Yeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiKuzunun göğüs kafesinden elde edilen kaburga, kemikli ve yağlı yapısıyla leziz bir et için ideal. Kimi ızgarada kemiği üzerinde pişirirken kimi küçük küçük doğrayıp şişlere geçiriyor... Adanalılar onu kebaba da katıyor. İçi pilavlı dolmasıysa hemen her bölgede çok seviliyor. Jürimize kuzu kaburganın en iyi adreslerini sorduk.
#KebapDile kolay, asırlar boyu 33 medeniyet görüp geçirmiş Diyarbakır... Hal böyle olunca da geçmişin tadının, kokusunun ve dokusunun yoğun hissedildiği bir yerle karşılaşmak sürpriz değil. Kültürün şehrin yeme-içme sahnesine yansıması da önemli bir avantaj ama şimdiye dek bunun üzerinde pek durulmamış. Bana göre gastroturistleri ziyadesiyle memnun edecek bir altyapısı var.
#Ebru ErkeDepremler sebebiyle bu ramazan biraz buruk geçecek belki ama sofralar yine birlik ve beraberlik için kurulacak. Peyniri, zeytini, mercimeği, pirinci derken iftar ve sahur alışverişini tamamlamak için az bir süre kaldı. Tüm bu ürünleri afet bölgesinden satın alarak oradaki yerel üretici ve kooperatiflere destek olabiliriz. Jürimize favori adreslerini sorduk...
#Deprem BölgesiKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşTürk mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için yerel malzemelerimizi tanımak, onların geçmişten bugüne hikâyesini bilmek, özelliklerini tabaklara en iyi şekilde yansıtabilmek önemli. Bu amaçla yerel değerlerin mutfaklarda sürdürülebilirliğini sağlamak için şef Şemsa Denizsel işbirliğinde özel bir projeye imza atan Metro Türkiye, dört etaptan oluşan ‘Yerelin İzinde’yi hayata geçirdi. Boğaz lüferiyle başlayan projenin ikinci ayağında Aydın kestanesi var.
#Aydın KestanesiRoma’yı birçok kez farklı nedenlerle ziyaret etmiştim. Pantheon, Trevi Çeşmesi, Collesium, İspanyol Merdivenleri, Campo de Fiori, Trajan’s Market, Palazzo Valentini gibi tarihi ve turistik yerleri de Lazio bölgesindeki faşist dönem mirası modern yapıları da, San Lorenzo’daki eski makarna fabrikasındaki sanatçı atölyelerini de dolaşmıştım.
#Müge AkgünTarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘kabuğu çıkarılmamış pirinç’ olarak adlandırılan çeltikte verim artırma çalışmaları ile üretim, 1 milyon tona ulaştı. Türkiye’de 2002 yılında 60 bin hektar alanda 360 bin ton çeltik üretimi yapılırken, 2021’de bu rakam 129 bin 490 hektar alanda 1 milyon tona (pirinç karşılığı 600 bin ton) yükseldi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü 'kabuğu çıkarılmamış pirinç' olarak adlandırılan çeltikte verim artırma çalışmaları ile üretim, 1 milyon tona ulaştı. Türkiye'de 2002 yılında 60 bin hektar alanda 360 bin ton çeltik üretimi yapılırken, 2021'de bu rakam 129 bin 490 hektar alanda 1 milyon tona (pirinç karşılığı 600 bin ton) yükseldi.
#Tarım Ve Orman Bakanlığıİster sade, ister nohutlu, ister üzümlü... Düğün ve bayram gibi kutlamalardan gündelik sofralara bir Türk mutfağı klasiğidir pilav. İyisini pişirmek marifet ister; pirincin cinsini tanımak, ne kadar su istediğini bilmek ve pişirerek tecrübe kazanmak gerekir...
#PirinçAraştırmacı şef, seyyah Ömür Akkor, "Son zamanlarda açılmış bir lokantayla pek işim olmuyor ve geleneksel yemek yapmayan hiçbir yerle ilgilenmiyorum. En gelenekselini bulmaya ve onu desteklemeye çalışıyorum." dedi.
#Gastronomi AtlasıDiyarbakır'da, sönmüş volkanik Karacadağ eteklerinde kaynak suyuyla yetiştirilen ve 2018 yılında coğrafi işaret tescili alan Karacadağ pirinci, fırsatçılar tarafından halkı kandırmak için kullanılıyor. Farklı türlerdeki torbalara 10'da 1 oranında Karacadağ pirinci katarak, diğer pirinçlerle karıştıran kişiler, müşterileri Karacadağ pirinci olduğuna inandırıyor. Durumdan şikayetçi olduklarını belirten Karacadağ pirinci üreticisi Ahmet Karacadağ, denetlemenin çok zor olduğunu söyleyerek, "Torbaları açıp, tek tek taneleri ayıramazsın. Tedbirini almak zorundayız. Bir an önce kooperatif veya birlik kurulması gerekiyor" dedi.
#Karacadağ PirinciSalgın bizi favori sokak lezzetlerimizden de kopardı. Birçok insan hijyen kaygısıyla bu yemeklerden uzak duruyor. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en popüler 10 sokak yemeğini sıralayınca bu lezzetlerin evde hazırlanıp hazırlanamayacağını merak ettik. Ünlü şeflerin ve restoranların kapılarını çaldık. Tarifler derledik...
#GazetehaberleriGüneydoğu'da vazgeçilmez tatların başında gelen Karacadağ pirinci, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tarlalardan sofralara ulaşıyor. Düz arazilerde biçerdöver, eğimli alanlarda ise işçiler tarafından orakla toplanan Karacadağ pirinci, güneşte kurutulduktan sonra fabrikada işlenerek tüketilmeye hazır hale getiriliyor.
#Karacadağ PirinciAnkara'da Merasim Sokak’ta askeri servis araçlarına yönelik intihar saldırısında kullanılan bomba yüklü aracın görüntüsüne Hürriyet ulaştı. Patlamadan 2 dakika önce anayolda seyir halinde görülen araç sinyal verip Merasim sokağa dönüyor. 2 servis aracına yaklaşan araç bir anda alev topuna dönüyor.
#Ankara SaldırısıSiverek'te, Karacadağ'ın eteklerinde bulunan ve büyük bölümü taşlık olan 20 bin dönüm arazide pirinç tarımı yapılıyor.Genellikle hububat ve pamuk tarımı ile hayvancılığın yaygın olduğu bölgede sönmüş volkanik bir dağ olan Karacadağ çevresinde yaşayan vatandaşlar son yıllarda alternatif tarım alanlarına yöneldi.