Karaciğer yağlanması diğer bir deyişle steatoz; karaciğer hücrelerinde çeşitli nedenlerden dolayı fazla yağ birikmesiyle meydana gelen bir sağlık problemidir. Peki, karaciğer yağlanması neden olur, belirtileri nelerdir, en çok kimlerde görülür? Konuyla ilgili merak edilenleri mercek altın aldık.
#TedaviOMAD diyeti, "One Meal A Day" yani günde sadece bir öğün yemek yemenizi öneren bir beslenme yaklaşımı. Son dönemde çok popüler olan ve ünlü isimlerin de uyguladığı bu beslenme şeklinde, herhangi bir kalori kısıtlaması bulunmuyor. Hatta dilediğiniz gıdayı günün bir saatinde tabağınız taşana kadar tüketebiliyorsunuz. En ilginç olanı da diyetin metabolizmayı hızlandırma amacıyla yapılıyor olması. Peki OMAD diyeti ne kadar sağlıklı? Zamanla yeme bozukluğuna neden olabilir mi?
#SağlıkBu haftaki konuğum, seneler önce yardımına ihtiyacımız olduğu dönemlerde her telefonumuzu anında açan, sorularımızı bıkmadan cevaplayan, olmadık saatlerde rahatlıkla arayabildiğimiz, yardımsever, kendini geliştirmeye adamış idealist kötü gün dostum, bir kız çocuğu annesi, Adanalı diyetisyen İlkay Aydın... Hem yeni açacağı ofisini, hem de meşhur Bodrum tabağını konuştuk...
#1Çok sık rastlanan kadın hastalıklarından olan polikistik over sendromu nedenleri ve risklerinin yanı sıra tedavisi ile de araştırmalar arasında üst sıralarda yer alıyor. Peki, polikistik over sendromu nedir, nasıl tedavi edilir, riskleri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, kadınların büyük çoğunluğunu etkileyen polikistik over sendromu ile ilgili merak edilenleri hurriyet.com.tr okurları için anlatıyor...
#Polikistik Over SendromuBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkSon zamanlarda oldukça popülerleşen keto diyetini denemek isteyenler, bir kez daha düşünün. Çünkü ketojenik beslenme olarak da bilinen keto, bir uzman paneli tarafından yılın en kötü diyeti seçildi. Peki neden en kötü diyet? Uzmanlar yanıtladı…
#YasamPKOS (Polikistik Over Sendromu), üreme çağındaki kadınlarda regl düzensizliği ya da hiç regl olunmaması, tüylenme, saç dökülmesi ve kellik, aşırı akne oluşumuyla seyreden yaygın görülen endokrin bir hastalıktır. Akdeniz diyeti ve sağlıklı kilo kaybıyla PKOS da görülen semptomlar iyileşebilir. Konuyla ilgili Uzman Diyetisyen Hilal Konak, önemli bilgiler verdi.
#Polikistik Over SendromuToplumda yaygın olarak görülen sedef hastalığı kış aylarında alevlenme dönemine girerken, dermatoloji uzmanı Dr. Ufuk Güleç, “Üst solunum yolu enfeksiyonları, sistemik alınan kortizon, bazı tansiyon ilaçları ve ağrı kesiciler, ruhsal stres sedef hastalığını başlatabilir veya alevlendirebilir” dedi.
#Sedef HastalığıYeterli ve dengeli beslenmede protein tüketiminin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Türkiye’de en çok koyun, sığır, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve av hayvanlarının etleri kullanılmaktadır. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına, birçok göl ve nehirlere sahip olmamıza rağmen balık tüketimi çok yetersizdir.
#Su ÜrünleriGünümüzde popüler olan bazı diyetler hızla zayıflatsa da birçok soruna yol açabiliyor. Uzmanlar sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatımıza adapte etmemiz gerektiğini söylüyor. Peki, ama bunu nasıl başaracağız? Sağlıklı zayıflama ile ilgili pek çok soruyu Diyetisyen Deniz Zünbülcan’a sorduk, merak edilenleri öğrendik.
#ObeziteSürekli ketojenik beslenmenin sağlıklı olmadığı birçok çalışmayla kanıtlanmış durumda. Çünkü kan yağlarının çok yükselmesine sebebiyet verebiliyor. Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ketojenik beslenme hakkında bilgilendirmede bulundu.
#Ketojenik BeslenmeKız çocuk büyüten anne ve babaların ortak bir endişesi var: Kızlarının erken büyüyen göğüsleri, belirginleşen tüyleri, beklenenden çok daha erken yaşta adet görmeleri, kısacası daha 10 yaş virajını dönmeden “ergenlik işaretleri” geliştirmeleri onları kaygılandırıyor. Peki haklılar mı?
#KELEBEKDüşük Gİ modeli beslenme yanlışlarınızı düzeltmenin, pankreasınızı aşırı insülin üretiminden, yağlanmaktan ve yorgunluktan kurtarmanın en etkili ve kalıcı yoludur. Daha iyisini bulana kadar beslenmemizi bu şekilde sürdürmeliyiz. Zira bu modelde sağlık, zindelik, form ve daha güzel bir hayat var.
#Osman Müftüoğlu- Türk bilim adamları tarafından yürütülen çalışmada, uzun süre kullanım sonucunda fruktozun, beyinde iltihaplanmaya yol açarak, psikiyatrik bozukluklara neden olduğu belirlendi - Yrd. Doç. Dr. Erbaş: "Çalışmamızda rafine yani endüstriyel şekerlerin uzun dönem kullanımının vücutta iltihaba neden olduğunu ve bu iltihabın beyinde şiddetli değişikliklere, şizofreni hastalığına benzer bulgulara sebep olduğunu saptadık"
Günlük kullanma alışkanlığımız bir hayli azaldı, teknolojinin nimetlerinden yararlanmak birçoğumuza çok daha pratik geliyor. Beslenme ve diyet uzmanı Dilara Koçak dijital dünyanın hayatımıza getirdiği kolaylıkları sevmekle birlikte hâlâ eline defterini alıp yazı yazmanın keyfinden vazgeçemeyenlerden... ‘İyi Yaşam Günlüğü’ adlı bir ajanda hazırlayan Koçak, kadın ve erkekler için ayrı içerik sunuyor