Günümüzde birbirinden farklı besin türleri bulunmaktadır. Taze gıdaların yanı sıra kuru baharatlar da kullanılabilir. Kekik nasıl kurutulur? Evde yabani kekiki top ve bilye olarak fırında kurutma yöntemleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekikGıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıBalıkçı Rıza’yı takdir etmemek imkânsız. Özen gösteriyor, gayret ediyor ve işi severek yapıyorlar. Benim önüme gelenlerle askeri bir tabur doyacağı için hepsini çok ciddi inceleyemedim. Ama “Bu olmamış” diyeceğim hiçbir lezzete de rastlamadım. Tam tersine; memnun kaldığım ya da çok beğenip tekrar denemek isteyeceğim birçok meze ve balık vardı.
#Vedat MilorSalça yemeklerin olmazsa olmazı. Zeytinyağı ve peynirle de nefis bir kahvaltılık. Marketlerde hazır olarak çeşitli salçalar var. Ancak mevsim domatesiyle evde hazırlanan salçanın lezzeti bambaşka. Peki domates salçası nasıl yapılır? İşte kaynatmadan, güneşte, çiğden ve pişirerek evde domates salçası yapımının püf noktaları...
#Domates Salçası Nasıl YapılırÜlkemizin dört bir yanında yetişen şifalı bitkileri en etkili şekilde kullanabilmenin ilk şartı onları tanımak ve ayırt etmek. Her bitkinin görünümünü ve özelliklerini öğrenmek kadar ayıklayıp kurutmayı da bilmek gerekiyor. Madımaklı pilavdan ekşimikli ruloya şifalı otlarla bitki temelli tarifler hazırladım…
#KantaronBir şehrin kültür belleğinin en güzel yansıması sofralardır. Yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Hatay’ın mutfağı farklı kültürlerin sentezi, bu yüzden de ‘Medeniyetler Sofrası’ diye biliniyor. Depremlerden sonra sadece Hataylıların değil, artık hepimizin bir yanı yaralı ama diliyoruz ki o güzel sofralar tekrar kurulsun.
#HataySağlıklı beslenme denince akla hemen tatsız, lezzetten yoksun yemekler geliyor. Oysa günümüzde hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak hem lezzetli hem de faydalı ve az kalorili lezzetler pişirmek çok kolay. Bu aletlerin meyve kurutma ve taze otları baharat yapabilme özelliklerini de sık sık kullanıyorum…
#İslim KebabıBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinSonbaharın son günleri geldi çattı. Doğa sarıdan kızıla dönüşürken bir bitiş değildir yaşanan; etrafı bolluk bereket kaplar. Deniz de toprak da cömert olur. Turist kalabalıklarının çekildiği, evlinin evine köylünün köyüne döndüğü Ege’yi ve köylerini gerçekten tanımanın şimdi tam zamanı...
#HürriyetSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarTarhanayı her ne kadar soğuk kış günlerinde içilen sıcak bir çorba olarak düşünsek de o, temelde bir saklama yöntemi. Çağımızın kent koşullarına direnemeyip uzun bir zaman gözden düşse de yeniden ilgi çekmeye başlayan bu geleneksel yiyeceğimiz hakkında söylenecek çok şey var.
#GazetehaberleriDomatese kırmızı rengini veren karotenoid pigment likopen, çok güçlü bir antioksidan. Likopenle ilgili en ilginç gerçeklerden biri de domates pişirildiğinde, parçalandığında ya da kurutulduğunda gücünün artıyor olması. Yaz domateslerinin likopenini kışa da taşımanın en lezzetli yollarından biri de kurutma. Hazır eylül güneşi de gücünü kaybetmeden kuru domates yapmak isteyenler için püf noktalarımız aşağıda…
#Kuru Domates Nasıl YapılırSalça özellikle tencere yemeklerimizin vazgeçilmezi. Hatta zeytinyağı ile bir araya geldiğinde harika bir kahvaltılık haline geliyor. Günümüzde marketlerde çeşit çeşit salçalar bulmak mümkün. Ancak evde yapılan salçanın lezzetinin ve kıvamının yerini hiçbir şey tutmuyor. Özellikle domateslerin bol, sulu ve lezzetli olduğu yaz aylarında birçok kişi kışa hazırlık niteliğinde salça yapıyor. Peki salça yapmanın püf noktaları nelerdir. Rengiyle, kıvamıyla, lezzetiyle herkesin kıskanacağı salçalar yapmak isteyenler için önemli püf noktaları derledik. İşte nefis salçaların sırları…
#Domates Salçası Nasıl YapılırSaç yağlanmasının nedeni saç derisindeki yağ salgılayan bezlerin normalden fazla çalışıp yağ üretmesinden kaynaklanır. Saçın kirli olması ve yıkanmaması da saç yağlanmasına neden olur. Hormon seviyesinin dengesiz olması saçın yağlanmasına ya da kurumasına neden olacaktır. Özellikle ergenlik ve hamilelik dönemlerinde saç daha çabuk yağlanır.
