Güncelleme Tarihi:
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, ev işlerinin kadınlarda neden olduğu hastalıkları anlatıyor.
Ev işleri dünyanın en zor işi, ne belli bir mesaisi var, ne de işlerin sonu. Çamaşırları yıkarsınız, daha ütüleme bitmeden bir o kadar çamaşır daha birikir. Hergün yeniden yemek yaparsınız, evin temizliği bir türlü bitmez. Tüm bu uğraşlar ellerimizi, kollarımızı fazla kullanmamızı gerektirir.
SİNİR SIKIŞMALARI VE UYUŞMALARA NEDEN OLUR
Özellikle çamaşır sıkarken, çitilerken, konserve açarken el bileğimiz zorlanır, temizlik yaparken dirseğimize çok yük biner. Vücut bu yüke tahammül edebilmek için bağ dokularını sertleştirir, daha dayanaklı hale getirir. Ama bu bağ dokuları bir siniri çevreliyorsa onu sıkıştırır. Bu sıkışma en sık el bileğinde gerçekleşir. El bileğine girip parmaklara dağılan median sinir bası altında öncelikle el uyuşmalarına sebep olur, daha sonra da güç kaybına. İkinci sıklıkta da dirsekten geçen sinir sıkışır, bu sıkışma da kol boyunca ağrıya, özellikle 4. ve 5. parmaklarda uyuşmaya sebep olur.
En yaygın görülen rahatsızlığı Karpal Tünel Sendromu olduğunu belirten Op. Dr. Aybars Akkor, “El parmaklarına giden median sinir bir bağ dokusu kılıfı içinden geçer. Bu kılıfa tünele benzediği için karpal tünel denir. Bu tünel çok kullanılmaya ve kireçlenmeye bağlı olarak kalınlaşır ve içinden geçen siniri sıkıştırır.
AĞRILAR GECE SIKLAŞIR
Bu sıkıştırma sonucunda el parmaklarında ağrı ve uyuşma oluşur. Özellikle ağrı ve uyuşuklukların gece artması tipiktir. Teşhis EMG ile konur. Eğer sinire bası ileri safhadaysa mutlaka ameliyat gerekir. Lokal anestezi altında ameliyat 5-10 dakika sürer. Ameliyat sonrası hasta 10 gün süre ile elini kullanamaz, 10 gün sonra da egzersizlere başlar, yaklaşık 20 gün sonra elini tam kapasite ile kullanabilir.
Ulnar Sinir Basısı’na da dikkati çeken doktor, “Dirseğimizi duvara veya başka bir yere çarptığımızda elektik çarpmış gibi bir duygu hissederiz, işte bu ulnar sinirimizdir. Eğer 4. ve 5. parmaklarımızda uyuşukluk hissediyorsak ve dirseğimizden başlayan bir ağrı varsa ulnar sinir basısı olabilir.
Uzun süre kollarıyla çalışanlarda ya da masa başı işlerde dirseğini dayayarak çalışanlarda sık görülür. Teşhis EMG ile konur. Eğer ileri safhadaysa genel veya lokal anestezi altında ameliyat yapılabilir. Ameliyat sonrası hastanın kolu üç hafta askıda kalır, ama onun dışında günlük yaşamı aksamaz. Genellikle üç hafta sonra egzersizlere başlanır ve hasta kolunu kullanabilir.
Ellerde uyuşmanın nedenlerİ ise çoğunlukla boyun düzleşmesidir. Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi gerilir ve beyine yeterince kan gidemez. Kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, unutkanlık, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecede alınganlık, isteksizlik oluşur.
AĞRILARI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Boyun gerginliği henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat ile önlenebilir. Fakat ağrılar kollara da yayılıyorsa tedaviye fizik tedavinin veya tamamlayıcı tıp tedavisinin de eklenmesi gerekir. Eğer mevcut hastalığa eklenen ileri derecede bir boyun fıtığı da varsa cerrahi müdahale de gerekebilir.
Boyun gerginliği tedavi edilmezse baş ağrıları sıklaşır ve ağrı kesici ilaçlara cevap vermez hale gelir. Kişide mutsuzluk hali depresyona dönüşmeye başlar. Sürekli boyun gerginliği boyun fıtıklarına zemin sağlar, kollarda uyuşukluk, güçsüzlük oluşur. Dengesizlik ve yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkar.
Ulnar Oluk Sendromu’nun ellerde uyuşukluğa neden olduğu da bir gerçek. El hareketlerinin büyük kısmı ön kolda bulunan ve tendonları ele uzanan adaleler aracılığıyla olur. Eğer 4. ve 5. parmaklarınızda uyuşukluk hissediyorsanız ve dirseğinizden başlayan bir ağrı varsa ulnar sinir basısı olabilir. Teşhis EMG ile konur. Eğer ileri safhadaysa cerrahi müdahale gerekir.
Bunun dışında boyun tutulması ve kas spazmı uyuşukluğa neden olabilir. Bunlar genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir. Çoğu zaman basit tedaviler ile çözülebilmektedir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor: “Ayrıca boyun fıtığı, hipotiroidi, diyabet, romatizmal hastalıklar, kas hastalıkları, multipl skleroz, beyin tümörleri, beyin damar tıkanmaları, kol damarlarındaki tıkanıklıklar da ellerde uyuşmaya neden olabilir. Ellerde uyuşma varsa öncelikle bir beyin cerrahına başvurulmalıdır.”