Bileğiniz ve elinizdeki ağrıların şiddeti artık günlük hayatınızı etkiliyor ve çantanızı, hatta market poşetlerini bile taşımaya engel oluyorsa sebebi karpal tünel sendromu olabilir. Özellikle de ofis çalışanlarını ve ev hanımlarını etkileyen bu durum, dayanılmaz rahatsız edici ağrılarla sonuçlanabiliyor. Peki, karpal tünel sendromu neden olur, kimlerde görülür? Karpal tünel sendromunun tanısı nasıl konur, tedavisi nasıl yapılır? Detayları uzmanlardan öğrenelim…
#Karpal Tünel SendromuSürekli aynı hareketlerin yapılması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu, günlük işlerin yapılmasını dahi zorlaştırabiliyor. El ve bilekte uyuşukluk ve ağrı ile ortaya çıkan hastalığın tedavisinin ertelenmesi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Şenay Şıldır, karpal tünel sendromu ile ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Karpal Tünel SendromuKarpal tünel sendromu özellikle bilgisayar başında çok fazla zaman geçirenlerin muzdarip olduğu bir sağlık problemidir. Sinir sıkışmaları arasında en sık görülen karpal tünel sendromu, bilek ve parmaklarınızda uyuşma ve sızlama gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Peki, karpal tünel sendromu nedir?
#Karpal Tünel SendromuKol ağrısı denilen hastalık, kolun belli bir kısmının ya da tamamında görülen bir rahatsızlık olarak bilinir. Kolda yanıcı etki göstermesinin yanı sıra kasılma ve kramplara da neden olur. Kolun tek bir bölgesinde de meydana gelebilen kol ağrısı, kolun bütün bir kısmına da yayılabilir. Ağrıyan kolun dinlenmesi ve bir süre hareketlerinin kısıtlanması gerekir. Ağrının büyüklüğü ve düzeyine göre akut ya da kronik görülebilir. Sağ ya da sol kolda meydana gelen kol ağrısının pek çok farklı nedeni bulunur. Sol kol ağrısı neden olur ve sol kol ağrısı için hangi doktora gidilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sol Kol AğrısıABD'de yapılan yeni bir araştırma telefon başında çok fazla vakit geçirmenin yalnızca gözlerinize değil, vücudunuzun geri kalanının işleyişine de zarar verebileceğini, hatta ömrünüzü kısaltabileceğini ortaya koydu.
#Cep TelefonuKarpal tünel sendromu, masa başı işlerde çalışan pek çok kişinin karşılaştığı sorunlar arasında yer alıyor. Bilgisayar başında çok zaman geçirmek karpal tünel gibi sendromları da beraberinde getiriyor. Peki karpal tünel sendromu nedir? Karpal tünel sendromunda dikkat edilmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.
#Karpal TünelTwitter, Facebook, Tiktok... Cep telefonu, akıllı saat, tablet... Her geçen gün daha fazla vakit geçirdiğimiz sosyal medya platformları ve teknolojik araçlar, adına 'dijital çağ hastalıkları' denilen bir sürü rahatsızlığı da ortaya çıkardı. İşte “Bundan 30 yıl önce obezite bir hastalık dediğimizde 'yiyen insansan zarar gelmez' diye karşı çıkılıyordu. Bugün ise Hikikomori, WhatsAppitis dediğimizde uzaydan gelmişiz gibi bakıyorlar ama durum ciddi" diyen uzmanların ışığında yeni çağın hastalıkları ve uzmanlardan önemli uyarılar...
#Dijital HastalıklarEğer bu haberi telefonunuzdan okuyorsanız önce birkaç saniyenizi ayırın ve serçe parmağınızı nereye yerleştirdiğinize bakın. Çünkü siz de ‘akıllı telefon parmağı’ olarak adlandırılan bir durumdan muzdarip olabilirsiniz. Mesajlaşmak, video oyunları oynamak, hatta çok fazla özçekim yapmak bile ‘smartphone pinky’ olarak bilinen bu hastalığa davetiye çıkarıyor.
#Akıllı TelefonSinir sıkışması, farklı nedenlere bağlı olarak sinir üzerinde baskı oluşması sonucu oluşur. Bu durum, sinirin fonksiyonunda problemlere yol açabilir. Sinir sıkışmasının erken fark edilmesi, tedavinin daha başarılı sonuçlar vermesini sağlar. Sinir sıkışması ile ilgili merak edilenleri, Medicana Avcılar Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Op. Dr. Mesut Caferi cevapladı.
#Sinir SıkışmasıSinir sıkışmaları içinde en yaygın görülenlerden biri de karpal tünel sendromu... Geceleri el ve parmaklarda ağrı ve uyuşma ile uyanıyorsanız, sebebi bu rahatsızlık olabilir. Peki karpal tünel sendromu nedir ve neden olur? Karpal tüneli sendromu belirtileri ve tedavisi...
