Martin Heidegger’in ‘Physis: Kavramı ve Özü Üzerine’ adlı çalışması Aristoteles’in ‘Fizik’ adlı yapıtının ikinci kitabının ‘1’ numaralı kısmı hakkında bir kitap. Sıkı bir kavram ve ayrım dedektifi olan Heidegger’in ‘Physis’i muhteşem bir Aristoteles okuması...
#Martin HeideggerMekke döneminde inmiştir. 60 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “ez-zâriyât” kelimesinden almıştır. Zâriyât, esip savuran rüzgârlar demektir. Sûrede başlıca, öldükten sonra hesap için toplanma, inkârcıların ahirette karşılaşacakları azap, mü’minlere verilecek mükâfatlar, Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren kevni deliller konu edilmektedir. Zariyat Suresi Oku - Zâriyât Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)
#Zariyat Suresi OkuŞura suresi, 53 ayetten oluşmaktadır. Mekke döneminde inen sure, adını 38. âyette geçen “Şûrâ” kelimesinden almıştır. Şûrâ, danışma demektir. Sûrede başlıca müslümanların işlerini kendi aralarında danışma yoluyla yürüttükleri, ayrıca kâinatta Allah’ın birliğini gösteren deliller ve kıyamet gününün hâlleri konu edilmektedir. İşte Şura suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu…
#ŞuraBilinmezlik herkes için ayrı bir anlam taşıyabilir. Genellikle başımıza geleceklerin en kötüsü olarak düşündüğümüz bu durum aslında daha iyi bir fırsatın habercisi olabilir mi? Jungian Dönüşüm Koçu Işıl Çetinkaya, toplum olarak bize öğretilen en son şeyin risk almak ve de belirsizliği kucaklamak olduğuna dikkat çekerken, bu durumla başa çıkamamanın insanları mutsuzluğa ve depresyona sürüklediğini belirtti. Pandemi ile birlikte hayattaki her şeyin planlanamayacağı yönünde ortak bir öğreti oluştuğunu da anlatarak, “Bilinmeyenden korkmak normaldir ancak bir planınızın olmaması daha korkunçtur. Sistem bize önemli bir ders verdi. Hem bireysel hem profesyonel iş yaşamımızda acil cevap aramamız gereken konu bilinmeyeni nasıl kucaklayacağımız sorusudur” dedi.
#BursaTBMM Başkanı Mustafa Şentop, canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Şentop, "bizim tarihimizde ve İslam düşüncesi ve hukukunda teokrasi olmadığını düşünüyorum. Bahsettiğimiz Batılı anlamda. Teokratik iktidar yapısı olmadığı kanaatindeyim." dedi. Şentop, "Eskiden ulusal hükümetlerin ülke sınırları içerisinde demokrasiye, özgürlüklere karşı tehdit ve risk oluşturan uygulamaları vardı. Şimdi ise çok uluslu şirketlerin demokratik davranışları, siyasi kararları etkileyen tutumları var. Bence tedbir alınmazsa, bu tedbiri uluslararası bazı sözleşmelerle, ülkelerin birlikte hareket etmesi suretiyle yapabiliriz." ifadelerini kullandı. "Demokasinin modası geçmiş değil, geçmeyecektir" diyen Şentop, sözlerine şöyle devam etti: Demokrasinin şablon ve kavram olarak kalacağını düşünüyorum ama içeriğinin boşaltılması, bozulması, manipüle edilmesi riskiyle karşı karşıyayız
#Mustafa ŞentopSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitTepenin Ardı, Ahlat Ağacı, İstanbullu Gelin gibi yapımlardan tanıdığımız ve en son yeni sezonu yakında başlayacak olan ‘Camdaki Kız’ dizisinde ‘Rafet’ karakteriyle izlediğimiz oyuncu, yönetmen, yazar Tamer Levent ile geçmişe yolculuk yaptık… Levent’in annesi , fazla sosyallik sebebiyle lise birinci sınıfta okul müdürü ile “Benim oğlum tiyatrocu olmayacak” diye uyarı konuşması yapmış. ‘Spor olsun’ diye girdiği konservatuvar sınavını birincilikle kazanan Levent bugün kültür, sanat ve tiyatro hayatının içindeki 50. yılını kutluyor!
#Tamer LeventCemre Yeşil, Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde açtığı ‘Çifte Portre’ (Double Portrait) sergisinde anne, çocuk, kucak kavramları ve kuşaklar arası bir ilişki içinde kim olduğunu, kime dönüştüğünü, fotoğraf ve yas arasındaki ilişkiyi, anne-çocuk ilişkisinin popüler kültürdeki imgelerine dair verileri otobiyografik bir açıdan ele alıyor. 19. yüzyılda teknik yetersizlikten ortaya çıkan bir fotoğraf geleneğine dayanan Yeşil, çifte portrelerle birlikte iki kişinin yer aldığı bir fotoğrafta, iki kişi dışında tekil temsiyetlerin ötesinde üçüncü bir temsiliyetin de varlığına işaret ediyor. Sergiyi Cemre Yeşil’le konuştuk...
#Cemre YeşilBirçok tarihçeye göre felsefe Antik Yunan'da doğmuş ve gelişmiştir. Özellikle Sokrates'in düşüncelerini yazıya geçiren Platon, modern felsefenin kuruluşuna öncülük eden düşünürler arasında yer alır. Dünyaca ünlü filozoflar kimlerdir? Merak edenler için filozofları eserleri ile birlikte listeledik.
