O, Türkiye’nin en önemli erkek oyuncularından. 24 yıldır birçok karaktere hayat verdi, izleyiciyi ekrana, beyazperdeye çekti. Şöhreti Türkiye sınırlarını çoktan aştı. Engin Altan Düzyatan’la 22 Kasım’da vizyona girecek yeni filmi ‘Dünya Varmış’ öncesinde buluşuyoruz; hayata bakışını, oyunculuğu, ailesini, baba olmayı, projelerini ve yaşamını konuşuyoruz: “İnsanların fikirlerini değiştirmek zorunda olmadığımı kabullendiğim an çok rahatladım.”
#Engin Altan DüzyatanOkulun ilk günü öğretmenler öğrencileri tek tek ayağa kaldırır ve tanışmak amacıyla hem kendilerini hem de ailelerini anlatmalarını ister. Öğrencilerin anne ve baba adları ve meslekleri de bu tanışma faslının en yaygın sorularıdır. Peki bu soruları sormak ne kadar doğru? Ebeveynlerini kaybetmiş bir çocuğun onlar hakkındaki soruları yanıtlamak zorunda kalması ne gibi psikolojik sonuçlara sebep olabilir? Bu sorular öğrenciler arasında sosyoekonomik bir ayrışmaya yol açabilir mi? İşte insan hikayeleri ve kritik uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıKapalıçarşı’da bir ustanın tezgâhına işi ehlinden öğrenmek için oturduğunda yalnızca dokuz yaşındaydı… 12 yaşında tam zamanlı ‘çırak’ oldu. 18 yaşında kendi atölyesini açtı. Amacı hep ezberleri bozmak oldu. Bugün Hollywood yıldızları onun tasarımlarını kullanıyor. O ise kendini halen bir ‘Kapalıçarşılı kuyumcu ustası’ olarak tanımlamayı tercih ediyor… Dünyaca tanınan mücevher tasarımcımız Sevan Bıçakçı ile buluştuk...
#Sevan BıçakçıYılı yarıladık, dolayısıyla vizyona çıkan filmlere ilişkin ilk yarı toparlaması yapabiliriz. Bu mantıkla şu ana kadar salonlara uğramış yapımlar arasından “En İyi 10 Yabancı” ve “En İyi 5 Yerli” çalışmayı sıraladık. Ki bu filmlerden bazıları ‘açık hava gösterimleri’nde tekrar seyirciyle buluşuyor, zamanında izlemediyseniz bu kez kaçırmayın deriz.
#Uğur VardanSesil Pir, başarılı bir iş insanı. Çalıştığı uzmanlık alanı, her gün duyduğumuz, alıştığımız klasik işlerden değil. Amerika’da lise eğitimi, üniversite ve yüksek öğrenimini tamamlayan Pir, ‘endüstriyel psikolog’. Henüz 16 yaşındayken uluslararası danışmanlık şirketi Deloitte’da çalışmaya başlayan Sesil Pir, yaklaşık 10 yıldır yaşadığı İsviçre’de hem kendi kurduğu danışmanlık şirketiyle uluslararası büyük şirketlere hizmet veriyor hem de dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden Takeda’da tam zamanlı olarak çalışıyor. Ayrıca dünyanın en büyük dijital eğitim kanalı LinkedIn Learning’de dersliklerine yüz binlerce insan katılıyor. Microsoft, Amazon gibi büyük şirketlere danışmanlık yapan, Bill Gates’te birlikte çalışma fırsatı da bulan Sesil Pir’le ‘endüstriyel psikoloji’ ve ortak yazarı olduğu ‘İnsan Odaklı Liderlik’ kitabını konuştuk.
#İsviçreHint medeniyeti en eski medeniyetlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda Hint medeniyeti tarih sahnesinde büyük öneme sahip durumda olan uygarlıklar arasında kendisine yer bulmaktadır. Hint medeniyeti nerede, hangi kıtada kurulmuştur? Hin uygarlığı özellikleri nelerdir hakkında tüm detayları ile sizler için derledik.
