Keman ailesinin üyeleri, kontrabas, çello, viyola ve kemandır. Hepsinin farklı tınıları ve farklı kullanım alanları vardır. Ancak yan yana koyduğunuz zaman, tasarım ve görüntü anlamıyla birbirlerine çok benzemektedirler. Peki, keman türlerinin en kalın sesli olanı hangisi?
#Keman TürleriGelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar, gelişim ve eğitim sürecimizi şekillendiren faktörleri her geçen gün daha da detaylı olarak gün ışığına çıkarıyor. Çağımızın en büyük keşiflerinden biri de bebeklerin henüz anne karnına düştükleri andan itibaren müthiş bir öğrenme potansiyeline sahip oldukları gerçeği.
#Çocukların Müzikle Gelişim SerüveniDuygu, düşünce ve imgeleri çok sesli olarak anlatma sanatına müzik denmektedir. Müzik alanının içerisinde müzik icra etmeye yardımcı olan müzik aletleri vardır. Bu müzik aletleri telli çalgılar gibi çeşitli kategorilere ayrılır. Örneğin üflemeli çalgılar da bu kategoriye bir örnektir. Bu aletler sayesinde müzik meydana gelir. Aynı zamanda sesler biçim ve anlam kazanır. Çalgılar da müzikte uyumlu olan bu sesleri çıkarmaya yarayan aletlerin bütününe verilen isimdir. Örneğin keman bir çalgı aletidir. Yani müzik aracıdır. Telli çalgılar nelerdir, telli çalgıların isimleri, özellikleri ve tarihçeleri nasıldır detayları ile derledik.
Kemane balığı, vatoz benzeri bir balık türüdür. Atlantik kıyılarından Akdeniz kıyılarına kadar geniş alanda görülmektedir. Keman bir dip balığıdır. Kumluklarda kendilerini kuma gömdükleri bilinmektedir. Genellikle dipte bulunan omurgasızlarla beslenmektedir. Yengeç, karides gibi küçük canlıları da yiyebilmektedir. Kemane balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kemane balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Geçen hafta Balat’ta, sokak çalgıcısı çocukların yanına gitti, “Kemanla fotoğraf çektirebilir miyim?” diye sordu. Çocuklar “Aman abla sakın düşürme” falan derken enstrümanı eline alıp ağlatmaya başladı. Trollenen çocuklardan biri onu tanıdı ama iş işten geçmişti. Bu şirin video viral oldu, ana haberlere bile çıktı. Kıssadan hisse: Kemancı Canan Anderson’u şak diye tanımazsanız bir gün sizin de başınıza gelebilir.
#Canan AndersonEnstrüman ve çalgı adıyla da bilinen müzik aletleri kendi içerisinde beş gruba ayrılır. En bilinen yaylı çalgılar keman, kemençe ve çellodur. Zurna, kaval ve saksafon ise üflemeli çalgılar grubunda yer alır. Davul, bateri, darbuka ve tef vurmalı çalgılara örnek olarak gösterilir. Müzik aletleri ve isimleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
Dedublüman’ın bir ‘Gamzedeyim Deva Bulmam’ yorumu vardır ki dinlemeye başlayınca üst üste kaç kere dinlediğinizi bilemezsiniz. Sonra başka ne söylemişler diye merak edip söyledikleri bütün şarkıları arka arkaya dinlediğinizi fark edersiniz.
#DedublümanEvde yetiştirebileceğimiz bitkiler arasında seçenek çok. Artık sosyal medya da bazılarını daha önce hiç görüp duymadığımız, ilginç çeşitlerle dolu. Hangisini almalı, özellikleri neler, yetiştirirken nelere dikkat etmeli diye merak ediyorsanız alanında uzman isimlerden öneriler topladık...
#GazetehaberleriMüzik konusunda her insanın kendi tarzı bulunmakta ve farklı müzikler dinlenmektedir. Özellikle bu konuda oldukça fazla sayıda müzik türünün bulunduğunu söylemek gerekir. Peki, müzik türleri nelerdir? Müzik çeşitleri ve isimleri hakkında bilgiler.
