Nereden çıktığı ve neden söylendiği bilinmeyen ve aslında hiçbir temele dayanmayan bir söz vardır kedilerle ilgili: "Kediler nankördür!" Üstelik bu acımasız sözü, bazı insanlar, köpeklerin dost canlısı olduğu ancak kedilerin insanlara sadece ihtiyaçları için yakınlaştığı kıyasıyla dile getirirler. Bazıları böyle diyorlar demesine ama bilim hiç de öyle demiyor!
#KediBazı insanlar için çocuk sahibi olmak evlenmek için temel motivasyonlardan biri. Ancak bazıları da erken yaşlarda çocuk istemiyor veya hayatının hiçbir döneminde ebeveyn olmak istemediğine karar veriyor. Bu da zaman zaman çiftlerde ilişkinin temeline dair fikir ayrılıklarının oluşmasına neden olabiliyor. 'Bir Sorudan Fazlası' serimizin bugünkü sorusu da bu: "Eşim çocuk istiyor/istemiyor ne yapacağım?"
#EvlilikKediler yemek yerken seçici davrandıkları için mama dışında bir besin vermek isterseniz araştırma yapmanız gerekir. Genelde etobur olarak bilinseler de vitamin ve mineral de almaları gerekir. Kedilerin enerjiyi daha çok proteinden aldıkları bilindiğinden protein içeren besinler vermek gerekir. Bu sayede enerji alırlar ve yaşamlarını daha iyi geçirebilirler. Kediye ne verilmesi gerektiği ve ishal kedilerin, iştahsız ya da yeni doğum yapan kedilerin ne ile beslenmesi gerektiği hakkında mera edilen tüm detaylar.
#KediHaruki Murakami son kitabı ‘Bir Kediyi Terk Etmek/Babam Hakkında’da ‘yazgısını’ belirleyen rastlantılar üzerinden ‘kedi’ ve ‘baba’ figürlerine yönelmiş bir anlatı kuruyor. Kitap, Japonya’nın X Kuşağı’na, yani ergenliklerini 1970-80’lerde yaşayan ’Shinjinrui’lere ve sonraki kuşaklara sarsıcı bir geçmiş anımsatması yapıyor, cesur bir toplumsal/bireysel yüzleşme içeriyor.
#Haruki Murakamiİnsanoğlu çağımızda neredeyse tamamen doğadan kopmuş durumdadır. İş hayatı ve özel hayatı genellikle şehirlerde, kapalı mekanlarda ve doğadan uzak bir biçimde şekillenmektedir. Belki de bu sebeple evde hayvan bakmak her geçen gün daha fazla rağbet görmektedir. İnsanlar başta köpek, kedi, kuş ve akvaryumlarda balık şeklinde bu sevimli canlılara yaşam alanlarında yer vermektedirler. Kediler çok sevilen ev hayvanlarındandır. Fakat kedilerin bakımı ve beslenmesi özen gerektirmektedir. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız kediler yoğurt yer mi, kedi süzme yoğurt yiyebilir mi, kediler sarımsaklı yoğurt yer mi, kediler ekşi ve meyveli yoğurt yiyebilir mi ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#KediEn sevimli canlılardan biri olan kedilerin bazı yaptığı hareketler bulunuyor. Kedilerin ot yediğini görenler, araştırma yaparak neden ot yediklerini öğrenmek istiyor. Kediler bazı nedenlerden dolayı yeme ihtiyacı duyuyor. Kişiler kedilerin ot yeme nedenlerini araştırarak daha detaylı bilgilere ulaşmak istiyor. Kediler neden ot yer? Kedilerin ot yemesinin sebepleri hakkında detayları sizler için derledik.
#KediKediler bazı durumlarda hırlayarak tepki gösterebilir. Kedilerin hırlaması pek çok bireyin araştırdığı konulardan biridir. Kedi sahipleri kedilerinin hırladıklarını gördüklerinde, kötü bir durum olduğunu düşünerek araştırma yapabiliyor. Kedilerin oynarken veya sevilirken neden hırladıkları merak edilen konular arasındadır. Kediler neden hırlar? Kediler sevilirken, oynarken ve uyurken neden hırlarlar tüm detayları ile derledik.