#Hint Medeniyeti Nerede Hangi Kıtada Kurulmuştur?Bal, polen, arı sütü, propolis... Arı ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik araştırmalar son yıllarda arttı. Görünen o ki arı ürünlerinin mucizevi faydaları var. Bu nedenle hem doğanın dengesini korumak hem kendi sağlığımız için arıları gözümüz gibi korumalıyız.
#ArıModern yaşam beraberinde büyük değişimler de getirmektedir. Ancak yüzyıllar öncesinden beri var olan bazı kavramlar bugün de güncelliğini korumaktadır. Toplumsal bir yaşamı olan insanoğlu için statü ve prestij hep önemli olmuştur. Günlük dilde sıklıkla kullanılan statü sözcüğünün tam olarak neyi anlattığı bu bağlamda merak konusu olmaktadır. İşte statü nedir, nasıl kazanılır, statü kaça ayrılır tüm detayları ile derledik.
#StatüBal, polen, arı sütü, propolis... Arı ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik araştırmalar son yıllarda arttı. Görünen o ki arı ürünlerinin mucizevi faydaları var. Bu nedenle hem doğanın dengesini korumak hem kendi sağlığımız için arıları gözümüz gibi korumalıyız.
#ArıDünya üzerinde pek çok din vardır. Bu dinlerden bir tanesi de Brahmanizm dinidir. Brahmanizm dininin Hinduizm ve Budizm ile farklılıkları bulunmaktadır. Bu dinin farklılıklarını ve anlamlarını araştıranların sayısı artmıştır. Brahmanizm dinini ilk kez duyanlar da yoğun bir araştırma sürecine girerek kafalarında ki sorulara cevap aramaktadırlar. Peki Brahmanizm dini nedir? Brahmanizm ve Hinduzm arasındaki fark nedir? İşte Brahmanizm dini ile ilgili tüm detaylar.
#Brahmanizm DiniGünlük hayatta birçok kez duyduğumuz bir terim olan kast sistemi herkes tarafından merak edilen bir terimdir. Peki birçok kişi tarafından merak edilen Kast sistemi nedir ve özellikleri nelerdir? Kast sistemi sınıfları hakkındaki bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kast Sistemi Nedir?Dünya üzerindeki binlerce karınca türü var. Bunlardan bir tanesi de Hindistan zıplayan karıncası. Üreme süreçleri diğer karınca türlerinden biraz farklı olan Hindistan zıplayan karıncalarıyla ilgili yeni bir keşif bilim insanlarını heyecanlandırdı. Üstelik bu minik hayvanların beyinlerini anlamak, insanlar için de önemli sonuçlar getirebilir.
#Hindistan Zıplayan KarıncasıMiss World 2000’de Dünya Güzeli seçilen Priyanka Chopra, Hindistan’ın en çok kazanan ve en popüler yıldızlarından biriyken Bollywood’dan Hollywood’a transfer oldu. Chopra, kısa süre önce yayımlanan “Unfinished” adlı ilk kitabında çocukluğunu, şöhrete ulaşmasını ve hayatındaki dönüm noktalarını anlattı. Barbaros Tapan, son olarak dijital platformda yayınlanan “Beyaz Kaplan” filminde rol alan oyuncuyla görüntülü olarak konuştu.
#Priyanka ChopraMiss World 2000’de Dünya Güzeli seçilen Priyanka Chopra, Hindistan’ın en çok kazanan ve en popüler yıldızlarından biriyken Bollywood’dan Hollywood’a transfer oldu. Chopra, kısa süre önce yayımlanan “Unfinished” adlı ilk kitabında çocukluğunu, şöhrete ulaşmasını ve hayatındaki dönüm noktalarını anlattı. Barbaros Tapan, son olarak dijital platformda yayınlanan “Beyaz Kaplan” filminde rol alan oyuncuyla görüntülü olarak konuştu.
#Barbaros TapanÜçü de henüz 20’lerinde... Üçü de hem çok yetenekli hem başarılı... Yaptıkları işlerle bu yıl onları konuştuk, gerçekte kim olduklarını merak ettik... Belli ki bundan sonra isimlerini daha da sık duyacağız. Melis Sezen, Sinem Ünsal ve Ahsen Eroğlu’yla bir araya geldik. Hayatlarını, hayallerini, işlerini ve haklarında bilinmeyenleri anlattılar.
