Paylaş
Kolun hissini sağlayan sinirlerin ucu el-kol derisinde ve deri altı yapılara uzanır. Bu sinirler yukarı doğru el bileğini, dirseği ve omuz bölgesini geçerek omuriliğe çok yakın bir bölgede his sinir merkezine ulaşır. Buradan daha yukarı doğru ikinci bir sinir yolu, koldan gelen his bilgisini omurilik yoluyla beyne doğru taşır. Beyinde karşı yanda, örneğin kol kolun his bilgileri sağ beynin iç kısmında talamus denen bir merkezde sonlanır. Buradan çıkan üçüncü sıra his sinirleri ise talamus durağına gelen bilgileri beyin kabuğunda yer alan his merkezine götürür. Sonuçta his, ayrıntılı olarak beyin kabuğunda algılanır, yani sol kola ilişkin tüm duyu uyarıları sağ beyinde talamusta kabaca, beyin kabuğunda ise ayrıntılı olarak algılanır. Bu sinirlerin koldan beyne bu seyahati boyunca herhangi bir yerde sıkışması veya hasarlanması sonuçta karıncalanma, ağrı, uyuşma gibi şikayetlere yol açar.
Sol kolda karıncalanma ve uyuşmanın önde gelen nedenleri sinir sıkışmaları, boyun fıtıklarına bağlı olarak sinir hasarlanmalarıdır. Elin ilk 3 parmağına ve dördüncü, yani yüzük parmağının 3. parmağa bakan yarısına gelen sinirlerinin el bileğinde sıkışması karpal tünel sendromu olarak bilinir. Bu tür sinir sıkışması her iki elde olmakla birlikte sağ elini kullananlarda sağ elde daha belirgin olurken, solaklarda ise sol elde daha belirgindir veya yalnızca sol elde olur. Karıncalanma, uyuşma ve bazen de ağrıya neden olur.
El bileğinde ağrı çamaşır, bulaşık, örgü, bilgisayar klavye kullanımı gibi işlerde fazla kullanımı ile olur ve hemen her zaman kadınlarda görülür. Sol kolda sık görülen bir sinir sıkışma türü de elin son iki parmağı, yüzük ve serçe parmakların hissini sağlayan sinirin dirsekte sıkışmasıdır. Sağ elini kullananlarda hemen her zaman sol kolda olan bu sinir sıkışması en çok dirseği sık olarak dayamanın sonucu gelişir. Kola gelen sinirlerin omuz bölgesinde sıkışması veya hasarlanması, sinirin türüne göre kolda değişik bölgelerde kendisini uyuşma, karıncalanma olarak hissettirir.
Sık görülen başka bir neden de boyun fıtıklarıdır. Boyundan çıkan sinirler kola dağılır. Özellikle orta boyun bölgesi fıtıklarında kolda uyuşma, karıncalanma, bazen de güçsüzlük şeklinde şikayetler ortaya çıkar. Boyun fıtığına bağlı kol uyuşmasında boyun hareketleri, uyuşma şikayetlerini tetikler veya arttırır. Boynun sol yanındaki fıtıklanmalar sol kolda şikayetlere yol açar. Bazen sol kolun kanlanmasını sağlayan ana damarın omuz bölgesinde sıkışması sonucunda da benzer şekilde kolda uyuşma ve karıncalanma hissi olabilir. Nadiren de sağ beyindeki tümör, damarsal bozukluklar ve kan yetersizliğine bağlı her tür hasar, hastalık sol kol ve bacakta veya sadece sol kolda uyuşma, karıncalanma ve beraberinde bazen de güçsüzlüğe yol açar.
Paylaş