Paylaş
El ve el bileğinde zorlamaya bağlı incinmeler belli meslek gruplarında ve titiz ev kadınlarında daha sıklıkla görülür. Mesela günün büyük kısmını bilgisayar kullanarak geçiren çalışanlar, oturuş ve yazış pozisyonlarını ayarlamazlarsa el ve bileklerini zorlamaları açısından risk altındadırlar. Ev kadınlarında ise çamaşır sıkma, bezle yer silme gibi sık yapılan ve yorucu, zorlayıcı aktiviteler risk oluşturmaktadır. Bu işler sırasında kasların ve kas kirişlerinin aşırı derecede zorlanması sonucunda zedelenmeler meydana gelebilir. Bu zedelenmelerin çoğu elde, el bileğinde ve kolda oluşmaktadır. En sık gözlenen belirtisi ise ağrıdır. Yanı sıra sızlama, karıncalanma, güç kaybı, hissizlik ve şişme de görülebilir. Tüm bu riskler ve belirtiler el ve el bileğini tuttuğunda “Karpal Tünel Sendromu” denilen “El-El Bileği Kanalında Sinir Sıkışması” düşünülmelidir.
El ve MikroCerrahi Uzmanı Dr. Sait Ada; Karpal Tünel Sendromu’nun nedenlerini, bulgularını ve tedavisini hakkında şunları söyledi:
KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDEN OLUR?
Genellikle nedeni bilinmemektedir. Ancak, bazı faktörlerin tünel içindeki basıncın artmasına neden olduğu bilinmektedir.
* Tünel içinden geçen tendonların, tekrarlayan el hareketleri ile yıllar içerisinde yıpranması, buna bağlı kalınlaşma göstermesi ve sinir üzerine baskı yapması sonucu
* Bu bölgedeki kırık veya çıkıkların tünele doğru çıkıntı oluşturması sonucu
* Özellikle hamilelikte görülebilen sıvı tutulması sonrası tünel içinde basıncın artması sonucu
* Müzikle uğraşanlarda enstrümanı tutuş pozisyonuna ve sürekli tekrarlayan hareketlere bağlı
* Şeker hastalığı, romatizmal rahatsızlıklar, tiroid problemleri, obesite gibi hastalıklar sonucunda oluşabilmektedir.
BULGULAR NELERDİR?
Median sinirin duyusunu sağladığı alanlarda ağrı, uyuşukluk ve karıncalanma sizi uykunuzdan uyandıracak şekilde başlar. Özellikle gece uyandıran ağrı nedeniyle ellerini sallamak ihtiyacı duyarlar. Zaman içerisinde araba kullanma, gazete okuma gibi aktiviteler esnasında gün içerisinde de kendisini hissettirir. Elinizden bazı objeleri düşürmeye başlarsınız. Daha ileri dönemlerde parmaklarda duyu kaybı ve başparmakta kas zayıflığı gelişir.
TEDAVİSİ NEDİR?
Erken tanı ve tedavi rahatlamanızı sağlayıp, sinir hasarının devam etmesini engellemektedir.
Tanıda; çeşitli klinik değerlendirmeler ve elektromyografik (EMG) çalışmalar kullanılmaktadır.
Tedavide, erken dönemde bulgular bazı yöntemlerle sonlandırılabilir. Bunlar;
* Evinizde ve iş ortamınızda eli kullanmadaki uygun pozisyonları öğrenme ile mümkündür.
* Sinirin üzerindeki basıncı düzenlemek için uygun bir atel
* İlaç tedavisi
* Fizik tedavi ve egzersiz
* Bulgular şiddetli olduğunda veya diğer tedavi yöntemleriyle düzelmediğinde, transvers karpal bağın cerrahi yöntemlerle gevşetilmesi siniri rahatlatmaktadır.
Cerrahi tedavi, tünelin üzerinde yer alan bağın kesilmesi ile mümkündür. Bu bağın kesilmesi tünel içindeki basıncın azalmasına yol açar. Açık yöntem ile cerrahi, cildin tünel üzerinden tamamen kesilmesi ile yapılır. Endoskopik (bir kamera aracılığı ile) daha küçük girişlerden de bağ kesilebilmektedir. Ameliyat sonuçları oldukça başarılıdır. Sinir gevşetilmesi ile hastaların şikayetleri geçer. Ameliyat sonrası kısa bir dönem fizik tedavi gerekebilir ve ortalama bir ay sonra hasta tama yakın iyileşir.
Paylaş