#Müzik Türleri Nelerdir?Dresden Filarmoni için bestelediği ‘Umut’ adlı senfonisinin Türkiye prömiyerini, onur ödülü alacağı 15. Bodrum Müzik Festivali’nde yapacak Fazıl Say, “Bir barış senfonisi ‘Umut’. Eserin umut ettiği şey, dünyadaki kötülüklerin, terörün, savaşların bitmesi” diyor.
#Fazıl SayGünümüzün en önde gelen kanun icracılarından biri kabul edilen Göksel Baktagir, 400’e yakın bestesinin yanı sıra kanun enstrümanına kazandırdığı teknikten caz gibi diğer müzik türlerine doğru genişlettiği bakış açısına kadar ünü sınırları aşmış bir sanatçımız. Göksel Baktagir ile geçtiğimiz haftalarda geldiği Bursa konseri öncesinde, Stüdyo Orpheus’da bir araya gelerek, sırlı bir yolculuk olarak tanımladığı enstrümantal müzik üzerine derin bir sohbet gerçekleştirdik. Türk müziğini ve kültürümüzü dünya çapında tanıtmak için yıllardır önemli projeler gerçekleştirdiklerini anlatan Baktagir, “Bir sanatkâr kolay yetişmiyor. Artık bu farkındalığın üst makamlarda da oluşması ve desteklenmesi gerekiyor” dedi.
#BursaAkne, halk arasında bilinen adıyla sivilce oluşumu, hemen hemen her yaşta görülebiliyor. Pek çok kişi için kabus haline gelen ve sosyal hayatı da etkileyebilen sivilcelerden kurtulmak mümkün. Akne tedavisinde önemli olan, oluşum mekanizmalarını göz önüne alarak tedavi planlanmak. Böylece aknenin tekrarlanmasını azaltmak ve iz bırakmasını önlemek de mümkün olur diyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Öztaş, akne tedavisi ile ilgili şu bilgileri verdi:
#Sivilce TedavisiSon dönemde arabesk müzik denince akla gelen ilk isimlerden... “Zor Bela”sı, “Mesele”si, her nasılsa “Ben arabesk dinlemem” diyenlerin bile aklında. Ama bu başarı tek gecede gelmemiş. Serkan Kaya, 20 küsur yıl bu sektörde var olma çabası vermiş, gün gelmiş derviş gibi kendi içine çekilmiş. Görünüşe göre emeklerinin karşılığını almış. Ünlü şarkıcıyla buluştuk, Sivas’tan İstanbul’a uzanan macerasını, pes etmenin eşiğine geldiği günleri ve İbrahim Tatlıses’le arasındaki “imparator” polemiğini konuştuk.
#Serkan KayaTepecik Filarmoni’in kurulmasını tetikleyen olay 2015 yılında Hamdi Akatay’ın annesini Tepecik’teki evinde ziyaret etmeye geldiği sırada yaşanır. Akatay’ın mahallede olduğunu duyan müzisyen gençler kapıya gelip “birlikte çalalım mı abi” diye davette bulunurlar. Bu gençlerin önemli bir özelliği, çoğunun 9 Eylül Üniversitesi’nin konservatuarında öğrencisi olmasıdır. Mahallelerinden çıkmış olan Hamdi Akatay gurur duydukları bir isimdir.
#İzmirAileleri ya da kendileri Türkiye ve Ermenistan’dan Fransa’ya göç etmiş beş kişi kurdu ‘Papier d’Armenies’yi. Yıllardır sahnelerde sürdürdükleri müzik hayatlarını sonunda albüme dönüştürdüler. Grubun ismiyle aynı adı taşıyan, Eterna Müzik’ten çıkan albümde ekibin hayatını ve ruhunu yansıtan Ermeni ve Türk ezgileri dikkat çekiyor.
Öyle bir müzik grubu düşün ki havucu flüt, pırasayı keman, bal kabağını da davul olarak kullansın. Viyana Sebze Orkestrası-Wiener Gemüseorchester, eline geçen her türlü taze sebzeyle müzik yapıyor. Belli bir tarzları yok. Çağdaş, klasik, pop, house gibi türleri sebzeden ne ses çıkarsa çalıyorlar. Yılda yaklaşık 30 konser veren 12 kişilik ekip her konserden önce manavdan 70 kiloluk sebze alışverişi yapıyor. Konser sonunda da tüm sebzeleri çorba yapıp dinleyicilere dağıtıyorlar.