#Saç YağlanmasıMikrodalga fırınlar günümüzün en tartışmalı ev aletlerinden biri. Kullananlar genellikle çok sevse de mikrodalga muhalifleri grubunun da çok güçlü olduğu yadsınamaz bir gerçek. Peki mikrodalga fırınlar söylendiği gibi yiyeceklerin tüm besleyiciliğini alıp götürüyor mu? Dahası mikrodalga fırın sadece yemek ısıtıp buz çözmeye mi yarıyor? Tüm bu soruların cevapları için sizi aşağıya alalım.
#Mikrodalga FırınHiç istemesek de yaz aylarının sonu geliyor. Rengarenk meyve- sebzeler raflardan yavaş yavaş kalkacak. Fakat üzülmeyin, yaklaşan kış aylarında da yaz esintilerini mutfağınızda hissedebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece biraz vakit ayırmak. Üstelik hayat kurtaran pratik bilgilerle bu işi kolaylaştırmak da mümkün. İşte turşudan dolma- biber kurutmaya kadar işinize yarayacak, kışa hazırlanmanızı sağlayacak püf noktalar…
#Arçelik Mucize Lezzetlerİnsanoğlu yemek pişirmeye başladıktan sonra hayatı değişmiş. Pişirme yöntemleri de çeşit çeşit haller almış. Birçok yöntemi hepimiz aşağı yukarı biliyoruz ama çoğunu birkaç küçük dokunuş yaparak daha güzel hale getirebilecekken basit hatalarla ortalama yemekler hazırlıyoruz. Her yöntemle yüzlerce yemek pişirmiş biri olarak sizinle hayat kurtaracak ipuçlarını paylaşmak istiyorum.
#Yemek PişirmekSivas'ta yetişen endemik bitkiler için üniversite köylülere toplama dersi verecek... Bilecikliler kurutulmuş kırmızı biber konusunda çok iddialı... Edirne'de Eczacılık Fakültesi'nden iki öğrenci diyabet hastalarının yiyeceklerini satın alırken kullanacakları cep telefonu uygulaması geliştirdi...
Domatesin kurusunu biliyordum, Elazığ'dan Ramazan Kaya'nın haberi gelince domates unu olduğunu da öğrenmiş oldum. İnternette araştırınca 'Domates tozu' diye satılanı da var olduğunu gördüm. Sulandırılan domates tozu genellikle çorba ve pizza ve makarna sosu yapımında kullanılıyormuş, yemeklere katılıyormuş.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Gök, mangal yaparken kullanılan odunun kor haline geldikten sonra etlerin pişirilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirterek, "Alev ile et arasındaki mesafe en az 15 santimetre olmalıdır. Eti ateşle direkt temas ettirmek yerine, Afyonkarahisar'da yapıldığı gibi mermerin ısıtılmasıyla da mangal yapılabilir" dedi.
#MangalHavalar sıcak, zemin toprakta oynamak için çok uygun. E kış da bitti… Şimdi kıştan kalan hamlıkla birlikte biriken stresten de kurtulma vakti. Peki nasıl? Size hem tatil yapıp dinlenebileceğiniz, çiftlik işlerine yardımcı olarak toprakla, kuzularla, tavuklarla haşır neşir olabileceğiniz, akşam oldu mu tatlı sızılarla kendinizi uykuya teslim edebileceğiniz bir önerimiz var. Kendinizi bir ‘TaTuTa’ (Tarım, Turizm, Takas) çiftliğine atın. Hem çiftlik nedir, işler nasıl yürür öğrenerek kırsal yaşama hazırlanın hem de ücret ödemeden huzur dolu, doğa dostu bir tatil yapın. Biz sizin için Türkiye’nin farklı yerlerinden gönüllü desteğe ihtiyaç duyan altı çiftliği seçtik. Dilerseniz tatuta.org adresine girip gönlünüze göre seçeneklerinizi çoğaltabilirsiniz. Yapmanız gereken, sadece bir form doldurmak. İşte bizim önerilerimiz...
#Tatuta