İslam felsefesi, Müslüman düşünürler tarafından ''kainat, yaratıcı, var oluş, düşünce, ruh'' gibi konuların ele alındığı felsefeye verilen genel addır. İlk Müslüman filozoflar, 8. yüzyılda ortaya çıkmış ve sadece İslam dünyasını değil Avrupa’yı da etkilemiştir. İslam felsefesinin temsilcileri kimdir, bu felsefenin temel kavramları nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#İslam Felsefesi Nedir?Din felsefesinde yaradılış, Tanrı, kainat, cennet, cehennem gibi konular ele alınır. Bu konular aynı zamanda din felsefenin temel kavramları arasında yer almaktadır. Tarihi Antik Çağlara kadar uzanan din felsefesinde metafizik, teoloji, kelam ve mantık gibi ilimlere sıklıkla başvurulur. Din felsefesinin temsilcileri kimdir, bu felsefi akımın temel kavramları nelerdir? İşte, detaylar.
#Din Felsefesi Nedir?Materyalizm, varlığı ''madde'' ile tanımlayan ve tek gerçekliğin somut veriler olduğunu savunan felsefi bir disiplindir. İdealizmin karşıtı olan bu felsefi akım, soyut ve metafizik olguların tamamını reddeder. Materyalizm nedir, kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için araştırdık.
#Materyalizm Nedir?Muhammed suresi okunuşu ve anlamı yoğun ilgi görüyor. Sure Medine’de, Bedir Savaşı’ndan sonra ve muhtemelen Uhud Savaşı esnasında, Hadîd sûresinin peşinden nâzil olmuştur. 38 ayetten oluşan sure, adını Peygamber Efendimizin,ikinci âyette geçen adından almıştır. Sûre, ayrıca yirminci âyette geçen “elKıtâl” kelimesinden dolayı “Kıtâl sûresi”, diye de anılmaktadır. Sûrede temel konu cihad olmak üzere başlıca, savaş, esirler, ganimetler ve münafıkların durumu konu edilmektedir.
#Muhammed SuresiHûd suresi okunuşu, anlamı ve tefsiri Müslümanlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Mekke döneminde inen sure, 123 ayetten oluşmaktadır. Adını içinde söz konusu edilen Hûd peygamberden alan surede başlıca tevhit, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve ceza konuları ele alınmakta ve bunlar bazı peygamberlerin kıssalarıyla desteklenmektedir. İşte Hud suresi Türkçe ve Arapça okunuşu…
#HudLinkedin'i kuran, ardından Paypal, Facebook ve Airbnb gibi şirketlerin ilk yatırımcıları arasında yer alan, Microsoft dahil birçok devin yönetim kurulu üyeliğine devam eden Reid Hoffman'ın geçen ekimde piyasaya çıkan “Blitzscaling” (Yıldırım hızıyla ölçeklendirme/büyütme) kitabını okuyunca aklıma birkaç soru takıldı.
#YazarlarKendini güncelleme yeteneği, enerjisi, hayat iştahı ve öğrenme aşkı karşısında etkilenmemek mümkün değil. O hiç eskimiyor, yaşlanmıyor, aksine bence gün geçtikçe gençleşiyor.
#YazarlarCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni kitabı ‘Barbar, Modern, Medeni’de Batı’nın medeniyet anlayışını masaya yatırıyor. Kalın’a göre, Batı bu kavramı bir sömürgeleşme aracı olarak kullandı. Peki İslam medeniyeti nasıl Avrupa’nın gerisine düştü, nerede hata yapıldı? AB bizi ‘medeni’ olmadığımız için mi istemiyor? Kalın ile kitabının ışığında gündemi de konuştuk.
#GazetehaberleriYaşamına anlam katmak istiyorsan yolda ol, yolcu ol ve yol al... Aradığın o şeyi bulmak istiyorsan eksik bıraktığın şeyi tamamlamak istiyorsan, bir sabah erkenden uyan... Görünmeyeni görmek istiyorsan o perdeyi kaldır... Gerçeği bulmak, gerçeğe doğru yol almak insanın ilk vazifesidir. Mevlana’nın dediği gibi “Neyi arıyorsan sen o’sun.”Nimet Erenler Gülkökü’nün ‘Küllerinden Doğmak/Uyanış ve Arayış’ adlı kitabı bize aradığımız şeyin ne olduğunu anlatan bilgi ve bilgelik kitabı... Gülkökü’nden dinledik...
#Kitapsanatİstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, gelecek ay 15. kez düzenlenecek İstanbul Bienali’nin teması “İyi Bir Komşu” olarak belirlenince, komşuluk üzerine yeniden kafa yormaya başladık. Komşuluk, mahalle hayatına dair pek çok şey gibi mazide kalmış, nostaljik bir ilişki biçimi mi, yoksa dönüşebilir mi? Komşu hâlâ komşunun külüne muhtaç mı? Hem sonra kim o iyi komşu? Bize benzeyen, bizim gibi yaşayan biri mi? Rengi, dili, inanışı, cinsel tercihleri, siyasi fikirleri farklı olanlara, ön yargıya kapılmadan kapımızı açıyor muyuz? Rezidans ve modern site hayatının, geleneksel komşuluk ilişkilerini erozyona uğrattığını, kapı komşularının bile birbirini tanımadığını, yaşayanlar tespit ediyor ama uzmanlara göre bu ‘ilişkisizlik’ halinden ufak çabalarla dönüş mümkün.
#Komşuluk