Güncelleme Tarihi:
Sigara alışkanlığı ve bağımlılığının oluşumu birçok faktöre bağlıdır: Özentilik, gösteriş, taklit, isyan, sıkıntı, stres, büyüklerle zıtlaşma, güvensizlik, utangaçlık, arkadaş ısrarı, irtibat kurabilmek, eğlence, zevk… Bu gibi sebeplerle başlanan sigara içme alışkanlığı, psikososyal tabanlı zararlı davranışlardan biridir.
Sigara içme alışkanlığı % 40, 15-19 yaşları arasında başlar. Araştırmalar, dünyada ve ülkemizde 15 yaşın üzerindeki nüfusun yaklaşık % 30-45'inin ciddi boyutlarda sigara bağımlısı olduğunu gösterir. Bazı çalışmalarda, 13-19 yaş grubundaki gençlerin sigaraya başlama riskinin daha fazla olduğu bildirilmiştir. Sigara alışkanlığının daha çok çocukluk ve gençlik çağında edinilen bir davranış olduğu bildirilmiştir. Ergenlik döneminde kendisine model arayan gencin, evde anne-babadan, okulda sigara içen öğretmenden ve arkadaştan etkilendiği belirtilmektedir. Ergenlerde sigara içme davranışı, düşük benlik saygısı ve okul problemleriyle de bağlantılıdır. Sigara içilen çevreden uzak duruldukça sigara içme isteği azalır. Yapılan araştırmalarda hafif şiddette depresyonun sigara içmeyi artırdığı, düzenli sigara içenlerde depresyonun ve bununla bağlantılı intihar oranlarının içmeyenlere göre daha yüksek olduğu belirtilmiştir.
İnsanın içinde bulunduğu ortam, benimsediği arkadaş çevresiyle benzeşme eğilimi, sürüden ayrı düşme korkusu, ayrıca hislerinin tesirinde kalma, benlik motifindeki ihtiyaçlarının sağlıklı şekilde karşılanamaması diğer önemli faktörler arasındadır.
Sigara bırakma, birinci derecede kişinin kendi isteği, kararı ve iradesiyle bağlantılıdır. Sigara vazgeçilebilir bir alışkanlıktır. Dünya Sağlık Teşkilatı'nın tarifiyle bir hastalık olan sigara bağımlılığının tedavisi hekimin görevleri arasındadır. Sigaraya karşı alınan tedbirler ve eğitim programları neticesinde, Amerika'da 36 milyon, Fransa'da 8 milyon ve İsviçre'de 1 milyon kişinin sigarayı bıraktığı bilinmektedir. Sigarayı bırakmak için herhangi bir yardım almayanlarda bırakma oranı % 10'un altında kalırken, sigarayı bırakmayla alakalı yardım alanlarda hem sigarayı bırakma süreci daha sağlıklı yaşanmakta, hem de sigarayı bırakma oranı artmaktadır.
Pedagog Sema Yılmaz Kekemelik