BURSA’da, kış aylarının vazgeçilmezi kebap kestanenin fiyatı, kırmızı eti geride bıraktı. Kaldırımda seyyar satıcıların sattığı kebap kestanenin kilo fiyatı, 80 liranın üzerine çıktı. Kebap kestane satıcısı Sait Arık, "Fiyat müşteriye yüksek geliyor, tadımlık alıyorlar" dedi.
#Kebap KestaneSotesini yapmak veya kremalı makarnasını pişirmek pek çoğumuzun ilk tercih ettiği tariflerden olsa da restoranlar menülerine mevsim mantarlarını farklı pişirme yöntemleriyle dahil ediyor. Mantarı farklı reçetelerle menülerine ekleyen Sahan, Boop Kuruçeşme ve Şaşkın Balık Efkan’ın Yeri gibi mekânlardan bu işin püf noktalarını öğrendik.
#MantarSıradan bir yurtdışı tatilinin ötesine geçip yılın ilk günlerini karşılamak için süslenmiş, coşku dolu şehirlerde yeni yıla girmek unutulmaz bir deneyime dönüşebilir. Gezginlerden oluşan jürimize yeni bir yılı eğlenceli, bol renkli karşılayan dünya kentlerini sorduk. En iyiler arasında Noel ruhunu yeni yılın ilk gününe kadar yaşatan Noel pazarıyla Madrid’den vals gösterileri meydanlara taşan Viyana’ya, 2024’ün ilk dakikalarına herkesten önce ‘merhaba’ demek için Sidney’den plaj partileriyle ünlü Rio de Janerio’ya birçok alternatif var. ◊ Pınar Tahirler/ptahirler@hurriyet.com.tr
#Pınar TahirlerBirleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu kapsamında 2023 yılının ‘En İyi Turizm Köyü’ ödülleri verildi. Mimari harikası evleri ve tarihi atmosferiyle huzurlu bir ortam sunan İzmir’in şirin adresi Şirince, 60 ülkeden 260'ın üzerinde köy arasından ‘En İyi Turizm Köyü’ ağına seçildi. Peki Türkiye’nin diğer ‘turizm köyleri’ nereler? İşte 7 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 ‘turizm köyü’…
#RotaTarihi kültürü oldukça gelişmiş olan Bursa şehri muhteşem yemekleri ile oldukça ilgi çeken bir yer olmayı başarmıştır. Sizler için Bursa Yemekleri - Bursa'da ne yenir ve neyi meşhur? Bursa mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bursa YemekleriYılın en romantik günü yaklaşıyor. Güller, kalpler, şiirlerle süslü 14 Şubat Sevgililer Günü hediyeleri hazırlanıyor. Bu yıl sevdiğine aşkla dolu bir tatil hediye etmek isteyenler içinse jürimize en romantik yurtiçi rotalarını sorduk. ‘Birlikte yola çıkmanın aşkla bir ilgisi olmalı’ diyenlere beyaza bürünmüş doğadan Ege Akdeniz’in ılık kışlarına her anını ölümsüzleştirmek isteyecekleri öneriler aldık.
#SeyahatFilmler, diziler şehirlerin hatta ülkelerin tanıtımı için fırsata dönüşebiliyor. Kınalı Kar dizisiyle turizmden payını alın Cumalıkızık gibi... Bugünlerde ise Bursa Bülbülü filmi gündemde... Film Bursa’nın 80’lerdeki değerlerini ve hatıralarını yaşatıyor...
#KEBAP VE KESTANE ŞEKERİSoğuyan havalarla birlikte kestane sezonu da açılmış oldu. Kestane kışın uzayan soğuk gecelerde kestane kebabı keyfi bir başkadır. Kestane pişirmeyle ilgili pek çok yöntem vardır. Peki, en güzel kestane nasıl pişirilir, nasıl seçilir ve kesilir? Kestane ile ilgili tüm merak edilenlere haberimizde yer verdik. Şimdiden afiyet olsun...
#KestaneHamuru üç gün mayalanmış pidenin içinde iki gün boyunca pişen dana kaburga... Tatlı patates kremasıyla servis edilen lor peynirli pazı sarması... Patlamış mısır dondurmasıyla sunulan muhallebi... Cağaloğlu Hamamı’nın içindeki 1741, her daim gideceğim ve yurtdışından gelen misafirlerimi gönül rahatlığıyla götüreceğim bir yer.
#Cağaloğlu HamamıAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaKültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tarafından, İstanbul’un tanıtımı için ‘Goturkey’ platformunda, ‘İstanbul is The New Cool’ başlığı altında özel bir çalışma yapıldı. Balat’ın San Francisco’ya benzetilmesinden ‘hoşgörü’ ortamına, balık ekmekten kumpire İstanbul’un simgelerine vurgu yapıldı.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıEv halkının ve gastronominin gündemi yılbaşı sofraları. Bir yandan restoranlar, oteller, balo salonları yılbaşı menülerini hazırlarken diğer taraftanartan hayat pahalılığı, fiyatların yüksekliği nedeniyle yılbaşını evde geçirecek çok büyük bir kitle de evdeki yılbaşı sofrasını nasıl donatacağının derdine düştü.
#BursaSevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro TürkiyeYılbaşında alaturka bir masa hazırlayacaksam sofrada çerkestavuğu, midyeli salma, fava ve Tunç Balık’tan aldığım lakerda olsun isterim. Daha Batı ruhlu bir sofra hazırlamak istediğimdeyse Kozmaoğlu’ndan aldığım yabancı peynirleri, acılı vişne ve biberiyeli kayısı marmelatlarıyla servis ediyorum. Bir yılbaşı klasiği olan hindiyse portakal dilimleri ve elma suyuyla marine ediliyor, düşük ısıda, uzun uzun pişiyor.
#ÇerkestavuğuProteini yüksek, kalorisi düşük.... Marine edilmesi ve ızgarada pişirilmesi onu tek başına lezzetli bir ana öğüne dönüştürmeye yetiyor. Mantarı kimi zaman sebze sularına dahil ediyorum, kimi zaman da kurutup baharat karışımlarıma ekliyorum. Mevsimindeyken birçok çeşidini alıyor, yılın diğer dönemlerinde kullanmak üzere kavanozlarda hazır tutuyorum. İstiridye, kestane, kanlıca mantarı, sarıkız, porçini ve daha niceleri... Ülkemizde yetişen mantarlar çok çeşitli, onlarla bazen aslını aratmayacak bir kokoreç yapıyorum, bazen de cevizli sürmelik ezme...
#MantarBursa Gastronomi Turizmi Derneği olarak düzenlediğimiz Gastronomi Buluşmaları’na Bursa’da alanında uzman gastronomi profesyonelleri, iş insanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu önderleri, basın ve medya yöneticileri ile gastronomiye ilgi duyanlar davet edildi.
#GastronomiAnadolu tarihinde her dönem önemli bir merkez olmuş Bursa. Fetihler, göçler, savaşlar ve zaferlere tanıklık etmiş. Yeşil günleri geçmişte kalsa da her adımda tarihten bir iz çıkıyor bu şehirde karşımıza. Gelin size benim bildiğim Bursa’yı anlatayım. Sağlıklı ve yeniden gönlümüzce gezeceğimiz günler geldiğinde, yolunuz düşerse listenize almanız için hem lezzet durakları hem de görmeden dönmemenizi önereceğim yerleriyle ufak bir Bursa turuna hazır mısınız?
#Yazar