Kekemelik, konuşmada akıcılığın bloklar, hece tekrarları ve uzatmalar ile kesintiye uğraması; konuşmanın akıcılığının bozulması durumudur. Peki çocuklarda kekemeliğin sebepleri nelerdir? Fark edildiğinde ne yapılmalı? Tedavi yöntemleri nelerdir? Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KekemelikKekemeliğin, bireyin konuşmasının akıcılık ve zamanlama yönünden yaşına uygun olmayan biçimde bozulması olduğunu belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Sümeyra Fırat, ses ve hece tekrarları, sesleri uzatma, duraksamalar, dolaylı yoldan konuşma şeklinde kendini gösterebildiğini, bazı durumlarda ikincil belirtiler olarak adlandırdıkları sıkıntılı nefes alma, yüz buruşturma, göz kırpma, zorlandığını düşündüren vücut hareketleri eşlik edebileceğini söyledi.
#Çocuk SağlığıKekemelik konuşma akıcılığının istem dışı motor hareketlerle ses tekrarı, uzatma ya da sözcüklerin arasında oluşan duraksamalar nedeniyle meydana gelen bir bozukluktur. Bunun yanında göz kırpma, tikler, dudak ve yüz hareketleri, kafa hareketleri, sıkıntılı nefes alma davranışları ya da yumruk sıkma gibi motor davranışlar eşlik edebilir. Öte yandan tourette sendromu, bedensel ve sesli tiklerin bir arada bulunduğu bir hastalıktır. Hastalık tanısı koyarken ayırıcı tanı olarak mutlaka bu durum iyi değerlendirilmeli ve buna bağlı süreçte uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
#ÇocukÇocukların konuşurken takılması ve heyecandan kelimeleri doğru telaffuz edememesi aileleri tarafından olumsuz karşılanarak ‘kekeme’ görülmelerine neden olabildiğini belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Figen Karaceylan Çakmakçı, "Aileler ve çevre tarafından yapılan düzgün ve akıcı konuşma baskısı çocukta kekemeliğe yol açabiliyor. Çocuklar konuşurken hata yapma korkusu yüzünden ‘kekeme’ olabilir" dedi. Uzman Dr. Çakmakçı, kekemeliğin nedenleri ve tedavisi konusunda ailelere uyarılarda bulunarak “Çocuklara düzgün ve akıcı konuşma baskısı yapmayın” dedi.
#Çocuklarda KekemelilkKekemelik, konuşma akıcılığında duraksama, uzatma, tekrarlama ve bazen beden hareketleriyle birlikte gözlenen, sözel iletişimin düzen ve estetiğini etkileyen bir ritm bozukluğu. Okul dönemi çocuklarda yüzde 6 sıklıkla görülürken, genel nüfusta bu oran yüzde 0.7-2 arasında değişiyor. Erkek çocuklarda kızlardan 4-5 kez daha sık gözleniyor.
Kariyeri boyunca hem sinema perdesinde hem de ekranda unutulmaz karakterler yaratan ünlü oyuncu, son iki yıldır artık bambaşka bir hayat yaşıyor. Tam da hayatının ikinci baharında, eğer aksi olsaydı yıllarca verdiği emeğin, setlerde döktüğü alın terinin karşılığını alacaktı ünlü oyuncu. Belki artık sadece gerçekten kalbine dokunan senaryoları kabul edecek, birçok festivalde onur konuğu olacaktı.
#Bruce WillisBruce Willis, yıllar önce milyonlarca seyirci rol aldığı Mavi Ay (Moonlighthing) adlı diziyle tanımıştı... Cybill Shepherd ile birlikte kamera karşısına geçtiği bu yapımla kısacık zamanda seyircinin kalbini kolayca fethetti. Ardından aralarında Zor Ölüm, Altıncı His, Ucuz Roman, Armageddon'un da bulunduğu birçok yapımda kamera karşısına geçti.
#Bruce WillisKekemelik, çocukluk döneminde başlayan ve akıcı konuşmayı engelleye bir konuşma bozukluğu olarak tanımlanabilir. Kekeme olan çocuklar kendilerini ifade etmede oldukça güçlük çeker. Bir kelime ya da heceyi tekrar tekrar söyleyebilir. Konuşma esnasında bu kelimeleri uzatabilir ve birden susabilir. Küçük yaşta olan çocuklar arasında konuşmayı öğrenirken yaygın bir şekilde görülebilir. Küçük olan çocuklar dil yeteneklerini ileri düzeyde geliştiremediğinden dolayı kekemelik görülebilir. Çocuklarda kekemelik nasıl geçer ve tedavi edilir ayrıntıları ile derledik.
#ÇocukSağlığı etkileyen pek çok unsur vardır. Özellikle konuşma bozukluklarının ciddi sonuçları oluşabilir. Kekemelik de çocuklarda çok sık görülen konuşma bozukluklarından bir tanesidir. Kekemelik nedir, neden olur? Kekemelik genetik midir, tedavisi var mı? Tutuk kekemelik nasıl geçer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekemelikSİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı ve Odyoloji ve Konuşma Bozukluğu Uzmanı Prof. Dr. Emine Elif Altuntaş, kekemeliğin her yaş gurubunda ortaya çıkabileğini belirterek, "Kekemelik, en çok psikolojik sebeplerden dolayı oluyor" dedi.
#Prof. Dr. Emine Elif AltuntaşKonuşmanın akıcılığında herhangi bir biçimde ortaya çıkan kesintiler olarak tanımlanan kekemeliğin bir hastalık olmadığını belirten uzmanlar, erken dönem kekemeliğin dil gelişimi sırasında görüldüğünü belirtiyor. 3 yaşlarında %4-5 oranında ortaya çıkan kekemelik, 3 ile 6 ay arasında geçebiliyor. İnatçı kekemelik de denilen kronik kekemelik ise nüfusun %1’ini etkiliyor.
#ÇocukYetişkinler arasında kişinin yaşam kalitesini düşüren kekemeliğin, çözümsüz olduğu düşüncesi nedeniyle herhangi bir tedavi yolu aramamak oldukça yaygındır. Kekemelik ne kadar uzun süre tedavi edilmezse, kontrol altına alınması da o kadar zorlaşır...
#Kekemelik