#Karpal Tüneli Sendromu BelirtileriPandemi dönemiyle birlikte iş hayatı da evlere taşınmaya başladı. Bilgisayar başında çok zaman geçirmek karpal tünel gibi sendromları da beraberinde getiriyor. Peki karpal tünel sendromu nedir? Karpal tünel sendromunda dikkat edilmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.
#Karpal Tünel Sendromu BelirtileriGebelik fizyolojik bir olaydır ve bu fizyolojik olaya anne vücudundaki fizyolojik değişimler eşlik eder. Bunlardan biri de kas-iskelet sisteminde meydana gelen değişimlerdir. Eğer gebe kadının yaşamının daha önceki döneminde kas-iskelet kaynaklı ağrıları varsa bu durum gebelikle daha da şiddetlenebilir. Fizyoterapi uzmanları bu ağrılı olan durumlarla karşılaşabilirler.
#HamilelikKoronavirüs salgını nedeniyle evde kalma süremiz uzadıkça detaylı ev temizliğine ayırdığımız süre de arttı. Dr. Öğr. Üyesi Fizyoterapist Gözde Başbuğ, temizlik yaparken omurga anatomisinin korunmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, Dönme ve ani eğilmeler travmalara, bel fıtığına, yaralanmalara neden olabilir. Temizlik bezini de rotasyonel hareketlerle sıkmamalıyız, avuç içinde bastırarak kullanmalıyız dedi.
#Dr. Öğretim Üyesi Gözde BaşbuğSürekli, aynı şekilde yapılan hareketler el, bilek ve dirseklerde önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu sorunların başında ise daha çok bilgisayar başında çalışanlarda görüldüğü için halk arasında ‘Mouse Hastalığı’ olarak da bilinen ‘Karpal Tünel Sendromu’ geliyor.
#Karpal Tünel SendromuÖzellikle masa başında çalışanlar sıklıkla bel, boyun, sırt ağrısı gibi problemler, postür sorunları yaşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Altınel, birkaç basit önlem ve egzersizle bu soruların önüne geçmenin mümkün olduğunu söylüyor.
#Evde Fizik Tedavi YöntemleriGenellikle ilerleyen yaşlarda daha sık görülen, aşırı kilo, enfeksiyonlar, genetik yatkınlık gibi nedenlerle ortaya çıkan, vücudun hemen hemen her bölgesinde olabilen kalsiyum birikmesine kireçlenme (kalsifikasyon), eğer eklemlerde olursa osteoartit veya artroz yani eklem kireçlenmesi denir.
#Eklem KireçlenmesiÖzellikle masa başında çalışanlar sıklıkla bel, boyun, sırt ağrısı gibi problemler, postür sorunları yaşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Altınel, birkaç basit önlem ve egzersizle bu soruların önüne geçmenin mümkün olduğunu söylüyor.
#Levent AltınelTürkiye’de son yıllarda 300–500 dolayında gezen yıllık yeni meslek hastalığı vakası sayısının gerçekte 40–120 bin olduğu tahmin ediliyor. İnsanlar KOAH, astım oluyor, çok çeşitli kanserlere yakalanıyor, kalp krizi geçiriyor, sağır oluyor, ciltlerinde yaralar bereler hatta kanserler gelişiyor, hepatit oluyor, HIV/AIDS oluyor, karaciğer yetmezliği gelişiyor, şarbon, Brucella vb. hastalıklara yakalanıyor ve hatta sakat kalıp ölüyorlar ama neredeyse hiç biri mesleki olarak kayıt altına alınmıyor. Diğer taraftan hipertansiyon, depresif bozukluklar, anksiyete astım, KOAH, bel ve boyun fıtığı, dermatitler, eklem ağrıları, görme bozuklukları, karpal tünel sendromu ve bazı kanser türleri de çalışanları tehdit ediyor. İşyeri Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Atınç Kayınova ile meslek hastalıklarını ve işyerlerinde sık görülen hastalıkları konuştuk.
#Meslek HastalığıEğer ellerinizde ağrı, uyuşma, hissizlik, yanma, karıncalanma ve benzeri şeyler hissediyorsanız, hele bir de yumruk sıkma gücünüz de azaldıysa ve elinizdeki eşyaları düşürmeye başladıysanız, probleminiz “karpal tünel sendromu” olabilir. Peki nedir bu tünel? Neden daralır?
#Osman MüftüoğluEv işleri dünyanın en zor işleri arasında! Ne belli bir mesaisi var, ne de işlerin sonu. Çamaşırları yıkarsınız, daha ütüleme bitmeden bir o kadar daha çamaşır dağı oluşur. Her gün yeniden yemek yaparsınız, evin temizliğine bir türlü yetişemezsiniz. Çekilecek çile değil bu ev işleri... Hastalığı da cabası!
#Boyun Fıtığı