" diyen Pediatrik Dermotoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Ukşal, aileleri uyardı.
Güneşte fazla kalmak, erken dönemde güneş yanıkları ve güneş çarpması olarak bilinen tehlikeli durumlara neden olur. Deride kızarma, içi su dolu kabarcıklar, şişme, kaşıntı ve ağrı ortaya çıkar. Etkilenen alan genişse bilinç kaybı, yüksek ateş, bulantı, kusma, sıvı kaybına bağlı hayati tehlike dahi olabilir. Bu tehlike, küçük çocuk ve bebekler için daha da büyüktür. Böyle durumlarda hemen doktora başvurmak gerekir.
Tekrarlayan güneş yanıkları ise, deride erken yaşlanma ve deri kanserine davetiye çıkarır, son derece tehlikelidir. Deri kanserlerinden korunmak için güneş yanıklarından ve aşırı güneşte kalmaktan korunmak gerekir.
Açık renk gözlüler güneşten daha fazla etkilenir
Çocukların derisi, yetişkinlere göre daha ince ve daha açık renklidir, yağ salgısı çok az olduğu için daha kurudur. Güneş yanığı daha kolay ve çabuk olur. Açık renk saç ve göz rengi, güneşe karşı daha hassas deri tipini gösterir.
Özellikle kızıl saç-açık mavi veya yeşil göz-çilli derisi olanlar güneşten en çok zarar gören kişilerdir. Çocuklarda da açık renk gözlüler güneşten daha fazla etkilenir.
Çocukları güneşten korumak için neler yapılabilir?
- 11.00-16.00 saatleri arasında çocuklar gölgede olmalıdır.
- Güneş banyoları sabah veya öğleden sonra belirtilen saatlerin dışında yapılmalıdır.
- Güneşte kalma süresi, bebekler için 10 dakika, büyük çocuklar için 20 dakikayı geçmemelidir.
- Çocuğun başı siperlikli bir şapka ile korunmalı, mümkünse uygun bir güneş gözlüğü takılmalıdır.
- Deniz, kum ve beton zeminden yansıyan güneş ışınları da güneş yanığına sebep olabileceği için çocuk geniş şemsiye altı veya tam gölge alanlarda oynamalı, dinlenmelidir.
- Bulutlu havalarda ultraviyole ışınları bulutlardan geçerek yanık yapabilir, bu nedenle yazın öğle saatlerinde hava bulutlu dahi olsa, çocuklar açıkta uzun süre kalmamalıdır.
- Bebek arabalarında geniş tenteli olanlar seçilmelidir.
- En etkili koruma, şapka ve giysilerle olur, öğle saatlerinde çocuklar giyimli olmalıdır.
- Giysiler, pamuklu, sık dokumalı olmalıdır. Gözenekli kumaşlardan geçen güneş ışınları yanık yapabilir. Islak giysiler güneş ışınlarını geçirir. Bu nedenle ıslak tişörtle çocuğun denize-havuza girmesi güneş yanığına sebep olur.
- Uygun güneş kremleri kullanılmalıdır.