Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağı'nın zirvesine yakın bölgedeki kaya resimleri dikkat çekiyor. Tarih öncesi döneme ait olduğu değerlendirilen kaya resimlerinin olduğu bölgede bol bol fotoğraf çeken ziyaretçiler, semboller karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
#Cilo DağıTürkiye’nin ilk aranjman söz yazarlarından olan Fecri Ebcioğlu için hazırlanan “100 Yıllık Şarkılar-Fecri Ebcioğlu” albümü yayınlandı. Moko Yapım etiketiyle 12 sanatçı ve 12 eserin yer aldığı albüm, müzik marketler ve tüm dijital platformlarda. Büyük merak uyandıran albümün yapımcısı Murat Yıldırım ile Fecri Ebcioğlu’nun anısını konuştuk.
#Fecri Ebcioğlu14 Mayıs seçimlerinde Seksenler dizisinin oyuncusu Hasan Cemal Yeşil Sol Parti İstanbul 2. Bölge 3. sıradan milletvekili adayı olarak gösterilmişti. Hasan Cemal Meclis'e girmeye hak kazandı mı, sandıkların açılmasının ardından araştırılmaya başlandı. Peki, Gazeteci Hasan Cemal milletvekili oldu mu? 14 Mayıs 2023 seçim sonuçlarına göre Hasan Cemal Meclis'e girdi mi?
#Hasan CemalDün vefat eden Hıncal Uluç, türü bulunmayan bir gazeteciydi. Siyasetten spora kadar her dalda bilgili ve renkli bir yazardı. Kendisini Cumhuriyet’te spor ve TV yazarlığından tanıdık. Genel Yayın Müdürü Oktay Kurtböke’nin dostuydu, daha doğrusu iki subay arkadaşın gazeteci çocuklarıydı. Hep yakın oldular.
#Hıncal UluçSonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde, şehrin griliğini bir kenara bırakıp portakal kabuğu ve altın sarısı yaprakların içinde zaman geçirmeye ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Güz mevsiminin büyülü atmosferinde zaman geçirebileceğimiz botanik bahçeleri nereler?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden güzel 7 adresi önerdiler.
#Rotaİhtişamlı kaleleri, masal gibi köyleri, ‘Dracula’ hikâyesine ilham olmuş şatoları ve Avrupa’nın en yüksek kaya kabartmasıyla film gibi bir ülke Romanya. Bizim kuşağın yakından tanıdığı ressam Bob Ross’un tuvalinden fırlamış gibi görünen muhteşem doğa manzaraları da cabası. Sonbaharda bu coğrafyaya gitmek ne kadar doğru bir kararmış meğer.
#SeyahatKültürler birbirlerine dille bağlanır. Dil ayırmaz, birleştirir. Ama siz, birleşmek değil de ayrılmak için yanıp tutuşuyorsanız, kimsenin yapabileceği bir şey olmaz. Nereden baktığınıza bağlı. Tıpkı denizler gibi. Ayırır mı, birleştirir mi? Tarih bunun yanıtını çoktan verdi.
#BursaUzun bir aradan sonra yolumu yeniden Ürdün’e düşürdüm. Dolu dolu geçen 4 günde Ortadoğu’nun bu güzel ülkesi beni yine ve yeniden etkisi altına aldı. Haydi sırtımızı çöl rüzgârına verip atlayalım bir uçan halıya ve bakır rengi topraklarıyla, binlerce yıllık tarihiyle, stratejik konumuyla dünyanın gözdesi olmayı başarmış Ürdün’e doğru bu defa birlikte yola çıkalım.
#HürriyetMüzik çevrelerinde çoğunlukla İstiklal Marşı’nın ilk bestecisi olarak bilinen, özellikle ‘Tereddüt’ adlı eser ile tanınmış, yenilikçi bir müzik adamı olduğu hafızalarda yer etmiş olan besteci, udi, çellist, şef, notist Ali Rıfat Çağatay’ın yayın hayatı, üzerinde durulmamış bir konudur.
#Ali Rıfat ÇağatayİZMİR, sektörün zor şartlarına rağmen bölge gazeteciliğini etkin bir şekilde iyi götürüyor. Günlük, haftalık ve internet gazeteleri bilgenin nabzını iyi tutuyorlar. Tabii ki “gazete” ürünü basın emekçilerinin çabalarıyla ortaya çıkıyor. Birbirinden değerli bazı gazetecilerin ismini burada geçirmek istiyorum. Bunlardan birincisi; Hasan Tahsin Kocabaş. İzmir’in her daim yüksek viteste yaşayan çılgın gazetecisi, çok zor bulunan “araştırıcı gazetecilik” kalitesi ile mesleki heyecanına bizleri de ortak ediyor. Hasan Tahsin, “resmi görüşün” gazetecilere sunduğu “zihin konforunu” cesur tavrıyla hep reddetmiştir. Özellikle İzmir’in 100 yıl öncesine dair yaşananları, “çok kültürlülüğün” erdemine inanmış, hümanist bir insan tavrıyla mesleğinin temel konularından biri haline getirmiştir. Doğal olarak köşe başlarını tutmuş köhne zihniyetler tarafından sürekli engellenmeye çalışılsa da onun kıymetini bilenler biliyor.
