Seferihisar'dan bir ilk daha

Güncelleme Tarihi:

Seferihisardan bir ilk daha
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 14:57

İZMİR’in Seferihisar İlçesi Doğanbey Mahallesi’ndeki seralarda jeotermal enerjiyle mandalina ve defne yaprağı kurutulmaya başlandı.

Haberin Devamı

S.S. Seferihisar Doğanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, İzmir Jeotermal AŞ’den, Doğanbey’deki 3 serayı kiraladı. Sera içerisine kurulan izolasyonlu hatla, jeotermal kuyudan gelen termal su, kurutma makinesindeki havayı ısıtarak mandalina ve defne yaprağını kurutuyor. Mandalinanın bir kış meyvesi olmaktan çıkacağını ve 12 ay boyunca kurusuyla raflardaki yerini alacağını ifade eden CHP’li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, 8 saat sürecek işlemle günde 1 buçuk ton mandalina kurutulabileceğini açıkladı.

Seferihisardan bir ilk daha

Yerel üreticiyi desteklemek için çalıştıklarını kaydeden Soyer, "İlk olarak üreticilerimizi bir çatı altında toplayarak üretici birliği kurduk. Sonra Belediye olarak satın aldığımız işleme paketleme tesisini Birliğe devrederek, üreticimizin aracısız olarak malını işlemesini, paketlemesi ve satmasını sağladık. Ürünün ömrünü arttırmak için planladığımız soğuk hava deposunun yapımı çok yakında bitiyor. Şimdi de ürünü jeotermal enerjiyle kurutmayı başardık. Termal enerjiyle kurutulan meyve ve sebzeler maliyet avantajı sağlıyor. Mandalinanın besleyiciliğini ve lezzetini 12 aya yaymış oluyoruz ve daha önemlisi, üreticimizin malının katma değerinin arttırıyoruz. Çok yakın bir zamanda kurutulmuş ürünlerimizi marketlerde satacağız" diye konuştu. Öğrencilerin çantalarında bulundurdukları sağlıksız cips gibi atıştırmalıklar yerine meyve kurularının bulunabileceğini söyleyen Başkan Soyer, enginar, limon, portakal, adaçayı, kekik gibi ürünleri de kurutarak termal enerjiyi daha fazla kullanabileceklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Seferihisardan bir ilk daha

Seferihisar Belediyesi’nin çözüm ortağı olan firmanın sahibi Adem Kaya ise, ürünlerin çöpe gitmemesi için mandalinayı ve defne yaprağını kurutmaya başladıklarını ancak çeşitliliğin arttırılabileceğini vurguladı. Jeotermal enerjinin 80 dereceye kadar çıkabildiğini bildiren Kaya, meyvenin türüne göre bu sıcaklığı ayarlayabildiklerini belirtti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!