#KediTürkiye’de milli ırk tescili alan Van kedilerine, nesillerinin koruma altına alınması amacıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne bağlı Van Kedisi Villasında özel şartlarda bakılıyor. Bin 200 metrekarelik kapalı alanı bulunan bakım ve araştırma merkezinde bu yılın ilk yavrularının dünyaya gelişinin sevinci yaşanıyor. Yaklaşık 30 yıl önce rektörlük binasındaki bir odada hizmete giren ve şimdi kedilere lüks yaşam koşulları sunan merkezde özel ırkla ilgili araştırmalar yapılırken, bu yılın güzellik birincisi olan kedi de o villadan çıktı.
#Van Kedisi VillasıKediler, evcil ve vahşi türleri ile tabiatın en ilgi çekici ve renkli canlı türleridir. Özellikle evcil türleri günlük yaşantımızda her zaman yanımızda olmasını arzu ettiğimiz en güzel dostlarımızdır. Kedilerin pek çok türü olmakla birlikte bazı türleri hakkında insanlar daha az bilgi sahibi oldukları için onlara dair daha fazla araştırma yapılmaktadır. Bu türlerin başında misk kedileri geliyor. Bu gizemli ve merak uyandıran kedi türüne ilişkin Misk kedisi nedir? Misk kedisinin özellikleri, kişiliği ve bakımı nasıldır? İşte, tüm detaylar.
#Misk Kedisi Nedir?İnsanlık tarihi kadar eski olan Şamanizm, tek tanrılı bir din ve bir inanç sistemidir. Şamanizme özgü birçok ritüel ve adet bulunmaktadır. Bu ritüellerden bazıları günümüze kadar ulaşmıştır ve halen uygulanmaktadır. Şamanist ne demek, Şamanizm özellikleri nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Şamanizm Nedir?KEDİMİZİ her şeyden sakındığımız, köpeğimizi dışarı çıkardıktan sonra eve getirip patilerini köpeklere uygun dezenfektanlarla temizlediğimiz günleri unutmuş gibiyiz. Sanki normal hayata döndük. Bir tek yüzümüzde maske var. Ama bu dönüş sayılara yansıdığına göre yine tedbirli olmakta yarar var. Eskisi kadar keskin önlemler alır mısınız bilmem ama bir önceki “karantina” döneminden dersler çıkarmak gerekiyor.
#Yazar“Size başaracağınızın garantisi verilse ne yapmak isterdiniz?” bu soruyu kendinize sormanız, endişenizi tespit etmenizi sağlar. Farkındalığınızı arttırarak, hayallerinizin önündeki engelleri, tıkandığınız noktaları görmüş olursunuz. Başarılı olma yolunda atacağınız ilk adım budur. Robin Sharma’nın da dediği gibi “Yarını iyileştirmenin tek yolu, bugün neyi yanlış yaptığını bilmektir.”
#Başarı‘Aile Meclisi’nin ilk konuğu AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in eşi Fatma Yel. Çift iki çocuklu. Evde üç kedi, iki köpek, 50 balık ve bir kanarya ile yaşıyorlar. Röportajı kedileri Gazoz, Cimcime ve Kral’ın meraklı bakışları eşliğinde yapıyoruz. Tanıştıklarında Mustafa Yel kaymakam, Fatma Hanım ise kaymakam adayıymış. İlk danslarında Mustafa Yel kaymakamlık kaynak kitaplarını anlatmış. Fatma Yel “Çok şükür ki ta-nıştık diyorum. Çünkü insan ilk görüşte ‘Evet, bu insan benim ömrümü geçirebileceğim bir insan’ diye hissedebiliyor. Onu hissettim” diyor.
#Aile MeclisiBir yanda ayakları kesilen, gözleri oyulan köpekler... Çuvallara doldurulup çöpe atılan, yakılan kediler… Diğer yanda kaçırılan, tecavüz edilen, açlıktan ölüme terkedilen çocuklar… Bu vahşet birbiriyle ilintili mi? Kimler tecavüze daha yatkın? Çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz? İdam cezası, kimyasal kastrasyon çare mi? Dünya nasıl yapıyor? Türkiye’nin en önemli adli tıp profesörü Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sevil Atasoy sorularımıza çok çarpıcı örneklerle yanıt verdi.
#Sevil Atasoy