Sağlığı etkileyen pek çok unsur vardır. Özellikle konuşma bozukluklarının ciddi sonuçları oluşabilir. Kekemelik de çocuklarda çok sık görülen konuşma bozukluklarından bir tanesidir. Kekemelik nedir, neden olur? Kekemelik genetik midir, tedavisi var mı? Tutuk kekemelik nasıl geçer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekemelikÇocukların konuşurken takılması ve heyecandan kelimeleri doğru telaffuz edememesi aileleri tarafından olumsuz karşılanarak ‘kekeme’ görülmelerine neden olabildiğini belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Figen Karaceylan Çakmakçı, "Aileler ve çevre tarafından yapılan düzgün ve akıcı konuşma baskısı çocukta kekemeliğe yol açabiliyor. Çocuklar konuşurken hata yapma korkusu yüzünden ‘kekeme’ olabilir" dedi. Uzman Dr. Çakmakçı, kekemeliğin nedenleri ve tedavisi konusunda ailelere uyarılarda bulunarak “Çocuklara düzgün ve akıcı konuşma baskısı yapmayın” dedi.
#Çocuklarda KekemelilkKekemelik en son Oscar ödüllü film Zoraki Kral (The King’s Speech) ile gündeme geldi ama aslında gayet sık rastlanan bir sorun. Kimi kaynaklara göre her yüz kişiden biri, kimine göre beşi bu rahatsızlıktan mustarip. Erkeklerde dört kat daha sık görülüyor. Neyse ki tedavisi mümkün. Amerikan Hastanesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Seda Atilla Şahin, “Kekemelik kader değil” diyor ama dikkat!
Konuşma bozuklukları erken yaşlarda tedavi edilmediği takdirde, çocukların okuma ve yazmayı öğrenmesini zorlaştırabilir. Konuşma bozukluğu, diğer koşullarla ilgili olmayan çocuklar için konuşma terapisi önemli bir fark yaratabilir. İşte, tüm detaylar.
#ÇocukBir tür dil ve anlatım bozukluğu olan afazi hastalığı semptomları ve nedenleri ile araştırılıyor. Kişinin bir travma veya nörolojik bir rahatsızlık geçirmesi sonucu ortaya çıkan afazi, günlük yaşantıyı olumsuz etkiliyor. Peki, afazi nedir, neden olur? İşte afazi semptomları ve belirtileri...
#AfaziBilinenin aksine stres, heyecan ve korkunun kekemeliğe yol açmayacağını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Kekemeliğin başlangıç sebebi hala tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve nörolojik nedenlere bağlanabilir ancak psikolojik değildir” dedi.
#ÇOCUKBilinenin aksine stres, heyecan ve korkunun kekemeliğe yol açmayacağını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, Kekemeliğin başlangıç sebebi hala tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve nörolojik nedenlere bağlanabilir ancak psikolojik değildir dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarÇeşitli davranış araştırmaları, beyindeki bazı cinsel farklılıkların daha bebek ilk nefesini almadan ortaya çıktığını göstermektedir. Yıllar boyunca, davranış bilimciler konu oyuncak seçimine geldiğinde kız ve erkek çocukların farklı eğilimler gösterdiğini kanıtlamışlardır.
#BeyinDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuGöç, evlilik ya da iş gibi nedenlerden ötürü yurtdışında yaşayan bireylerin çocukları birden fazla dili öğrenmede güçlük çeker mi? Çift dillilik konuşma gecikmesine neden olur mu? Çocuklarda çift dilliliğin (bilingualizm) akıcı bir şekilde ilerlemesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti Sümeyra Öztürk’e sorduk.
#Dil Ve Konuşma Terapisti