Her çocuğun içinde bir koleksiyoner gizlidir

Çocukların ilgi ve heveslerini keşfetmek, onların merak etme ve araştırma becerilerini geliştirmek için oldukça önemli. Uzmanlar “İlgi alanlarına uygun koleksiyon yapmaları çocukların gelişimine büyük katkı sağlar” diyor.

Haberin Devamı

Şirinler koleksiyonu yapıyorsunuz. Koleksiyonerliğe nasıl başladınız?

Meltem Tokgöz (Çocuk gelişimci-Koleksiyoner): Şirinler benim çocukluk kahramanlarım. İlk Şirinler oyuncağımı 2000’de aldım. 2011’de Şirinler sinema filmi çekildi ve ben bu tarihten sonra Şirinler oyuncaklarını ve dünyadaki koleksiyonerlerini takip etmeye başladım. Şu an 3 bin adet Şirinler oyuncağımla sanırım Türkiye’nin en büyük Şirinler koleksiyonuna sahibim.

Her çocuğun içinde bir koleksiyoner gizlidir

Meltem Tokgöz

Her çocuğun içinde bir koleksiyoner var mıdır? Eğer gizli kaldıysa bu duygu nasıl açığa çıkar?

Meltem Tokgöz: Çocuklar keşfetmek, dokunmak ve en önemlisi oynamak isterler. Üstelik büyüklerini örnek alarak büyürler. Eğer evinizde eşyalara verilen değer sadece kullanım için değilse, çocuğun içindeki araştırmacı yön ortaya çıkacaktır. Çocuğunuz size sorular sormaya başlar: “Bu araba gibi başka kırmızı arabalar var mı? Bu bebeğin başka elbiseleri var mı?” gibi… Eğer birlikte araştırma yapar, müzelere gidip keşfe çıkarsanız merakı giderilmeye, özel ilgisi açığa çıkmaya başlar. Hatta hayalleri bile değişir. Çocuklar, önce zihinlerinde hayallerinin koleksiyonunu yaparlar, sonra da o hayaller bir oyuncağa, bir eşyaya, bir ilgi alanına dönüşür ve gelişir. Bu sebeple anne babalar çocuklarına destek olmalı, fark etmelerini sağlamalı.

Doç. Dr. Ali Akın Akyol (Hacı Bayram Veli Üni. GSF-Koleksiyoner): Çocuklar her konuda koleksiyoner olabilir. Bu insanın doğasında vardır. Müzik, doğa, yüzmek, kediler, taşlar veya uzay konuları bir çocuğun ilgi alanı olabilir. Ebeveynler bu ilgi alanını fark etmeli, çocuğun çevresini bu ilgiyi artıracak malzemelerle beslemeliler.

Koleksiyon yapmak çocuklara ne tür değerler kazandırır?

Meltem Tokgöz: Öncelikle ilgi ve merakı geliştirir. Bitmek bilmeyen bir araştırma duygusunu kazandırır. Üstelik bu merak diğer konulara da sıçrar ve her şeyin hikâyesini, tarihini araştırır hale gelirsiniz. Kimine ‘eski’ ve ‘önemsiz’ görünen bir eşya bir koleksiyoner için nadide bir parçadır ve çok önemlidir. Bir anda o eşya hakkında araştırmalar yapmaya başlarsınız. Acaba ne zaman ve nerede yapıldı? İlk sahibi kimdi? Ne işe yarardı? Böylece bir anda tarihi ve kültürel bir araştırma zemini oluşur. Bir çocuğun koleksiyon yapması duygusal zekâsını geliştirir. Empati kurmasını sağlar, iletişim becerilerini güçlendirir. Bir uğraş içinde olmak, farklılıkları keşfetmek, saklamak, özen göstermek, korumak ve kollamak onların içsel motivasyon sağlamasına, bir sorunla karşılaştığında çözümler üretmesine ve farklı düşünme biçimleri geliştirmesini destekler.

Doç. Dr. Ali Akın Akyol:
Özgüveni, bilgiyi, paylaşımı, sosyalleşmeyi artırır.

Çocuklarının koleksiyon yapmasına destek olmak isteyen anne babalara önerileriniz neler?

Meltem Tokgöz: Çocuklarla, onların dikkatini çeken nesnelerle ilgili sık sık sohbet etmeleri gerekir. Örneğin çocuk, sürekli bahçeden dökülmüş yaprak topluyorsa, onunla yapraklar ve türleri hakkında sohbet edebilir, o yaprakları saklaması için albümler hediye edebilirler. Her çocuğun ilgisini çeken nesneler vardır. Bu nesnelerle geçirdiği her an kaliteli zamandır. Ayrıca onunla koleksiyon yapmak konusunda sohbet etmek de iyi olacaktır. Onu bir koleksiyonerle tanıştırabilir veya birkaç koleksiyon eşyasını gösterebilirler.

Koleksiyon önerileriniz var mı? Hangi konularda koleksiyonlar yapılabilir?

Doç. Dr. Ali Akın Akyol: Her konuda koleksiyon yapılabilir. Kendimden örnek vermem gerekirse çocukken çiklet kâğıdı (Tipitip çizimleri ve Bibip arabaları), peçete, pul, kibrit kutusu, misket, çikolata ambalajları, anahtarlık, kartpostal, kurşun kalem, kitap ayıracı, yabancı madeni para vb. çok sayıda nesneyle ilgili minik koleksiyonlar yapmıştım. Şu anda da anahtarlık ve kitap ayracı koleksiyonum var. Z kuşağı da her konuda araştırma ve koleksiyon yapabilecek imkâna sahip şu anda.

Haberin Devamı

#EVDEKAL ETKİNLİKLERİ

KÜÇÜK PRENS

Dünyanın en çok okunan kitaplarından biri olan Küçük Prens’in tiyatro uyarlaması çevrimiçi olarak izlenebiliyor. Biletler Biletix.com’da.

Haberin Devamı

Etkinlik tarihi: Bugün
Saati: 13.00/16.00 
Bilet fiyatı: 39.50 lira

Her çocuğun içinde bir koleksiyoner gizlidir

HAFTANIN KİTABI

‘Yarım Kalan Çini’ geçmişle bugün arasında bağ kuran, harika bir kitap. Çocuklar çok sevecek.

Her çocuğun içinde bir koleksiyoner gizlidir

Yayınevi: Pan Yayınevi
Yazar: Aysel Gürmen
Tür: Hikâye
Yaş: 8-12
Sayfa: 48
Fiyatı: 15 lira

Yazarın Tüm Yazıları