#1Etkileyici bir antik şehri gezip tarihte yolculuk yapmak mı istiyorsunuz? O zaman yolunuzu bizimle Çorum’a düşürün; Hattuşaş’ta binlerce yıl önce insanların geçtiği kapılardan geçip, Alacahöyük’te kral mezarları arasında dolaşıp İncesu Kanyonu’nda Kibele’yi arayalım.
#Çorum‘Moda ve Sosyete' ismiyle hesabıyla tanınan Pelin Kaya ve Eser Yenenler'in eşi Berfu Yenenler için yaptığı yorumla gündeme geldi. İkilinin sosyal medya hesaplarından yaptığı göndermeler, magazin sayfalarına da konu olurken Pelin Kaya'nın hayatı da bir kez daha merak konusu oldu. Peki, Moda ve Sosyete isimi hesabıyla tanınan Pelin Kaya kimdir?
#Pelin KayaTürk tiyatrosunun efsane ismi Ferhan Şensoy 70 yaşında hayatını kaybetti. Uzun zamandır yoğun bakımda olan büyük usta vefatıyla sevenlerini yasa boğdu. Mart ayında yakın dostu Rasim Öztekin’i kaybeden Ferhan Şensoy, sağlık durumu elvermediği için Öztekin’in anma törenine katılamamıştı. Ferhan Şensoy’un kızı Derya Şensoy, gözyaşları içinde kürsüye çıkarak babasının Rasim Öztekin’e yazdığı mektubu okumuştu:“Kavuğumu ona devrettim. Orta oyuncularda çok başarılı bir dönem yaşadı. Kimi rahatsızlıklarından ötürü sahneyi bıraktı, kavuğu Şevket Çoruh’a devretti. Günü geldi uçtu gitti gökyüzüne. Kavuklu fotoğrafı asılı durur Ses 1885’te. Bir gün ben de uçup geleceğim gökyüzüne. Buluşuruz gökyüzünde neşeli bir meyhanede.”
#Ferhan ŞensoyKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıKaya Tanış’ın, deyim yerindeyse sürekli karşısına çıkan bir hayaletin peşine düşmesinin ürünü ‘Burası Orası Değil - Hayalet Oğuz Kitabı’. Tanış, uzun yıllar iz sürdüğü, yer yer peşinden koştuğu Oğuz Halûk Alplâçin’i, namı diğer Hayalet Oğuz’u bedenine kavuştururken, kaleme aldığı şiir, öykü, yazı ve yaptığı çevirilerle edebi bir otopsisini yapıyor aynı zamanda.
#Hayalet Oğuz KitabıHititler tarihte adı geçen önemli medeniyetlerden biridir. Bu medeniyet Anadolu topraklarında yaşamıştır. Hititler kimdir ve nerede kuruldu, Hititler neyi buldu, Hititler başkenti ve tarihi hakkında bilgileri bulabilirsiniz.
#Hititler Kimdir Ve Nerede Kuruldu?Çorum, Anadolu’nun kültürel mozaiği içerisinde önemli bir yere sahiptir. Dünya kültür mirasına ev sahipliği yapıyor. Yedi bin yıl öncesi tarihine ışık tutan Çorum’u her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Çorum’u merak ediyorsanız, tarihi ve kültürel yerlerini öğrenmek istiyorsanız, bütün yönleriyle Çorum ve ilçelerini sizler için derledik.
#Çorum İlçeleriPrehistorik dönemlere kadar giden tarihiyle hem Anadolu’nun geçmişini anlamak hem de Hititleri ve Kadeş Antlaşması’nı kavramak açısından eşsiz bir laboratuvar olan Likya uygarlığı, ‘Lukka’dan Likya’ya’ adlı çalışmada geniş bir perspektifle ele alınıyor. Elimizdeki çalışma, kadim Anadolu halkı Lukka’nın yarattığı bu etkileyici uygarlığı, geçmişin ‘ışık ülkesi’ni tanımak için derli toplu bir fırsat...
#Likya UygarlığıM.Ö.7 yüzyılda Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerinin kesiştiği topraklarda parlak bir uygarlık kuran ve birçok açık hava anıtı bırakan, adını efsane Friglerden alan Dağlık Frigya bölgesi belki de çoğumuzun duyduğu ama henüz gitme fırsatı bulamadığı bir coğrafya.
#Bursa