Güncelleme Tarihi:
“Sosyal fobi, utanç verici bir duruma düşmekten, onaylanmayacak bir davranışta bulunmaktan, alay edilmekten korkma durumudur” şeklinde tanımlama yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, tüm yönleriyle çocuklarda sosyal fobiyi anlattı.
Birçok insanın sorunu olan sosyal fobi, küçük yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Okul hayatında sıkılgan, çevresi ile bağlantı kurmayı sevmeyen, hırçın ve aşırı aile baskısı yaşayan çocuklarda sık rastlanan bir durum.
Başlangıcı
Korku duygusu, bebekliğin 4. ayından itibaren başlar. Fobi ile korku karıştırılmamalıdır. Bir korkuya fobi denebilmesi için, korku ile beraber kaçınma davranışının da olması gerekir. Bu rahatsızlık, genellikle 13–24 yaşları arasında yaygındır ancak çocukluk yaşlarında da sıklıkla görülür ve ileride de devam edebilir.
Belirtileri
Ellerin titremesi, terleme, kekeleme, göz iletişimi kuramama, kalbin çok hızlı atması, yüzün kızarması başkaları tarafından kolayca tespit edilebilen kaygı belirtileridir. Sosyal fobisi olanlar, huzursuz davranışlar sergiler ve sık sık rahatsız olduklarını belirten bahaneler üretirler. Aniden kekemelik görülen bir çocukta sosyal fobi riski araştırılmalıdır. Sosyal fobi davranışları sonucunda gelişen kekemelik, bu fobinin daha da ağırlaşmasına neden olabilir.
Aynı zamanda çekingen çocuklarda da bu durum görülebilir. Fakat çekingen ya da utangaç çocukların ileride sosyal fobi yaşayacağını söylemek doğru değildir. Bazı çocuklar, doğuştan getirdikleri kişilik özellikleri doğrultusunda diğer çocuklara göre daha fazla içlerine kapanık, daha az girişken ya da özellikleri ile yaşıtlarından daha pasif olabilirler.
Tedavi Süreci
Uzman ve ailenin de yardımları ile çocuklarda daha çok oyun terapisi ile tedaviyi gerçekleştirmek ve çeşitli sembollerle soruna odaklanmak mümkün olur. Bu şekilde çocuğun yaşamış olduğu korku, kaygı ve kaçış duygularını kontrollü terapilerle yenmesi sağlanır.
Ailelere Öneriler
• Aileler, çocuklarına olan tutum ve yaklaşımlarını değiştirmeli, profesyonel yardım almalıdır.
• Sosyalleşme sıkıntısı yaşayan çocuklara genellikle başarabilecekleri bir görev verilmeli ve cesaretlenmeleri sağlanmalıdır.
• Çocuklar sosyalleşebilecekleri çeşitli aktivite merkezlerine yönlendirilebilirler. Bu şekilde aileden biraz uzaklaşarak daha sosyal olabilirler.