#GazetehaberleriABD’li firma DigiD8’in vaadi, gen tarama yoluyla insanlara DNA’larına varana kadar uyumlu bir eş bulmak. Böyle söyleyince tatlı tabii ama asıl hedefin genetik hastalık taşıyacak çocukların dünyaya gelmesini engellemek olduğunu duyunca, madalyonun öbür yüzü devreye giriyor. İşte uygulamanın kurucusu Prof. George Church’ün fikirleri ve kopan tartışmalar...
#Harry PotterHindistan dünyanın en kalabalık, renkli görünümlü olduğu kadar bir o kadar da en sakin ülkelerinden. Yani, hem büyük bir kargaşa hem de kavga gürültüsüz bir yaşam birlikte olur mu, oluyor! Bu ülke insanlarının önceden sinirleri alınmış ve nasılsa her şeye eğlence penceresinden bakıyorlar. Bunun nedenleri olmalı. Bizler gibi gergin toplumlara bir şeyler öğretebilirler belki. Merak edilen sırlarını öğrenmek lazım diye yollara çıktık.
#Hindistan103. sayımızın İlham sayfasında gazeteci Serdar Kuzuloğlu’yla, ana ekseninde dijitalleşmenin olduğu kapsamlı ve bilgilendirici bir sohbet gerçekleştirdik. Öğrencilik yıllarından akademisyenliğe varan sürecin hikayesi pek de keyifliydi.
#Serdar KuzuloğluFidan Duman iki çocuk annesi bir kadın olarak, ilk girişimini çocuklarından ilham alarak gerçekleştirdi ve icat çıkardı. Duman, tek kullanımlık mama sandalyesi kılıfı üretti ve bunu farklı ülkelere pazarlamayı başardı. Şimdi de ebeveynleri internette aynı platformda buluşturan My Life My Kids uygulamasını çıkardı.
#Fidan DumanBilim kurgu filmlerinin çoğunu izlemişimdir ancak Prof.Howard’ı dinledikten sonra, izlediğim hiç bir filmin, onun anlattıkları kadar beni ürkütüp etkilemediğini itiraf etmeliyim. Kendisi bugün yaşayan en büyük beyin bilgisayar ara yüzü uzmanı. Hatta bugün beynimizi makinelerle beraber daha güçlü hale getirecek teorilerin çoğunun da ya kurucusu ya da fikir babası. Yapay zeka ve makine öğrenmeleri konusundaki derinliğini şöyle anlatalım: MIT Üniversitesi ile Oxford Üniversitesinde bu alanda çalışma yapan laboratuvarların kurucusu ve hala aktif olarakta başkanlığını yapıyor. Oxford ve Sorbonne’dan çift doktorası var, MIT’de uzun yıllar birçok araştırmayı aktif olarak yürütmüş. MIT’deki Sentetik Zeka Laboratuvarı, Beyin Makine Projesi ile Beyin Bilimleri Kuruluşu dahil bu alandaki birçok saygın laboratuvarın kurucusu. 100’e yakın patenti, bunun kaç katı da dünyaya açıklanmamış gizli çalışmaları var.
#Biotech Showcaseİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ'nün hakim-savcı aday adaylarına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında ikinci dalga operasyonu başladı. Haklarında gözaltı kararı bulunan 13'ü avukat 38 kişi için 18 ilde eş zamanlı baskınlar düzenleniyor.
#FETÖLondra’da üç yıl üniversite eğitimi için bulundum. Son yıl okuldan arkadaşım Hintli Pushpender Singh’in düğününe gideceğim ve onun bir kral gibi şaşalı törenine tanıklık edeceğim hiç aklıma gelmezdi. Hindistan’da altı gün geçirdim. Damadın düğün arabası yerine file binmesi, erkeklerin kılıçla düğüne gelmesi gerçekten şaşırtıcıydı. 6 bin kilometre yol kat edip düğüne katıldım. Ancak şatafatlı ritüeller nedeniyle damadı ancak üç dakika görebildim. İşte Hindistan’da tanık olduğum sıradışı bir düğünün hikâyesi...
#Hindistan